În cele aproape 10 luni de la începerea războiului din Ucraina, peste 2,65 de milioane de ucraineni au tranzitat România. Aproape 90.000 dintre ei au ales să rămână în ţara noastră.
O cercetare sociologică scoate în evidență părerea formată de o parte dintre cetățenii ucraineni obligați să fugă din calea războiului despre țara noastră.
Până pe 24 februarie 2022, puțini ucraineni se gândeau să ajungă vreodată în România, fie și doar în vizită.
După această dată, pentru că nu au avut de ales, milioane au trecut pe la noi, iar câteva zeci de mii au rămas aici.
Cei de la EFOR (expertforum – citați de site-ul Contributors) i-au întrebat pe câțiva ucraineni ce i-a surprins cel mai mult când au sosit. Unii au recunoscut că s-au temut de această intrare într-o societate complet străină.
Foarte mulți au rămas plăcut surprinși de modul în care românii s-au comportat cu ei, cât au fost de prietenoși și de dornici să ajute.
”La sosire eram obişnuită să mă uit tot timpul după geantă şi bagaje, ca să nu se fure, dar după o vreme am început să mă simt foarte în siguranţă la Bucureşti.
De asemenea, m-am aşteptat ca lumea să fie mai rece cu noi, pentru că ei nu ştiau cine sunt ucrainenii, dar am fost surprinsă cât de prietenoşi sunt românii; acum m-am obişnuit cu asta. M-a impresionat plăcut că aici maşinile se opresc tot timpul să dea prioritate pietonilor, chiar dacă traficul e aglomerat”, spune Svetlana, 55 ani, Mariupol.
O părere similară are și Marina, 41 ani, din Zaporojie: ”M-a impresionat plăcut cât de bine se vorbește engleză în Bucureşti şi compasiunea cu care am fost primiţi”.
În schimb, această spune că a fost surprinsă neplăcut de ”cerşitul agresiv pe stradă”.
O tânără din Izmail, Angela, de 21 de ani, declară că oamenii din București i se par foarte prietenoși.
”La plecarea din Ucraina aveam două opţiuni: să merg în Moldova sau în România. Am ales România pentru că mi s-a părut mai sigur, dar acum îmi pare varianta cea mai bună dintre toate ţările unde mă puteam duce.
Oamenii în Bucureşti sunt foarte prietenoşi, deşi la început mă aşteptam să nu le pese prea mult de noi”, spune femeia.
Un vârstnic ajuns în țara noastră din Oleksandrovka a sesizat ceva ce puțini locuitori din Capitală văd la cel mai mare oraș din țară: curățenia.
”Ştiam că Bucureştiul e un oraş mare şi mă aşteptam să fie murdar şi dezordonat, dar de fapt e curat pe aici. N-am crezut să găsim aproape de blocul unde stăm locuri unde să mă joc cu nepoţica mea, dar sunt o grămadă”, spune Vladimir, 58 de ani.