News

Ce se întâmplă dacă Rusia întrerupe alimentarea cu gaz a Europei. Cursa pentru umplerea depozitelor a început mai devreme

Vladimir Putin și gigantul energetic de stat Gazprom par să strângă șurubul, limitând aprovizionarea cu gaze a Europei. Ce soluții au țările afectate pentru iarnă?
24.06.2022 | 08:00
Ce se intampla daca Rusia intrerupe alimentarea cu gaz a Europei Cursa pentru umplerea depozitelor a inceput mai devreme
Gazprom a redus recent livrările prin principala conductă de gaze naturale din Europa, Nord Stream 1, cu 60%. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters
ADVERTISEMENT

Europa trebuie să se pregătească imediat pentru posibilitatea ca Rusia să oprească toate exporturile de gaze către regiune în această iarnă, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie, care a cerut guvernelor să lucreze la reducerea cererii și la menținerea deschise a centralelor nucleare.

Ce se întâmplă dacă Rusia întrerupe alimentarea cu gaz a Europei în această iarnă?

Fatih Birol a declarat că reducerile de aprovizionare din ultimele săptămâni pe care Kremlinul le-a atribuit lucrărilor de întreținere ar putea fi, de fapt, începutul unor reduceri mai largi menite să prevină umplerea depozitelor în pregătirea pentru iarnă, deoarece Rusia încearcă să câștige influență asupra regiunii.

ADVERTISEMENT

„Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este întrerupt complet”, a spus el. „Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei.

Cred că reducerile sunt orientate spre evitarea umplerii depozitelor din Europa și creșterea influenței Rusiei în lunile de iarnă”, relatează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Statele membre UE au lucrat, de asemenea, pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ruși, prin aprovizionarea cu gaze din alte țări, inclusiv din SUA, și prin accelerarea trecerii la energie regenerabilă, deși oficialii au recunoscut că lupta pentru eliminarea treptată a petrolului și gazelor rusești înseamnă a arde mai mult cărbune și a menține centralele nucleare în funcțiune.

Birol a mai spus că măsurile de urgență luate de guvernele europene pentru a reduce cererea de energie probabil nu au mers suficient de departe și a îndemnat țările să lucreze la conservarea aprovizionării cu energie.

ADVERTISEMENT

„Cred că vor exista niveluri de cerere mai mari și mai profunde pe măsură ce se apropie iarna”, a mai declarat el.

El a adăugat că rezervele de gaze ar putea trebui să fie raționalizate, dacă Rusia ar reduce în continuare exporturile de gaze.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă?

Rusia a început să reducă aprovizionarea țărilor europene într-o aparentă mișcare de a le împiedica eforturile de a-și umple depozitele de gaz înainte de iarnă.

În ultima săptămână, Gazprom a redus cu 60% aprovizionările care circulă prin principala conductă de gaze naturale din Europa, Nord Stream 1.

Acest lucru a declanșat reduceri de aprovizionare în Italia, Austria, Republica Cehă și Slovacia. Gazul a fost, de asemenea, oprit într-un șir de alte țări, inclusiv Polonia, Bulgaria, Franța și Țările de Jos.

O explozie la o uriașă instalație de gaz natural lichefiat (GNL) din Freeport de pe Coasta Golfului Texas – care a transportat gaz în Europa – a redus, de asemenea, proviziile.

Poate Europa să înlocuiască gazul rusesc până la iarnă?

Nici o șansă. Înainte de război, Rusia furniza 40% din livrările de gaze ale Europei, așa că limitările privind stocarea gazului sau creșterea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) în anumite țări, inclusiv Germania, fac aproape imposibilă înlocuirea gazului rusesc pe termen scurt.

Liderii UE au minimalizat probabilitatea unei interdicții totale a gazului rusesc, deoarece este văzută ca fiind nepractică și conflictuală din punct de vedere politic.

În schimb, națiunile se întrec pentru a-și umple facilitățile de depozitare mai devreme în cursul anului decât de obicei. Facilitățile de depozitare subterane din Europa sunt în prezent pline în proporție de 57%.

Comisia Europeană a cerut fiecărei țări să atingă 80% stocare până la începutul lunii noiembrie, Germania țintind 90% până în același punct.

Cu toate acestea, fără gaz rusesc, aceste ținte vor fi greu de îndeplinit.

De unde se pot aproviziona țările europene?

Guvernele europene apelează din ce în ce mai mult la SUA pentru volume mai mari de GNL scump.

Regatul Unit ar putea valorifica criza prin intensificarea exporturilor de gaze naturale către UE prin interconexiuni.

Cifrele Oficiului pentru Statistică Națională arată că exporturile de bunuri către UE au crescut pentru a treia lună consecutiv, la 16,4 miliarde de lire sterline în aprilie, cel mai ridicat nivel lunar al prețurilor curente de la începutul înregistrărilor comparabile în 1997, determinat de gazul și țițeiul transportat către Olanda și Irlanda.

Guvernele europene încearcă, de asemenea, să obțină mai mult gaz din Norvegia și Azerbaidjan și să intensifice utilizarea energiei regenerabile.

Între timp, țările asiatice, cum ar fi Pakistanul, trebuie să se întoarcă din ce în ce mai mult la cărbunele puternic poluant, pe măsură ce Europa atrage toate gazele.

Ce se întâmplă dacă nu pot înlocui gazul rusesc?

Rezultatul cel mai probabil va fi că întreprinderile vor reduce consumul de energie.

În Germania, care primește 35% din importurile de gaze din Rusia, industriile consumatoare de energie, cum ar fi producția de oțel, se vor confrunta cu limitări ale producției.

ADVERTISEMENT
Tags: