News

Ce sfaturi a primit un român din diaspora care vrea să revină în țară. ”Decât sclav la mine-n țară, mai bine muncesc afară!”

Românii au avut păreri împărțite atunci când un conațional din diaspora le-a cerut părerea despre revenirea în țară după ce a lucrat în străinătate.
08.01.2023 | 18:23
Ce sfaturi a primit un roman din diaspora care vrea sa revina in tara Decat sclav la minen tara mai bine muncesc afara
Ce sfaturi a primit un român din diaspora care vrea să revină în țară Foto: hepta
ADVERTISEMENT

România se află printre țările europene cu cei mai mulți cetățeni adulți care au rezidența în alte țări europene, iar diaspora românească este în creștere cu circa 100.000 de persoane în fiecare an.

Ce sfaturi a primit un român din diaspora care vrea să revină în țară

În anul 2019, 2,45 de milioane de cetățeni români locuiau în țări ale Uniunii Europene. Însă, se pot face doar estimări legate de numărul românilor din diaspora.

ADVERTISEMENT

În ultima vreme, a putut fi constatată și o oarecare intensificare a fenomenului invers, de revenire în țară a unora dintre conaționalii noștri.

Pentru a se convinge că e o idee bună, unii dintre cei care vor să revină apelează la rețelele sociale pentru a afla de la cei care au făcut deja acest pas cum le merge în România.

ADVERTISEMENT

“Vin cu o întrebare, curând vrem să revenim în țară, cum vă descurcați cei care ați făcut pasul? Lucrez în construcții”, a scris pe grupul Construcții case și amenajări interioare și exterioare de pe Facebook un român care vrea să revină în România după 19 ani.

Cei 265 de comentatori la postarea citată sunt împărțiși în două tabere: cei care îl încurajează să revină, precizându-i că dacă este serios și bun profesionist, cu puțină răbdare, o va duce foarte bine în România și cei care îl descurajează, unii dintre ei spunând chiar că regretă decizia de a reveni în țară.

ADVERTISEMENT

Iată câteva dintre sfaturile primite de autorul postării:

“Este nevoie de oameni harnici și organizați în orice zonă a țării! Fă-ți echipă și o să îți meargă foarte bine dacă ești serios!”

“Ne-am întors de patru ani în România. Este enorm de mult de lucru, mai ales în domeniul construcțiilor. Dacă vrei și știi să lucrezi câștigi ca și în străinătate, deosebirea e că ești ACASĂ.”

ADVERTISEMENT

“Eu sunt constructor de 20 de ani, banii pe care îi faci acolo, îi faci și acasă, bineînțeles pe firma ta!”

“Îți dau un sfat, rămâi acolo, decât slugă în țara ta, mai bine slugă la străini, îmi este rușine că sunt român.”

“Hoție multă, muncești și ai toate șansele să iei țeapă.”

“Rămâi unde ești, eu am încercat 2 ani și acuma m-am întors înapoi în Germania.”

“Stai unde ești, am încercat eu din septembrie 2022 până în decembrie, după 12 ani de lucru afară, nu se merită. Decât sclav la mine-n țară, mai bine muncesc afară!”

În ciuda valului de opinii negative, autorul postării a decis, totuși, să se întoarcă în România. ”Va mulțumesc pentru raspunsurile, pozitive ṣi negative, Eu am decis de a reveni în țară Bună rea e țara mea, Nu vreau să ma laud aci ce ştiu să fac! dar cred că o sa mă descurc =ACASĂ= Toate cele bune vă doresc!”, a mai scris acesta pe Facebook.

ADVERTISEMENT