News

Ce se întâmplă cu vremea. România va fi lovită de un anticiclon, temperaturi de plajă și furtuni puternice timp de o lună

Meteorologii au făcut publică prognoza meteo pentru următoarele ptru săptămâni. Primăvara pare că ia o mică pauză apoi revine în forță
11.03.2023 | 10:37
Ce se intampla cu vremea Romania va fi lovita de un anticiclon temperaturi de plaja si furtuni puternice timp de o luna
Prognoza ANM 13 martie – 10 aprilie 2023 Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Sfârșitul de săptămână a venit cu o schimbare radială a vremii. Deși primăvara părea că se instalase definitiv, pentru câteva zile pare să lase locul unui scurt episod de iarnă care aduce chiar și viscol.

Prognoza ANM 13 martie – 10 aprilie 2023. România va fi lovită de un anticiclon

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis chiar o avertizare de cod galben de vânt pentru toată țara, iar pentru zona montană, la altitudini de peste 1.500 de metri, o avertizare cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului și viscol puternic.

ADVERTISEMENT

Totuși, episodul de iarnă nu durează mult, iar avertizările sunt valabile până duminică, 12 martie, ora 4.00. Apoi, vremea devine neașteptat de caldă pentru această perioadă calendaristică.

Prognoza meteo pentru săptămâna 13.03.2023 – 20.03.2023

Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele nord-estice. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru săptămâna 20.03.2023 – 27.03.2023

Și în această săptămână temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Prognoza meteo pentru săptămâna 27.03.2023 – 03.04.2023

În cea de-a treia săptămână a intervalului, valorile termice medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. În același interval, regimul pluviometric va fi ușor excedentar în zonele montane, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo pentru săptămâna 03.04.2023 – 10.04.2023

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Avertizări cod galben și cod portocaliu de la hidrologi

Specialiștii în hidrologie avertizează asupra riscului de depășire a cotelor de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanți, torenți și pâraie. Aceștia precizează că pot fi generate viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din mai multe bazine hidrografice.

ADVERTISEMENT

De vineri ora 18.00 până sâmbătă ora 24.00, se menţine Codul portocaliu pentru râuri din bazinele hidrografice: Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Bega (judeţul Timiş), Timiş, Pogăniş, Bârzava (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Caraş şi Nera (judeţul Caraş Severin).

Se prelungeşte, de asemenea, codul galben până duminică, 12 martie, la ora 14.00, pentru anumite sectoare de râuri din bazinele hidroghrafice: Tisa – intrarea în ţară, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte Ac. Porţile de Fier I, Jiu, Olt şi Bistriţa (afluent al râului Siret).

ADVERTISEMENT