News

Ce se întâmplă cu sporurile bugetarilor. Raluca Turcan: ”Vrem să reflecte realitatea”

14.04.2021 | 22:03
Ce se intampla cu sporurile bugetarilor Raluca Turcan Vrem sa reflecte realitatea
ADVERTISEMENT

Raluca Turcan dă asigurări că veniturile nu vor scădea și că guvernul vrea ca sporurile bugetarilor să reflecte realitatea. Ministrul Muncii are un mesaj acid pentru liderii PSD, în special pentru fostul primar general al Bucureștiului Gabriela Firea pe care o acuză că “vorbește pe lângă adevăr”. Fostul edil acuză la rândul său guvernul că dorește scăderea veniturilor, în special în sănătate, printr-un memorandum aflat în discuție în cadrul executivului. 

Raluca Turcan: “Vrem ca sporurile să reflecte realitatea”

Ministrul Muncii a ținut să precizeze că liderii PSD împrăștie minciuni atunci când susțin că prin acest memorandum vor fi scăzute salariile și că acesta este doar un document de lucru.

ADVERTISEMENT

“Pentru toți liderii PSD care împrăștie minciuni că scad salariile, plecând de la memorandumul propus de Ministerul Muncii spre discuție în Guvern, trebuie spuse, din nou, câteva lucruri. Este un document de lucru la care fiecare minister vine cu propuneri de salarizare. Este, deci, o discuție care se poartă în Guvern, la nivel de principii, și care urmărește să clarifice haosul din salarizarea din sistemul bugetar și inegalitățile nejustificate dintre salariați pe care chiar PSD le-a creat.

Doamna Firea se agită și vorbește pe lângă adevăr, ceea ce nu spune, însă, este legat, de exemplu, chiar de observațiile de la Ministerul Justiției- că modul în care este aplicată acum salarizarea în domeniul Justiției a dat naștere la numeroase litigii sau acțiuni câștigate de magistrați sau alte categorii de personal care au costat statul foarte mult atât din perspectiva dobânzilor, cât și a cheltuielilor cu aceste procese, inclusiv cheltuieli substanțiale cu executările silite. Toate acestea sunt plătite de noi toți, pentru că PSD a făcut praf salarizarea unitară”, scrie ministrul pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Raluca Turcan subliniază că, de fapt, este vorba de o simplificare a modului de stabilire a drepturilor salariale prin eliminarea anumitor sporuri care duc la creșterea artificială a veniturilor.

“Un alt element în discuție este simplificarea modului de stabilire a drepturilor salariale: cât mai puține sporuri și stabilirea cât mai simplă a salariilor, cu elemente clare. De exemplu: eliminarea sporurilor de ‘până la’.

ADVERTISEMENT

Ce nu spune doamna Firea (deși, dacă ar vrea, ar putea să iasă din corul liderilor PSD care atacă fără argumente în dezbaterea publică) este că, la nivelul administrației publice locale, se identifică o serie de dezechilibre salariale între unitățile administrativ-teritoriale de nivel similar. Așa apar diferențele fără nicio logică între angajați cu aceeași activitate și aceeași pregătire, pe care doamna Firea se face că nu le vede, pentru că au fost create chiar de colegii săi din PSD care au făcut salarizarea haotică și neunitară. […]

Ca ministru al Muncii, este de datoria mea să lămuresc și voi răspunde de fiecare dată, la fiecare minciună și la fiecare intoxicare, până când toată lumea va înțelege.

ADVERTISEMENT

Sunt mulți oameni nelămuriți și se tem pentru veniturile lor, dar, în același timp, tot mai mulți își dau seama de campania de intoxicare desfășurată”, mai scrie Raluca Turcan.

Oficialul guvernamental își continuă explicația și declară că niciun venit nu va scădea și că intenția guvernului este ca sporurile să reflecte realitatea, iar salariile de bază să reflecte valoarea muncii.

“Vreau să se înțeleagă foarte clar un lucru, tocmai pentru a pune capăt oricăror intoxicări: NICIUN venit nu va scădea, prin aplicarea acestor principii. Dimpotrivă:

• Vor crește acele salarii care au fost mult lăsate în urmă prin inechitățile legislației adoptate în trecut;
• Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă și va fi în corelație cu eficiența instituțiilor.
• Plafonarea sporurilor nu înseamnă scăderea sporurilor mai mari de acum, ci reașezarea unei bune părți a sporurilor în salariile de bază.

Sunt sporuri inventate, pentru a crește venitul, nu pentru a recompensa o performanță sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc în alte activități. Așa s-a ajuns la o situație de haos, cu sporuri care nu reflectă realitatea și s-a compromis chiar ideea corectă de spor care recompensează o performanță sau compensează un risc, o dificultate excepțională.

Suntem atacați că vrem să reducem veniturile- nimic mai fals! Vrem ca sporurile să reflecte realitatea, nu să creeze inechitate sau să fie mincinoase. Există 80.000 de angajați cu salariul minim în sistemul bugetar și este mult mai corect să fie repoziționați în grila de salarizare salariile foarte mici, decât să fie inventate sporuri.

Nu trebuie inventate sporuri pentru a crește artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii”, a concluzionat ministrul.

ADVERTISEMENT