Life

Ce sunt frunzele de lobodă și când se culeg. Ce rețete poți prepara cu ele

Cu siguranță ai mai auzit până acum câte ceva despre frunzele de lobodă. Și totuși ce sunt acestea, când se culeg și la ce poți să le folosești?
13.03.2023 | 11:24
Ce sunt frunzele de loboda si cand se culeg Ce retete poti prepara cu ele
Ce sunt frunzele de lobodă și când se culeg. Sursă foto: sanatatemaxima.com
ADVERTISEMENT

Frunzele de lobodă au nenumărate beneficii pentru organism. Acestea conțin o cantitate generoasă de proteine, carbohidrați, dar și fibre. De asemenea, ele sunt bogate în calciu, fosfor, magneziu, fier, dar și potasiu, astfel că pot fi considerate un aliment uimitor.

Cum arată și când se culeg frunzele de lobodă

Cum arată frunzele de lobodă? Cele tinere și fragedele au o nuanță mov, iar gustul lor este acrișor. Ele sunt des căutate în perioada primăverii și stau la baza unor ciorbe și borșuri delicioase, pentru cei care știu în ce mod să le prepare. Mai există de altfel și lobodă verde, care este la fel de gustoasă.

ADVERTISEMENT

Unde crește loboda și când se culeg frunzele ei? Această plantă este rudă cu spanacul și sfecla, așa că poate fi crescută fie în grădini fie în sere, ori poate crește spontan și pe lângă vița de vie, ori în zonele de deal sau de câmpie. La maturitate, planta de lobodă poate atinge chiar și 1,8 metri și poate avea mai multe tulpini.

Când se culege loboda? Frunzele se culeg primăvara, în special în luna martie și cu mult înainte ca planta să fie matură și să producă flori. Pentru a ne bucura de beneficiile acestei plante este necesar ca frunzele să fie tinere și fragede, astfel că este recomandat să fie consumate până la finalul lunii aprilie cel târziu.

ADVERTISEMENT

Cum se prepară frunzele de lobodă? Înainte de a le adăuga într-o rețetă, acestea trebuie spălate foarte bine, în mai multe rânduri de apă, având în vedere că există posibilitatea să fie pline de nisip ori de pământ. Ulterior, fiecare frunză trebuie curățată de codița tare, iar mai apoi trebuie opărite alături de sare.

Rețete cu frunze de lobodă

După ce am urmat acești pași, putem să ne apucăm să preparăm și diferite rețete. Cele mai cunoscute sunt ciorba sau borșul de lobodă, însă frunzele pot fi adăugate și în alte rețete tradiționale, precum cea de orez, sau de ce nu, într-o tocăniță cu carne.

ADVERTISEMENT

Frunzele de lobodă oferă un gust acrișor mâncărurilor, astfel că s-ar putea să le mai regăsești și în anumite supe creme bogate în verdeață, ori în alte ciorbe tradiționale. Cel mai bine este însă să fie adăugate alături de ceapă verde și de usturoi, pentru o aromă puternică.

Tot frunzele de lobodă pot fi utilizate și în risotto, oferindu-i un gust deosebit. Iar bonus, acestea pot fi folosite și pentru sarmale. Pentru că unele frunze spun destul de mari, acestea pot fi umplute cu carne tocată, alături de orez, ceapă și alte condimente. La final te vei bucura de un preparat aromat, dar și acrișor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, frunzele de lobodă mai pot fi utlilazte și pentru un piure, alături de urzici, usturoi, dar și smântână. Iar pentru doritori, acestea pot fi consumate și proaspăt culese, într-o salată, alături de ridichi și ceapă verde.

ADVERTISEMENT
Tags: