News

Ce spune Alexandru Rafila despre doza 4 a vaccinului contra Covid-19. Anunțul momentului în România

România se confruntă cu un nou val de Covid-19. Ministrul sănătății spune că sunt suficiente doze de vaccin, iar pe cei care vor să facă doza 4 îi sfătuiește să aștepte până în toamnă.
10.07.2022 | 14:40
Ce spune Alexandru Rafila despre doza 4 a vaccinului contra Covid19 Anuntul momentului in Romania
Alexandru Rafila a precizat că există stocuri suficiente de vaccin contra Covid-19 Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila, a declarat că în acest moment dorința românilor pentru vaccinare este foarte scăzută.

Ce spune Alexandru Rafila despre doza 4 a vaccinului contra Covid-19

Potrivit ministrului, recomandarea sa este ca persoanele care vor să se vaccineze cu cea de a patra doză de ser contra Covid să o facă în toamna acestui an.

ADVERTISEMENT

“Apetența pentru vaccinare a scăzut. Probabil cu apariția unui nou vaccin care oferă protecție și față de varianta Omicron și de subvariantele sale s-ar putea să existe un interes.

Sunt persoane care mă întreabă dacă are vreun rost să-și facă doza a patra acum.

Eu i-aș sfătui să-și facă în toamnă dacă apare o nouă variantă a vaccinului. Va exista un interval de timp în care interesul va fi crescut, însă, important este să mai facem noi niște mici ajustări la program.

ADVERTISEMENT

De la 1 iulie, vaccinarea a trecut la medicii de familie. Unii dintre ei sunt ezitanți.

Cadrul normativ existent în România nu permite pierderi mai mare de 25% din vaccin și trecând la medicul de familie, acolo unde adresabilitatea este mai mică decât la un centru de vaccinare, acolo unde puteau să vină sute de persoane într-o zi există pierderi mai mari de 25% și e normal.

Am făcut deja un prim pas, o să reglăm cadrul normativ ca să nu mai existe nici o ezitare.

Un flacon are șase doze, iar dacă medicii de familie vor avea un pacient sau doi, vor putea să-i vaccineze chiar dacă se vor pierde niște doze. Asta e situația”, a spus Alexandru Rafila, la Prima TV.

ADVERTISEMENT

Noua formulă a vaccinului, în toamnă

Ministrul a mai precizat și că dozele de vaccin adaptate pentru noile tulpini Covid vor sosi în toamna acestui an.

“Important este să reușim să vaccinăm, mai ales că avem la dispoziție și vaccinul vechi: avem peste 8 milioane de doze stocate.

ADVERTISEMENT

Noi am încercat să valorificăm aceste doze, am vândut aproximativ 7,5 milioane de doze de vaccin, ceea ce înseamnă o economie foarte importantă la buget.

Avem acum niște milioane de doze și urmează să mai vină niște milioane de doze. Avem un contract până spre finalul anului 2023.

Dozele nu sunt plătite, ci vor constitui obligație de plată în momentul livrării.

Promisiunea din partea producătorilor și a Comisiei Europene care a negociat acest contract pentru statele membre este ca în luna septembrie a acestui an să primim formula nouă a vaccinului.

În privința  contractului de anul viitor, sper să există o putere negociere suficientă încât să convingem producătorii să livreze doar cantitățile care sunt solicitate de state”, a mai spus Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT