News

Ce se întâmplă, de fapt, la solstițiul de vară. Câte ore va avea ziua din 21 iunie și ce se va întâmpla după aceea

20.06.2020 | 22:41
Ce se intampla de fapt la solstitiul de vara Cate ore va avea ziua din 21 iunie si ce se va intampla dupa aceea
Ce se întâmplă, de fapt, la solstițiul de vară. Câte ore va avea ziua din 21 iunie și ce se va întâmpla după aceea. Sursa foto: discovermagazine.com
ADVERTISEMENT

Solstițiul de vară 2020 are loc la 21 iunie și reprezintă cea mai lungă zi din an. Se marchează, oficial, începutul verii astronomice.

În noaptea de sâmbătă, 20 iunie, spre duminică, 21 iunie, va fi momentul din an când emisfera nordică primește cea mai multă lumină din partea soarelui și marchează începutul verii, pentru că este cea mai lungă zi din an.

ADVERTISEMENT

Această zi de 21 iunie are 15 ore și 32 de minute, iar noaptea doar 8 ore și 28 de minute. Din acest moment  și până la solstițiul de iarnă din 21 decembrie, durata zilei va fi în scădere.

Solstițiul de vară 2020. Ce durată va avea ziua de 21 iunie

Denumirea de solstițiu de vară (”Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia.

ADVERTISEMENT

Dat fiind faptul că soarele se va afla la culminație (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi 28 de minute, conform revistei Descoperă.

În jurul datei de 21 iunie (cel mai adesea), sau 22 iunie, în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, adică începutul verii astronomice. În preajma acestei date, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă.

ADVERTISEMENT

În același timp, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, adică începutul iernii astronomice, când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud soarele nu răsare și se află la unghiul maxim sub orizont).

În jurul datei de 21 decembrie (cel mai adesea), sau 22 decembrie, se petrece fenomenul opus: are loc solstițiul de iarnă în emisfera nordică și solstițiul de vară în emisfera sudică.

ADVERTISEMENT

Ce se va întâmpla după ziua solstițiului de vară

Pe vremuri, solstițiul de vară era folosit pentru a calcula momentele importante privind muncile agricole. De asemenea, era o perioadă foarte populară din an pentru a organiza nunţi.

În China antică, solstițiul de vară era asociat cu energiile feminine – yin. Atunci se celebra Pământul, feminitatea, fiind o sărbătoare complementară solstiţiului de iarnă, asociat cu raiul, masculinitatea şi energiile yang.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

ADVERTISEMENT