Life

Ce se întâmplă cu Sorina, fetița adoptată din Baia de Aramă. Transformarea e totală

A trecut prin chiuri ani și ani, peste 100 de familii încercând să o adopte. Într-un final fetița din Baia de Aramă și-a găsit locul la o familie din New York.
18.02.2023 | 13:21
Ce se intampla cu Sorina fetita adoptata din Baia de Arama Transformarea e totala
Ce se întâmplă cu Sorina, fetița adoptată din Baia de Aramă. Sursa foto: facebook/ Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Viața Sorinei, fetița care a fost adoptată de o familie de români din New York, este una cum nimeni nu ar fi crezut. Micuța de 11 ani este transformată total, pianul și vioara fiind pasiunile pe care și le-a descoperit după ce s-a integrat în noul mediu. Ea locuiește împreună cu părinții săi, George și Ramona Săcărin, și cu cei cei doi frați, Ava, de 12 ani, și Adam, de 5 ani.

Sorina, fetița adoptată din Baia de Aramă, este alt om

Adopția sa a fost una dintre cele mai controversate din România, în 2019, opinia publică fiind împărțită în două. Unii susțineau familia de români din SUA care erau părinții legali ai fetei, alții erau de partea asistentei maternale care o crescuse de câțiva ani la Baia de Aramă.

ADVERTISEMENT

După aproape patru ani de la încheierea întregului proces, Sorina Săcărin urmează o școală de muzică unde studiază pianul și vioara. A învățat să înoate, să meargă pe bicicletă, vorbește foarte bine limba engleză și, în general, s-a adaptat bine la noua ei viață.

Sorina a devenit imediat o parte din familie. S-a adaptat imediat la noua ei viață, unde a înțeles cât de important este să ai încredere în tine, să îți propui să realizezi ceva și să faci tot ce poți pentru a îndeplini ce ți-ai propus. Este fericită și înflorește văzând cu ochii”, a declarat Ramona Săcărin pentru Newsweek.

ADVERTISEMENT

Chinurile prin are a trecut Sorina din cauza asistenței maternale

Părăsită de mama ei și ajunsă într-un orfelinat, Sorina a fost încredințată la 1 an și 8 luni unei asistențe maternale, mai exact familiei Șămărat. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANDPC), Mariana și Vasile Șămărăt au declarat în scris că nu doresc să o adopte, în acest caz fiind demarat procesul de căutare al unor părinți cărora să le fie încredințată. Din 2013, de când Direcția pentru Protecția Copilului Mehedinți au început procedura, aproximativ 100 de familii au venit să o vadă, însă, niciunii nu finalizat întregul demers.

După lungi încercări, Ramona și Gabriel Săcărin și-a declarat interesul de a o înfia pe Sorina. Ei au urmat toți pașii legali cu privire la adopție, iar un judecător a hotărât ca fata să le fie încredițată. Greul, cumva, abia acum începe, asistența maternală a sechestrat-o pe Sorina și a refuzat să recunoască decizia judecătărească. Doar cu ajutorul autorităților soții din SUA au reușit să o elibere de fetiță din ghearele familiei Șămărăt.

ADVERTISEMENT

De ce nu s-a reușit înfierea Sorinei de niciuna din cele 100 de familii?

Ramona Săcărin, după îndelungi discuții cu fiica ei, Sorina, a decoperit adevăratul motiv al eșecurilor nenumărate în ceea ce privește procesele de adopție. Timp de aproape șase ani asistenții maternali i-au imprementat varii idei în cap, și, se pare că situația stătea diferit: ”Sorina avea o frică de autorități. În permanență, la Baia de Aramă, era învățată să aibă un anumit comportament față de angajații de la DGASPC, care erau cei ce urmau să `o ia`.

Ne-a povestit frecvent cum, spre exemplu, asistenta maternală o învățase să toarne o cafea în capul doamnei psiholog; dar fata nu a făcut niciodată așa pentru că – zice ea – `doamna aia chiar era drăguță`.

ADVERTISEMENT

Sorina a primit nenumărate corecții fizice cât a stat în familia de plasament. Ne-a povestit despre bătăi cu cureaua pe pielea goală, despre bătăi cu urzica și închisul într-o cameră.

Tot ea ne-a povestit că familia fostei asistentei maternale o învăța ca, în cazul în care chiar ajunge la noi în America, să ne dea foc la casă și să fugă, să-i sune pe ei. A depășit toate astea, a înțeles că nimeni nu o va mai bate niciodată. Acum se bucură de o relație de familie stabilă, bazată pe încredere și iubire necondiționată”, a povestit femeia.

ADVERTISEMENT
Tags: