News

Ce spune un medic despre noul virus de hepatită care îi afectează pe copii. Sfaturi pentru părinți

Declarații ale medicilor despre cazurile de hepatită, de origine necunoscută, depistată în rândul copiilor. Ce trebuie să facă părinții dacă îi suspectează pe cei mici de această boală?
29.04.2022 | 08:00
Ce spune un medic despre noul virus de hepatita care ii afecteaza pe copii Sfaturi pentru parinti
Ce trebuie să facă părinții care-și suspectează copiii de hepatită. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De la începutul lunii aprilie, zeci de opii din Europa și Statele Unite au fost depistați cu hepatită, de origine necunoscută. Și în România sunt suspecte trei cazuri: o fetiță de 5 ani, un bebeluș de 8 luni și încă un minor de 10 ani.

Cât de gravă este hepatita ”misterioasă”. Care sunt simptomele ei

Mulți părinți sunt acum speriați pentru starea de sănătate a copiilor lor. Florin Roşu, medic și manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a oferit detalii despre hepatita ”misterioasă.”

ADVERTISEMENT

Dr. Florin Roșu spune că simptomele bolii rezultă din afectarea ficatului, dar și că sunt similare, indiferent de tipul ei. Mulți pacienți minori i se prezintă cu o stare asemănătoarea gripei, dar și cu: greață, dureri abdominale, febră, astenia fizică, vărsături, erupții cutanate, dureri articulare sau pielea îngălbenită.

”Orice pacient care prezintă simptomele bolii trebuie să se prezinte la spital pentru investigaţii clinico-biologice suplimentare şi iniţierea tratamentului de specialitate.

ADVERTISEMENT

Dat fiind faptul că hepatita netratată corespunzător şi neglijată poate duce la complicaţii severe, este de preferat ca părinţii să nu intre în panică şi să se prezinte cu copiii la spital încă de la debutul bolii”, a explicat medicul Florin Roşu, scrie Adevărul.

Hepatita mai poate fi cauzată și de viruși paraziți sau dintr-o reacție autoimună, mai detaliază managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

ADVERTISEMENT

”Agenţii infecţioşi care provoacă hepatită includ viruşi şi paraziţi. Cauzele noninfecţioase includ anumite medicamente şi agenţi toxici.

În unele cazuri, hepatita poate rezulta dintr-o reacţie autoimună dirijată împotriva celulelor hepatice ale corpului”, a mai adăugat dr. Florin Roșu.

ADVERTISEMENT

Cum pot cei mici să prevină îmbolnăvirea de hepatită. Sfaturile medicului

Hepatita poate fi prevenită dacă se respectă reguli esențiale de igienă, precum: spalatul des al mâinilor, a legumelor și fructelor, depozitarea gunoiului în locurile special amenajate, mai transmite medicul Florin Roșu.

Trei cazuri de hepatită sunt acum suspecte la copii, în România. Deși nu este o afecțiune nouă, originea ei este necunoscută acum.

Pentru fetița de 5 ani, primul caz de hepatită ”misterioasă” în țară, medicii iau în calcul și boala Wilson. Ficatul copilei este foarte afectat iar doctorii urmează să decidă dacă îi vor face transplant.

ADVERTISEMENT
Tags: