News

Ce se întâmplă cu ratele românilor. Vești triste din partea reprezentanților BNR

Reprezentanții BNR spun ce se întâmplă cu ratele românilor, în următoarele luni. Veștile lor nu sunt prea bune, având în vedere ascensiunea indicelui ROBOR.
23.05.2022 | 10:28
Ce se intampla cu ratele romanilor Vesti triste din partea reprezentantilor BNR
Ce spun reprezentanții BNR despre ratele românilor. Sursa foto: Stirile Protv
ADVERTISEMENT

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Băncii Naționale a României, transmite că dobânzile la credite vor crește în continuare, în următoarele luni.

Ascensiunea indicelui ROBOR va duce la rate tot mai mari pentru români

Cauza majorării ratelor românilor are legătură cu evoluția indicelui ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă. Vineri, era cotat la 5,71 lei, de la 5, 62 joi.

ADVERTISEMENT

Adrian Vasilescu dă vina pe războiul din Ucraina ca o cauză a măririi indicelului ROBOR, respectiv a ratelor.

”Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească.

ADVERTISEMENT

Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa, a spus Adrian Vasilescu la Antena 3.

Este benefică schimbarea de la ROBOR la indicele IRCC?

Totodată, specialistul BNR nu are o părere bună despre o mutare de la ROBOR la indicele IRCC. El explică și de ce nu ar fi bună o astfel de schimbare.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa.

Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 .

ADVERTISEMENT

Asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China. În momentul de față îmi convine să schimb un credit în care dobânda o compun din ROBOR de 5,95% plus marja băncii și un IRCC care este de numai 86%, dar dacă ne uităm în urmă, acum 3 luni IRCC era 1,17%.

ADVERTISEMENT

Și dacă ne uităm în urmă era și mai mic. Dar a fost o vreme în care dobânzile au urcat și IRCC a fost mai mare decât ROBOR”, a mai declarat Adrian Vasilescu.