Life

Ce semnificație are culoarea pașaportului. Doar patru culori sunt folosite în întreaga lume

Te-ai întrebat vreodată ce semnificație are culoarea pașaportului? În întreaga lume avem patru culori utilizate pentru acest document.
27.03.2023 | 19:41
Ce semnificatie are culoarea pasaportului Doar patru culori sunt folosite in intreaga lume
Ce semnificație are culoarea pașaportului. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Poate pentru unele persoane culoarea pașaportului nu contează atât de mult. În realitate însă, acesta are mai multe semnificații. Mai toată lumea are un pașaport. Aceasta este un document obligatoriu pentru a putea călători în afara statelor membre ale UE.

Ce semnificație are culoarea pașaportului

Forma pașaportului este similară, astfel că îl vei recunoaște oriunde îl vei vedea. În statele membre ale Uniunii Europene, culoarea pașaportului este una vișinie. A fost însă nevoie de timp până când s-a ajuns la o astfel de decizie.

ADVERTISEMENT

Încă din 1976 s-a vorbit despre un pașaport uniform al UE. Englezii au refuzat atunci culoarea maro, iar apoi violetul. Ulterior însă, iată că vișiniul a ieșit învingător. În ceea ce îi privește pe americani, aici, în 1918, culoarea pașaportului era de culoarea untului.

Mai apoi acestea au devenit verzi, iar în 1976, după mai multe schimbări, au devenit albastre. Unii specialiști spun însă că în fiecare țară, culoarea pașaportului este legată de anumite lucruri. Claire Burrows, reprezentant al companiei britanice De La Rue, spune că unele țări aleg culori care să le reflecte religia ori cultura.

ADVERTISEMENT

Câte tipuri de pașapoarte există în România

De cealaltă parte, alte țări preferă culori care arată mai oficial și nu se murdăresc atât de ușor. Alți specialiști precizează că în unele culturi, politica și geografia țării sunt decisive când vine vorba de culoarea pașaportului.

În România avem cinci culori diferite de pașapoarte. Cel vișiniu, care este folosit de cetățeni, cel negru, al diplomaților, cel bleumarin, de serviciu și cel vișiniu cu model pentru persoane de cetățenie. Mai există un pașaport albastru, pentru refugiați recunoscuți, dar și unul gri, pentru protecţie subsidiară.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial în schimb avem patru culori de pașapoarte. Să începem cu cel mai des întâlnit și anume cel roșu, sau vișiniu. Ce țări au o astfel de culoare? China, Rusia și Georgia au pașapoarte roșii. De cealaltă parte, toate statele membre ale UE, în afară de Croația, care are culoarea albastru, au o culoare vișinie, ori alte nuanțe de roșu.

Țările care au pașapoarte albastre și verzi

Și Turcia, Macedonia și Albania au pașapoarte vișinii, la fel ca și unele țări din America de Sud, precum Bolivia, Columbia, Ecuador şi Peru. Cea de a doua culoare des întâlnită în lume este albastru. Mai multe țări din America de Sud au această culoare, precum Brazilia, Argentina şi Paraguay.

ADVERTISEMENT

De asemenea și Statele Unite au pașapoarte albastre, la fel ca și Ucraina, Canada, dar și Belarus. Pașaportul verde în schimb este întâlnit în țările musulmane. Este vorba despre Maroc, Arabia Saudită, şi Pakistan. Specialiștii spun că această culoare nu ar fi fost aleasă întâmplător.

Mai exact, se spune că verdele ar fi fost culoarea preferată a Profetului Mahomed, fiind preluat astfel ca un simbol al naturii şi al vieţii. Inclusiv cetățenii din țări precum Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildeş şi Senegal, dețin pașapoarte verzi.

Ultima culoare, care de altfel este și cea mai rară din lume este culoarea neagră. Aceste pașapoarte se regăsesc în unele țării în Africa. Printre acestea se numără Botswana, Zambia, Burundi, Gabon, Angola, Ciad, Congo şi Malawi. De asemenea și Noua Zeelandă are pașapoarte negre. Aici, negrul este culoarea națională a statului. La rândul ei, India are pașapoarte negre.

ADVERTISEMENT