News

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare. Anunț oficial de la Ministerul Muncii

Ministrul muncii, Marius Budăi s-a declarat categoric împotriva creșterii vârstei de pensionare în sistemul public de pensii.
03.03.2023 | 07:18
Ce se intampla cu varsta de pensionare Anunt oficial de la Ministerul Muncii
Ministrul muncii se opune creșterii vârstei de pensionare Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Marius Budăi, a declarat miercuri că nu va ”permite” ca acest lucru să se întâmple. Potrivit Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta de pensionare în cazul femeilor este prevăzută să crească, până în anul 2030, la 63 de ani, iar la bărbaţi s-a atins pragul de 65 de ani pentru pensionare,a explicat ministrul.

Anunț oficial de la Ministerul Muncii privind vârsta de pensionare

”Nu voi permite o asemenea chestiune. Voi avea nişte discuţii clare cu Comisia Europeană. În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă, după care să vedem noi ce discuţii avem”, a afirmat Marius Budăi, în cadrul unei emisiuni la România TV.

ADVERTISEMENT

Nici măcar vârsta de pensionare a persoanelor încadrate în categorii profesionale care beneficiază de indemnizaţii şi pensii acordate în baza unor legi speciale, beneficiarii de pensii speciale, nu va crește.

O astfel de propunere nu figurează printre cele formulate de Banca Mondială, instituție consultată de guvern pe subiectul reformei pensiilor, a mai explicat ministrul muncii.

ADVERTISEMENT

Legat de această categorie de pensii, Marius Budăi a precizat cu aceeași ocazie că pensiile speciale vor fi recalculate. Mai precis acele pensii al căror cuantum depășește venitul încasat de pensionar în perioada în care se afla în activitate.

Ministrul a ținut să sublinieze faptul că legea în care vor fi incluse aceste prevederi va fi adoptată prin dezbatere parlamentară și nu prin Ordonanţă de Urgenţă.

ADVERTISEMENT

”Spus aşa, tăiate, e aşa… prea direct. Vor fi recalculate acele pensii care depăşesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activităţii. Absolut toate. Cu precizarea clară că nu se va atinge nimeni de partea de contributivitate”, a mai declarat Marius Budăi.

Potrivit reprezentantului guvernului, astfel de pensii se înregistrează în special în rândul pensionarilor foşti magistraţi. Marius Budăi a mai precizat că pensiile speciale vor fi recalculate luându-se în calcul 80% din venitul brut al pensionarului, cu condiția ca acesta să nu fie mai mare decât venitul net pe care îl primea în perioada în care beneficiarul era activ în câmpul muncii.

ADVERTISEMENT

”Există o modalitate de calcul, o știm cu toții, avem modalitatea foarte bună din procentul respectiv să nu depășească venitul, se calculează procentul, însă nu aici este problema. Problema este ca în final să avem un proiect de lege agreat cu Comisia Europeană și să fie publicat în Monitorul Oficial astfel încât să intre în vigoare”, a mai spus ministrul muncii.

ADVERTISEMENT