News

Ce sporuri primesc procurorii. Condițiile de muncă grele sau suprasolicitarea neuropsihică le aduc bani în plus la salarii

18.02.2021 | 14:43
Ce sporuri primesc procurorii Conditiile de munca grele sau suprasolicitarea neuropsihica le aduc bani in plus la salarii
ADVERTISEMENT

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție precizează că personalul din Ministerul Public nu primește sporurile la nivelul maxim prevăzut de Legea salarizării unitare, ele încadrându-se pragul de până la 30% față de salariile de bază.

Procurorii și personalul auxiliar de specialitate au sporuri de până la 30%, în timp ce celelalte categorii de personal primesc doar sporul pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare, în cuantum de 15%.

ADVERTISEMENT

Parchetul General a făcut aceste precizări „ca urmare a interesului manifestat de mass-media” privind cuantumul sporurilor primite de către angajații săi.

Sporurile procurorilor, plafonate la 30%

Într-un comunicat al Ministerului  Public se spune că anexa din Legea salarizării în sectorul public care se referă la domeniul justiției prevede trei sporuri:

ADVERTISEMENT

-spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat;
-spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25% aplicat la salariul de bază;
-spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5% aplicat la salariul de bază.

Acestea nu pot fi cumulate concomitent de salariații din parchete din cauza prevederilor articolului 25, alineatul 1 din lege care stipulează:

ADVERTISEMENT

Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz”, precizează sursa citată.

În consecință, personalul este împărțit în două categorii din punctul de vedere al sporurilor la salariul primit.

ADVERTISEMENT

Cuantumul sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, transformate în procente, reprezintă maxim 30% din indemnizația de încadrare, pentru procurori, personalul asimilat și personalul auxiliar de specialitate, fiind menținute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive. Celelalte categorii de personal (funcționari publici, personal contractual, personal conex) beneficiază de un sigur cuantum pentru condiții de muncă periculoase reprezentând maxim 15% din salariul de bază”, mai precizează Ministerul Public.

Potrivit unei analize realizate de FANATIK.ro, lista sporurilor pentru bugetari ajunge la câteva zeci, variind în funcție de familiile ocupaționale. Cumularea lor ar duce la venituri uriașe pentru bugetari, însă acest lucru este împiedicat de plafonul de 30% din salariile de bază impus pentru nivelul sporurilor.

Pe lângă sporurile menționate de către Parchetul General, în domeniul justiției se mai pot acorda, cel puțin teoretic, și alte tipuri de sproruri. Magistrații care lucrează în parchete și instanțe din mediul rural au un spor de 10%. Personalul din Ministerul Justiției cu atribuții de coordonare și control și cel care efectuează lucrări în legătură cu activitatea penitenciarelor, cu excepția funcționarilor publici cu statut special, beneficiază de un spor la salariul de bază, respectiv indemnizația de încadrare, de până la 5%. De asemenea, titlul de doctor aduce un plus la salariu de 15%. Experții criminaliști mai primesc și 10% pentru „complexitatea muncii”.

ADVERTISEMENT