News

Ce se întâmplă cu turiștii români care sunt testați pozitiv în Grecia. Noi reguli după creșterea numărului de infectări

Guvernul de la Atena a stabilit un nou set de măsuri, în lupta pentru combaterea COVID-19. Grecia este în plin val de infectări, cu aproape 20.000 de cazuri noi pe zi.
09.07.2022 | 11:53
Ce se intampla cu turistii romani care sunt testati pozitiv in Grecia Noi reguli dupa cresterea numarului de infectari
Turiștii în Grecia nu vor mai fi obligați să rămân în carantină, în cazul în care sunt depistați pozitiv / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Grecia se confruntă cu o explozie a numărului de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2, lucru care a determinat guvernul să stabilească o serie de măsuri noi pentru limitarea acestora. Vineri, 8 iulie, au fost confirmate 18.948 de noi cazuri și 22 de decese, potrivit agenției elene de presă AMNA.

Reguli noi pentru turiștii străini, în Grecia

În acest context, ministerele Sănătății, Turismului și Economiei au emis un protocol conform căruia cetățenii greci confirmați pozitiv vor fi obligați să rămână 5 zile în carantină. Turiștii străini, inclusiv cei români, nu sunt obligați să respecte această regulă, potrivit documentului.

ADVERTISEMENT

Totuși, ei sunt sfătuiți să se autoizoleze și pot intra în carantină doar dacă doresc, în funcție de numărul de zile rezervate la unitatea de cazare pe care o au rezervată. Practic, hotelurile și pensiunile nu vor mai avea camere speciale de carantină pentru turiști.

De asemenea, turiștii infectați cu noul coronavirus pot călători cu avionul, feribotul sau alte mijloace de transport în comun, cu condiția să poarte mască de înaltă protecție (FFP2 sau KN95).

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă în cazul în care se confirmă un caz nou

În cazul în care un turist este testat pozitiv cu COVID-19, el este obligat să anunțe acest lucru conducerii hotelului sau unității de cazare, care îi va oferi o mască de protecție și îl va sfătui să se autoizoleze.

În cazul în care există un medic intern al hotelului, acesta va trebui să-l consulte pe turist și să evalueze starea de sănătate a acestuia.

ADVERTISEMENT

Mai departe, managerul unității va fi obligat să anunțe Organizația Națională de Sănătate Publică.

În cazul în care turistul are nevoie de spitalizare, el va fi transportat cu ambulanța sau cu orice alt mijloc de transport la cea mai apropiată unitate medicală.

ADVERTISEMENT

 „S-a discutat mult despre modul de gestionare a focarelor în spațiile de cazare turistică și am decis să aplicăm ceea ce se aplică în restul țărilor mediteraneene, pentru că cele mai multe țări din nordul Europei nu au deloc măsuri de protecție împotriva coronavirusului”, a declarat Christos Hatzichristodoulou, profesor de igienă și epidemiologie la Facultatea de Medicină a Universității din Thessalia.

ADVERTISEMENT