News

Ce sumă uriașă a împrumutat milionarul ucis din Sibiu pentru a-și redresa afacerea. Cum a cheltuit Adrian Kreiner banii

Compania lui Adrian Kreiner, milionarul ucis din Sibiu, a apelat la fonduri europene pentru diverse achiziții care au majorat cifra de afaceri a firmei.
17.11.2023 | 15:27
Ce suma uriasa a imprumutat milionarul ucis din Sibiu pentru asi redresa afacerea Cum a cheltuit Adrian Kreiner banii
Compania lui Adrian Kreiner produce piese într-un parc industrial din Șura Mică, județul Sibiu. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Adrian Kreiner, Matec CNC Technik
ADVERTISEMENT

Afaceristul Adrian Kreiner a fost ucis după un jaf petrecut în vila sa din Sibiu în noaptea de 5 spre 6 noiembrie. Trei bărbați au fost identificați, însă doar unul dintre ei a fost reținut, joi seară, şi anume Laurențiu Lăcătușu, despre ceialți doi existând indicii că au fugit în Germania sau Belgia.  Cu toate acestea, Lăcătușu a fost eliberat vineri dimineața, deoarece anchetatorii au considerat că nu sunt suficiente probe împotriva sa. A mai fost reținut și complicele lor, care i-a găzduit și i-a transportat pe criminali până la Sibiu. Se pare că în pregătirea jafului a fost implicată și o femeie.

Compania lui Adrian Kreiner și-a crescut capacitatea de producție

Autoritățile au comunicat că, din probele administrate până în prezent, se conturează ideea că motivul pătrunderii în locuința victimei a fost jaful. Din locuința lui Kreiner au dispărut mai multe ceasuri de lux, dar și aproximativ 200.000 de euro. Tot anchetatorii au aflat că criminalii, care sunt din județul Dolj, ar fi acționat la pont, având informații despre bunurile aflate în locuință de la un apropiat al lui Kreiner. Milionarul sibian făcuse avere prin compania sa, Matec CNC Technik.

ADVERTISEMENT

Compania a devenit un furnizor important de piese pentru industria auto, apoi și-a diversificat  oferta de produse, astfel că, în 2008, compania lui Kreiner a pătruns și în zona de producție pentru sectorul de energie eoliană și pentru industria de transport feroviar. Activitatea companiei se desfășoară prin intermediul firmei Matec CNC Technik SRL.

Conform datelor consulate de FANATIK, firma lui Kreiner a apelat la fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, unul din cele opt programe prin care România a accesat fondurile europene structurale și de investiții. Primul dintre acestea a fost în valoare de 9.926.300,32 lei, din care 4.480.305,10 lei au reprezintat finanțare nerambursabilă.

ADVERTISEMENT

Proiectul implementat de către Matec CNC Technik SRL s-a numit “Investiții în tehnologii high-tech în vederea dezvoltării avantajului competitiv pe piețele internaționale”. Proiectul s-a derulat în perioada 01.04.2017 – 31.12.2018, iar primul obiectiv al său a fost extinderea capacității de producție de nivel high-tech pentru creșterea volumelor cu o medie de minim 220% la cele 5 tipuri de produse existente.

Compania lui Adrian Kreiner a cumpărat și un sistem de panouri solare

Acestea erau role, inele rulmenți, discuri de frână ZF, piese clasa Deckel și piese clasa Kettenrad, în vederea creșterii productivității muncii, în cadrul Matec CNC Technik. De asemenea, un alt obiectiv a fost creșterea dimensiunii pieței internaționale vizate de companie prin dezvoltarea a minimum 3 tehnologii inovative până în anul 2020, atât în domeniul automotive, cât și în cel al industriei energetice.

ADVERTISEMENT

Alte obiective ale proiectului au fost inovarea tehnologiei de prelucrare a reperelor fabricate în cadrul companiei prin achiziționarea a 9 echipamente high-tech, a unui sistem informatic de producție și a două licențe CAD ce îndeplinesc standardele de performanță necesare susținerii unui proces productiv inovativ și sustenabil, dar și crearea a 12 noi locuri de muncă cu normă întreagă.

Al doilea proiect, numit „Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor” a avut  o valoare totală de 9.929.156,2 lei din care 4.448.278,48 lei au reprezentat finanțare nerambursabilă. A fost un contract de furnizare echipamente pentru companie (mașină debitat – 1 buc; strung orizontal CNC cu alimentare din bară – 2 buc; strung orizontal cu ax dublu CNC 180mm – 5 buc; strung orizontal cu ax dublu CNC 400mm – 1 buc;  sistem panouri solare) care s-a desfășurat în perioada 11.09.2017 – 25.09.2017.

ADVERTISEMENT

Firma lui Adrian Kreiner a primit aproximativ 7 milioane de euro

Al treilea proiect al companiei lui Adrian Kreiner, din 2018-2019, s-a numit “Îmbunătățirea avantajului competitiv al societății SC Matec CNC Technik SRL prin extinderea procesului productiv de componente pentru industria automotive şi energetică cu tehnologii inovative de nivel high‐tech și infrastructuraecoeficientă, având rol major în dezvoltarea durabilă a companiei” și  a avut o valoare de 13.975.418 lei, din care 6.364.762.00 lei au reprezentat finanțare nerambursabilă, conform datelor consultate de FANATIK.

Prin acest proiect s-au achiziționat echipamente pentru fabrica de la Șura-Mică, din județul Sibiu, s-au extins suprafața și capacitatea de producție prin construirea unei hale noi. S-a estimat că, prin implementarea acestui proiect, cifra de afaceri a firmei lui Adrian Kreiner va crește cu aproximativ 47%. Pentru cele trei proiecte, SC Matec CNC Technik SRL a primit o sumă de 33.830.874 lei (aproximativ 7 milioane euro), din care 15.293.345 lei (aproximativ 3,2 milioane euro) au reprezentat finanțare nerambursabilă.

Datorită acestor proiecte, firma lui Adrian Kreiner a bifat rezultate tot mai bune, conform datelor de la Ministerul de Finanțe. Astfel, cifra de afaceri a Matec CNC Technik SRL a crescut spectaculos: 25 milioane lei (în 2013), 66 milioane lei (în 2017), 102 milioane lei (în 2019), pentru ca, în 2022, să atingă nivelul record de aproximativ 127 milioane lei. Cel mai mare profit din istoria firmei s-a înregistrat în 2020, aproape 11,9 milioane lei. În 2022, profitul a fost de 2,4 milioane lei, în timp ce datoriile erau de 99,6 milioane lei.

ADVERTISEMENT