Life

Ce sunt Hominizi Turkana, de fapt. Ei au scos la lumină multe adevăruri despre oameni

Ce reprezintă Hominizi Turkana. Care sunt misterele care se ascund în spatele lor și unde au fost descoperite pentru prima oară.
19.01.2023 | 12:29
Ce sunt Hominizi Turkana de fapt Ei au scos la lumina multe adevaruri despre oameni
Ce reprezintă Hominizi Turkana. Care sunt misterele care se ascund în spatele lor. Sursa foto: Wikipedia.ro
ADVERTISEMENT

Ce sunt fosilele umane care au o vechime de milioane de ani și ce înseamnă, de fapt, acestea pentru omenire. Ele au scos la lumină multe adevăruri despre oameni, fiind celebrate de Google în fiecare an pe data de 1 august.

Ce reprezintă Hominizi Turkana. Care sunt misterele care se ascund în spatele lor

Hominizi Turkana înseamnă niște fosile umane descoperite în jurul lacului Turkana din Kenya, Africa. Săpăturile au fost realizate în anul 1967 când un paleoantropolog a realizat o expediție în valea vulcanică din zona respectivă.

ADVERTISEMENT

Echipa de oameni de știință a scos la iveală rămășițele a trei specii Homi coexistente, primele dovezi sugerând că oamenii timpuri nu aveau o singură linie, ci mai multe. Teoria a fost întărită de descoperirea specimenului Turkana în 1995.

Mai exact, exploratoarea Meave Leakey a găsit mai multe fosile care s-au dovedit a fi un exemplar de Australopithecus anamensis. Acest lucru i-a făcut pe cercetători să declare că apariția bipedismului trebuie mutată înapoi cu cel puțin jumătate de milion de ani.

ADVERTISEMENT

Concret, potrivit Wikipedia, cel mai timpuriu strămoș al oamenilor moderni a apărut în urmă cu aproximativ 4,2 milioane de ani. Și aceasta nu este singura descoperire paleoantropologică majoră de la lacul Turkana.

Turkana Boy. Care este povestea scheletului uman timpuriu

În 1972, Bernard Ngenyeo, care era coleg cu Richard și Meave Leakey, a descoperit fosila unui Homo habilis. Aceste oase aveau o vechime de aproximativ 1,9 milioane de ani. 12 ani mai târziu echipa a găsit un schelet fosilizat aproape complet, datat cu circa v 1,5 milioane de ani în urmă.

ADVERTISEMENT

Este vorba de Homo erectus care a ajuns să fie cunoscut în istorie sub numele de „băiatul Turkana” (Turkana Boy). Acesta a fost găsit pe malul vestic al lacului Turkana, zonă cunoscută ca fiind „leagănul vieții umane”.

Numit și Nariokotome Boy sau KNM-WT 15000, scheletul aproape complet a aparținut unui tânăr Homo ergaster, care a trăit în urmă cu 1,5 până la 1,6 milioane de ani. Acest specimen de Hominizi Turkana este cel mai complet schelet uman timpuriu găsit vreodată.

ADVERTISEMENT

Sursa menționată mai arată că acesta a fost descoperit în 1984 de Kamoya Kimeu. S-a găsit pe malul râului Nariokotome lângă lacul Turkana din Kenya. Se estimează că vârsta individului la momentul decesului ar fi fost între 7 și 11 ani.

Turkana Boy era înalt și subțire, în timp ce, în general, Homo erectus (inclusiv) se caracterizează prin molari mari, o bărbie nepronunțată și un craniu lung și scăzut.

ADVERTISEMENT