News

Ce spune Nicușor Dan despre consolidarea clădirilor cu risc seismic: “Până la finalul anului viitor sperăm să terminăm evaluarea”

Primarul general al Capitalei admite că Bucureștiul nu stă bine la capitolul consolidării clădirilor cu risc seismic. ”Stăm relativ mai bine la componenta ISU”
04.03.2024 | 16:49
Ce spune Nicusor Dan despre consolidarea cladirilor cu risc seismic Pana la finalul anului viitor speram sa terminam evaluarea
Nicușor Dan a explicat cât de pregătit este Bucureștiul în cazul unui cutremur mare Sursa foto: Facebook Nicușor Dan
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a explicat cât de pregătit este Bucureștiul în cazul unui cutremur similar cu cel care a făcut prăpăd în urmă cu 47 de ani, pe 4 martie 1977.

Nicușor Dan: ”Suntem departe de consolidarea clădirilor cu risc seismic”

Primarul general a explicat că este vorba despre două componente pe care este abordată pregătirea Capitalei pentru un seism de magnitudine mare: consolidarea clădirilor cu risc seismic și pregătirea ISU.

ADVERTISEMENT

Edilul a admis că Bucureștiul nu stă bine la capitolul consolidării clădirilor cu risc seismic și că speră ca anul viitor să fie finalizată evaluarea preliminară a acestor clădiri, demarată la nivel național de Ministerul Dezvoltării.

”Sunt două componente, una de consolidare a clădirilor cu risc seismic, şi aici suntem departe. (…) Anul trecut am avut o inițiativă foarte corectă a Ministerului Dezvoltării, cu acea evaluare preliminară (…).

ADVERTISEMENT

Noi sperăm ca până la finalul anului viitor să terminăm această evaluare preliminară şi în funcţie de ea să alocăm banii, în ordinea priorităților pe care le va stabili această evaluare, pentru expertize şi după aceea pentru consolidare”, a spus primarul general.

Nicușor Dan a mai menționat și că PMB a aplicat și obținut ”niște” fonduri pentru reabilitare prin PNRR și că se bucură că există voință la nivelul Ministerului Dezvoltării de a continua programul naţional.

ADVERTISEMENT

Legat de cea de a doua componentă, cea a pregătirii ISU, de scenarii privind ce trebuie făcut dacă se produce un astfel de cutremur, primarul Capitalei a precizat că lucrurile sunt mai avansate. ”Aici stăm relativ mai bine”, a mai declarat el.

”20.000 de clădiri sunt clădiri care conform normativului dat de Ministerul Dezvoltării trebuie evaluate preliminar. Abia în urma acestei evaluări preliminarii noi vom putea să spunem că sunt 2.500, că sunt 3.000 de clădiri.”

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a anunțat și că a convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, miercuri, 6 martie, ora 12:00. Edilul este optimist că miercuri va fi votat bugetul Capitalei, lucru care nu s-a întâmplat în ședința CGMB de vineri. ”Nu ne putem juca cu servicii publice, cu salarii, cu funcţionarea activităţii”, a mai declarat primarul Capitalei.

ADVERTISEMENT