News

Ce se întâmplă cu plămânii pacienţilor care s-au vindecat de coronavirus. Medicii dau o veste proastă

07.09.2020 | 11:41
Ce se intampla cu plamanii pacientilor care sau vindecat de coronavirus Medicii dau o veste proasta
ADVERTISEMENT

Un nou studiu indică faptul că cei care au scăpat de noul coronavirus, rămân cu afecțiuni pulmonare.

Pacienții diagnosticați cu COVID-19 se confruntă cu dificultăți de respirație, tuse și probleme pulmonare chiar și după câteva săptămâni după ce au fost externați din spital, arată noi studii ale cercetătorilor din Austria.

ADVERTISEMENT

Potrivit analizelor, 88% dintre pacienți prezentau încă leziuni, vizibile la ecografie, la șase săptămâni după ce au părăsit spitalul. În același timp, 47% aveau probleme de respirație.

Studiu coronavirus: Afecțiuni pulmonare la 3 luni după vindecare

Efectele de lungă durată ale virusului asupra plămânilor au fost încă de la începutul pandemiei un motiv serios de îngrijorare.

ADVERTISEMENT

„Supraviețuitorii COVID-19 au insuficiență pulmonară persistentă la câteva săptămâni după recuperare”, a afirmat Sabine Sahanic, medic  în cadrul Clinicii Universitare din Innsbruck.

Există și vești bune în toată această poveste care a testat la maxim ființa umană. Cercetătorii din Austria au publicat recent rezultatele pe termen lung ale analizelor efectuate. Studiul a fost făcut pe 86 de pacienți cu o vârstă medie de 61 de ani. Jumătate din ei erau fumători, iar 65% erau obezi sau supraponderali.

ADVERTISEMENT
Foto: Hepta.ro

S-a descoperit că lucrurile se ameliorează la 12 săptămâni după externare. Astfel, de la 88%, procentele scad la 56% pentru cei care prezintă leziuni pulmonare. În cazul celor cu probleme de respirație, statistica prezintă o îmbunătățire de la 47 la sută la 39 la sută.

”Vestea proastă este că oamenii prezintă insuficiență pulmonară la câteva săptămâni după externare. Vestea bună este că deficiența tinde să se amelioreze în timp, ceea ce sugerează că plămânii au un mecanism prin care se repară singuri” – Sabine Sahanic, Clinica Universitară din Innsbruck.

“Virusul nu dispare după al doilea val. Oamenii trebuie să înțeleagă că vom trăi cu acest virus în anii următori. Vaccinul va opri răspândirea, dar boala va reizbucni, vor apărea focare ici și colo, însă ele vor putea fi controlate mult mai ușor.” – Alexandru Rafila, membru OMS.

ADVERTISEMENT