Ce se întâmplă, de fapt, dacă îți speli mașina iarna. Este o greșeală pe care o fac mulți români. Care sunt recomandările specialiștilor legat de acest aspect atât de important pentru mulți dintre proprietarii de autovehicule.
Care sunt riscurile la care îți expui autoturismul dacă îl duci la spălătorie în sezonul rece. Ce neplăceri aduce acest obicei. Foarte multe persoane obișnuiesc să își protejeze autovehiculul pe timp de iarnă cu o husă, însă ce se știe despre spălare?
Ei bine, specialiștii sunt de părere că mașina trebuie să fie curățată indiferent de condițiile meteo pentru că umezeala poate afecta caroseria și vopseaua. Parbrizul, luneta și oglinzile sunt printre cele mai afectate în sezonul rece.
În plus, spălarea mașini joacă un rol important și atunci când ieși în trafic cu ea. Un autoturism curat este mult mai vizibil decât unul murdar. De asemenea, îl ajută pe șofer să vadă mult mai bine prin parbriz, oglinzi și lunetă.
Reflexia luminii poate dispărea dacă caroseria autoturismului este murdară, de aceea e bine să mergi cât de des poți la spălătorie cu mașina. Specialiștii mai spun că o caroserie curată face ca zăpada și gheața să se îndepărteze mai ușor.
Ninsorile, ploile și gerul sunt factorii care contribuie la stricarea mașinii personale, mai ales dacă caroseria prezintă urme de rugină sau este deteriorată. Din păcate, micile puncte riscă să se mărească și mai mult.
Specialiștii în domeniul auto susțin că există și un moment în care nu se spală deloc mașina. Club Auto German (ADAC) este de părere că autoturismul nu trebuie curățat când temperaturile sunt extrem de mici.
Mai exact, șoferii nu trebuie să meargă niciodată la spălătorie cu autoturismul când afară sunt mai puțin de -10 grade Celsius. În caz contrar, piesele din plastic, cauciucul și vopseaua ajung să fie elemente sensibile în fața fluctuațiilor extreme de temperatură.
E foarte important să se evite șocul termic. Asta înseamnă că spălarea mașinii trebuie efectuată la temperatura optimă, indiferent de sezon. Se recomandă o spălare la două săptămâni, mai ales dacă autoturismul este unul mai vechi.
În cazul în care ai circulat pe zăpadă sau prin zone cu foarte mult noroi, atunci este bine să mergi la spălătorie mai des, scrie promotor.ro. Cel mai bine ar fi să faci asta cât mai repede posibil pentru a îndepărta toate materialele antiderapante care au fost luate de pe drumuri.