News

Ce sumă uriașă se va investi în restaurarea fațadelor Casei Poporului. Pentru gard și acoperiș s-au cheltuit deja 11 milioane de euro

La Palatul Parlamentului se vor efectua lucrări de reparații la o parte din fațadele corpurilor care găzduiesc Senatul României.
12.08.2023 | 06:00
Ce suma uriasa se va investi in restaurarea fatadelor Casei Poporului Pentru gard si acoperis sau cheltuit deja 11 milioane de euro
În următorii ani, la Palatul Parlamentului se vor efectua mai multe lucrări de renovare. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta, Facebook Palatul Parlamentului
ADVERTISEMENT

În următorii patru ani vor avea loc lucrări de anvergură la fațadele Casei Poporului. Pe 6 august 2023, Senatul Românei a publicat un anunț de participare la o licitație în urma căreia se va atribui contractul „Executare lucrări de reparații capitale în vederea restaurării și protejării fațadelor din piatră naturală pentru Corpul A1, Cota -2,50 ÷ +31,50 inclusiv balustrada de la Cota +32.50 și pentru Corpul E3, Cota ±0,00 ÷ +31,50, inclusiv balustrada de la Cota +31,50, Senatul României – Palatul Parlamentului – cu serviciile de proiectare și asistență tehnică incluse”.

Valoarea contractului este de aproximativ 10 milioane euro

Valoarea acestuia este de 49.757.837,46 lei, adică aproximativ 10 milioane euro, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice. Termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare a fost stabilit pentru data de 18 septembrie 2023. Durata acordului cadru va fi de 48 luni,  lucrările urmând să fie efectuate în perioada 2023-2027.

ADVERTISEMENT

Lucrările de reparații capitale au ca scop: a) realizarea și menținerea, pe întreaga durată de existență a construcției, a cerințelor fundamentale aplicabile conform Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții cu modificările și completările ulterioare, dintre care următoarele sunt aplicabile: a) rezistență mecanică și stabilitate; c) igienă, sănătate și mediu înconjurător; d) siguranță și accesibilitate în exploatare; f) economie de energie și izolare termică; g) utilizare sustenabilă a resurselor naturale.

De asemenea, conform caietului de sarcini, lucrările mai vizează: b) îmbunătățirea generală a calității pietrelor de fațadă (rezistență mecanică sporită, calități hidrofuge, rezistență la murdărie, rezistență la apariția eflorescențelor, rezistența la microorganisme, durabilitate, uniformizare coloristică). c) îmbunătățirea imaginii fațadelor din piatră și realizarea condițiilor pentru mentenanța sustenabilă în timp îndelungat.

ADVERTISEMENT

“Fațada Corpului A1, de la cota -2,50 m la cota +32.50 m, axele A÷U, are o suprafață verticală (aria secțiunii fațadei) de aproximativ 3.700 mp, inclusiv suprafața tâmplăriei exterioare. La partea superioară, cota +31,50 ÷ +32,50, este o terasă circulabilă reabilitată în anul 2021, cu excepție balustradei de deasupra cornișei. Fațada Corpului A1, de la cota ± 0,00 m la cota +32.50m a fost placată cu piatră naturală din carierele Viștea și Podeni. Soclul Corpului A1, de la cota -2,50 la cota ± 0,00 este placat tot cu piatră naturală”, se menționează în caietul de sarcini.

Proiectarea se va realiza în maximum 90 zile

“Fațada Corpului E3, de la cota ±0,00 m la cota +31,50m, axele 1÷10, are o suprafață verticală (aria secțiunii fațadei) de aproximativ 1.650 mp, inclusiv suprafața tâmplăriei exterioare. La partea superioară, cota +31,50, este o terasă circulabilă delimitată la exterior, pe latura de vest de o balustradă. Fațada Corpului E3, de la cota ± 0,00 m la cota +31,50 m a fost placată cu piatră naturală din carierele Viștea și Podeni.”, se mai arată în document.

ADVERTISEMENT

„Soclul Corpului E3, de la cota -2,50 la cota ± 0,00 este placat tot cu piatră naturală de Viștea. Soclul dintre axele 1÷8B, inclusiv balconul de la cota ± 0,00 au fost reparate odată cu implementarea proiectului privind amenajarea laturii de vest a Palatului Parlamentului aferentă Corpului E3 (parcare), în anul 2018.”, mai menționează specialiștii în caietul de sarcini consultat de FANATIK.

Proiectarea se va realiza în maximum 90 zile de la data semnării contractului subsecvent. Pe parcursul îndeplinirii acordului-cadru, preţul poate fi ajustat prin actualizare în condițiile încadrării în prevederile art. 222 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare.  Prețul se ajustează în condițiile legii, conform indicelui prețului de consum comunicat de Institutul Național de Statistică, dacă legislația în vigoare la data ajustării nu prevede altfel.

ADVERTISEMENT

Reamenajare și dotarea corpului B3 vor costa 12,8 milioane euro

Nu sunt singurele investiții ce se vor face în clădirea Palatului Parlamentului. Pe 22 februarie 2023, Senatul României a publicat un anunț de participare simplificat pentru atribuirea contractului „Lucrările de reparații capitale, a gardului și cabinelor poartă acces A1 și B3, elaborarea documentației tehnice de proiectare faza PTE și asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pentru zonele aflate în administrarea Senatului României”. Valoarea totală estimată a contractului este de 4.470.792,89 lei (aproximativ 900.000 de euro).

Pe 5 septembrie 2022, Camera Deputaților a anunțat atribuirea contractului pentru „Lucrări de refacere terasă circulabilă și luminatoare, corpuri B1-C2-C1-C3-B2, cota +31,50 – +32,00 din imobilul Palatul Parlamentului”. Valoarea totală a achiziției este de 50.166.754,38 lei fără TVA, adică aproximativ 10 milioane de euro. Lucrările de refacere a terasei care are rol de acoperiș vor dura 25 de luni.

Pe 4 martie 2021, Compania Națională de Investiții a publicat un anunț de participare la o licitație deschisă ce are ca obiect al achiziției „Proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții „Reamenajare și dotare – Corpul B3 al Palatului Parlamentului”. Valoarea estimată a contractului a fost de 71.860.855,50 lei, fără TVA. Acest corp va deveni nou sediu al Minsterului Dezvoltării. Ulterior, prețul contractului a fost majorat cu 3,5 milioane lei, astfel că valoarea a ajuns la 62.974.589,19 lei, adică aproximativ 12,8 milioane de euro.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43...
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!
Halep, greșeala care i-a răpit șansa revenirii în tenis: decizia ei proastă se...
Halep, greșeala care i-a răpit șansa revenirii în tenis: decizia ei proastă se repetă acum într-un alt caz de dopaj
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Nu există, dar face bani. 10.000 de euro, lunar, pe Instagram
Nu există, dar face bani. 10.000 de euro, lunar, pe Instagram
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că...
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că nu i s-a permis îmbarcarea într-un avion
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta...
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta acestora
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română