News

Ministrul Marius Budăi anunță a 13-a indemnizație pentru români. Cetățenii care primesc mai mulți bani

Marius Budăi, ministrul PSD al muncii, a vorbit despre românii care primesc mai mulți bani în 2023. Care sunt cetățenii care beneficiază de a 13-a indemnizație.
09.01.2023 | 07:28
Ministrul Marius Budai anunta a 13a indemnizatie pentru romani Cetatenii care primesc mai multi bani
Marius Budăi anunță mai mulți bani pentru români în 2023. Cetățenii care primesc a 13-a indemnizație
ADVERTISEMENT

Într-un an 2023 care se anunță extrem de dificil din punct de vedere economic, Guvernul promite ajutoare financiare pentru românii vulnerabili.

Guvernul anunță mai mulți bani pentru români în 2023. Cetățenii care primesc a 13-a indemnizație

Conform ministrului social-democrat al muncii, Marius Budăi, Executivul vine în debut de an cu un mare pachet de sprijin pentru cei mai săraci dintre români.

ADVERTISEMENT

Fără îndoială, cele mai importante majorări sunt la capitolul pensii. Guvernul a decis ca punctul de pensie să se majoreze cu 12,5% față de 2022, ajungând la 1.785 lei.

Acestei creșteri generale i se adaugă un ajutor financiar plătit în două tranșe – ianuarie și octombrie, al cărui cuantum variază în funcție de nivelul pensiei.

ADVERTISEMENT

Tot din ianuarie se majorează și salariul minim brut. În decembrie 2022 s-a decis ca majorarea preconizată a salariului minim brut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei să aibă și o parte neimpozabilă astfel că cei remunerați la nivelul salariului minim să rămână cu mai mulți bani în mână după ce plătesc impozitele.

În plus față de aceste măsuri, guvernanții anunță și o a 13-a indemnizație. De ea vor beneficia persoanele cu dizabilități.

ADVERTISEMENT

”Avem mai multe tipuri de măsuri, pe lângă cele de majorare a salariului minim, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități și creșterea alocațiilor”, a spus Marius Budăi, duminică, la România TV.

Sinteza celor mai importante măsuri luate de Guvern în sprijinul românilor vulnerabili

Ministrul muncii a mai vorbit, pe scurt, despre cele mai importante măsuri de sprijin pentru cetățeni.

ADVERTISEMENT

Pe lângă pensiile și salariul minim care să măresc de la 1 ianuarie, românii cu probleme vor mai beneficia de alte ajutoare importante.

”Mai avem trei tipuri de măsuri. Una e pe praguri valorice. Intră în vigoare în această lună. E vorba despre pragul de până la 1.500 de lei, 1.501-2.000 lei, de la 2.001 la 3.000 de lei.

Avem și voucherul pentru alimente, câte 250 de lei oferiți o dată la două luni. Îl continuam în acest an pe toată perioada lui 2023, cu menționarea că pragul era de 1500 de lei, iar acum va fi 1700 de lei. Prima tranșă se va acorda în februarie.

Sprijinul pentru facturile la energie, de 1.400 de lei: prima plată, în februarie anul curent. Aceste sume de bani au fost împărțite în două tranșe, prima e pentru 1 ianuarie – 30 iunie, a doua e 1 iulie – 30 decembrie.

Din luna februarie intrăm în dinamica plății și a decontării acelor măsuri”, a mai precizat Marius Budăi, la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT