România a trecut de jumătatea verii, iar numărul total al persoanelor imunizate anti-Covid nu a trecut de 5 milioane, obiectiv anunțat inițial pentru 1 iunie.
În aceste condiții, autoritățile se gândesc la o serie de măsuri pentru a accelera campania de vaccinare, în contextul în care un nou val de infecții se apropie.
Liderul PNL, Ludovic Orban, anunță că în coaliţie ”cu siguranţă se discută” despre măsuri pentru creşterea ratei de vaccinare, susţinând că Guvernul trebuie să vină cu propuneri de îmbunătăţire a procentului de vaccinare.
Fostul premier nu a specificat clar dacă cei care refuză vaccinarea vor avea de suportat restricții, însă dă asigurări că cei vaccinați vor fi scutiți de orice măsură de acest fel.
Astfel, când a fost întrebat dacă persoanele nevaccinate ar putea fi vizate de noi restricţii, el a replicat: ”Cu siguranţă cei vaccinaţi nu vor avea restricţii”.
Totodată, Ludovic Orban a fost întrebat, vineri, dacă se iau în calcul măsuri pentru creşterea ratei de vaccinare, inclusiv obligativitatea pentru anumite categorii.
”Cu siguranţă se discută acest subiect, la nivelul coaliţiei, evident, Guvernul trebuie să prezinte propuneri de îmbunătăţire a procentului de vaccinare.
Sigur, asta înseamnă o organizare şi mai bună, o campanie foarte bună care să fie derulată către toate categoriile, în special categoriile care s-au vaccinat mai puţin, într-un procent mai mic, o apropiere, să spun, a punctelor de vaccinare către cetăţean şi o implicare a tuturor actorilor care pot să influenţeze oamenii să se vaccineze”, a declarat Orban, conform ObservatorNews.
În continuare, numărul românilor care se vaccinează zilnic cu serul anti-Covid-19 este la un nivel extrem de scăzut.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, vineri, că peste 15.200 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care peste 9.900 cu prima doză.
În aceeaşi perioadă, au fost raportate 8 reacţii adverse: şase la vaccinul Pfizer şi două la cel de la Johnson & Johnson. Alte 53 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.
Din 27 decembrie 2020 până acum, la nivel național, au fost vaccinate 4.865.795 de persoane, din care 4.705.750 cu schema completă, anunță CNCAV.