News

Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la energie și gaze. Decizia este pe masa Guvernului

Ordonanța de Urgență pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale se află din nou pe masa Guvernului. Coaliția formată din PNL-PSD-UDMR plănuiește să aducă noi modificări.
08.04.2022 | 16:00
Ce se intampla cu plafonarea preturilor la energie si gaze Decizia este pe masa Guvernului
ADVERTISEMENT

Plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale este din nou o dilemă pentru Guvernul României. OUG care prevede facturi mai mici a a ajuns iar pe masa Executivului, deoarece s-ar dori unele modificări.

Ședință la Guvern pentru modificarea OUG privind plafonarea prețurilor la gaze și lumină

O ședință a Cabinetului Ciucă a fost programată pentru vineri, 8 aprilie, la doar câteva săptămâni după adoptarea OUG privind plafonarea tarifelor pentru gaze și curent electric. Asta deoarece operatorii economici au solicitat clarificări, printre care cele referitoare la abonamentul consumatorilor, scrie Observator.

ADVERTISEMENT

Concret, acest abonament s-a acordat de către furnizori clienților doritori, în scopul de a beneficia de reduceri. Totodată, pentru acesta se percepe o taxă lunară de 10, 20 sau 25 lei lunar.

În baza noii OUG intrată în vigoare de la 1 aprilie, furnizorii nu ar mai avea voie să propună un astfel de abonament. Va fi destul de dificil pentru ei, mai ales că plafonarea aprobată pentru această lună este valabilă, de fapt, până pe 31 martie 2023.

ADVERTISEMENT

”În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă cu preţul de 150 lei/MWh cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici.

În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 se va asigura necesarul de consum al clienţilor casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale stabilit conform Anexei nr. 5”,  este precizat în OUG.

ADVERTISEMENT

Cât plătesc acum românii pentru gaze și curent electric

Mai exact, noul act normativ prevede că cine va consuma până la 100 de KWH va trebui să achite 68 de bani pe KWH. În schimb, cei care vor consuma între 100 și 300 KWH, vor fi nevoiți să scoată din portofel 80 de bani pe KWH.  Firmele/companiile vor avea de plătit 1 leu pe KWH, indiferent de câtă energie consumă.

”Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile!

ADVERTISEMENT

De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum”, anunța ministrul energiei, Virgil Popescu, într-o postare pe contul personal de facebook, atunci când s-a aprobat noua OUG (18 martie 2022-n.r).

ADVERTISEMENT
Tags: