News

Ce țări ridică restricțiile COVID-19. Statele pentru care varianta Delta nu produce panică

Ce țări ridică restricțiile COVID-19, deși aproape întreaga planetă pare la un pas să se închidă în fața variantei Delta
16.09.2021 | 18:03
Ce tari ridica restrictiile COVID19 Statele pentru care varianta Delta nu produce panica
Mai multe țări vor să ridice restricțiile împotriva coronavirusului. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De mai bine de un an și jumătate întreaga planetă luptă cu un virus plecat din China și care a făcut adevărate ravagii. Aproape cinci milioane de oameni și-au pierdut viața și situația nu pare să se amelioreze. Varianta Delta, una de care medicii se tem cel mai mult, amenință în mai toate țările și toamna nu pare să aducă deloc vești bune.

Cu toate acestea, CNN scrie că există câteva state care au decis să spună stop și să încerce să se deschidă cât mai mult posibil. Acestea au transmis că mizează pe adoptarea unui stil de viață alături de COVID-19, un stil care să nu declanșeze urmări înfiorătoare, ci să liniștească spiritele.

ADVERTISEMENT

Ce țări ridică restricțiile impuse de COVID-19! Danemarca, prima dintre ele

Unii au rate de vaccinare de invidiat și acum se bazează din plin pe aceste rezultate. Alții au decis că, pur și simplu, nu mai pot să trăiască așa, costurile restricțiilor economice și sociale fiind unele peste puterile lor.

Dacă ne raportăm la Danemarca, singura ţară din Europa care a anunţat că ridică toate restricțiile de coronavirus rămase în țară la jumătatea lunii septembrie, situaţia este una cât se poate de clară. Astfel, Executivul a transmis că, deja celebrul COVID-19, nu mai este o boală care reprezintă o amenințare critică pentru societate.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, spre deosebire de români care abia acum se gândesc la certificatul verde, danezii pot intra în cluburi de noapte și restaurante fără a mai prezenta un asemenea act. Nordicii pot să folosească şi transportul public fără a purta o mască de protecţie și se pot întâlni în număr ridicat. În mare, aceştia au revenit la viața pre-pandemică.

Cheia succesului stă parțial în campania de vaccinare, una care a decurs aproape fără cusur. În acest moment, peste 74% din populația Danemarcei a fost complet vaccinată împotriva coronavirusului şi rata creşte în fiecare zi, oamenii înţelegând cât este de important să se imunizeze.

ADVERTISEMENT

„Rata de transmisie, sau rata R, se ridică în prezent la 0,7”, a scris pe Twitter ministrul Sănătății Magnus Heunicke, ceea ce înseamnă că epidemia continuă să scadă. „Dacă este peste 1,0, cazurile vor crește în viitorul apropiat. Dacă este sub 1,0, cazurile vor scădea. Vaccinurile și toți cetățenii care au făcut eforturi atât de mari reprezintă marii învingători”, a spus Heunicke.

În ciuda unui asemenea optimism, Heunicke a îndemnat însă și la prudență. “Chiar dacă suntem într-un loc bun acum, nu suntem în afara epidemiei. Și guvernul nu va ezita să acționeze rapid dacă pandemia amenință din nou funcții importante în societatea noastră”, a mai zis șeful Executivului

ADVERTISEMENT

Vietnam, țara care a făcut eforturi mari să scape de coronavirus

În mod surprinzător, dar pe listă se află şi Vietnam. Autorităţile de aici au anunțat că intenționează să redeschidă insula Phu Quoc în luna octombrie pentru turiștii străini. Există însă câteva condiţii – aceştia trebuie să fie vaccinați sau recuperați după boală în ultimul an de zile.

De asemenea, ţara analizează toate posibilităţile pe care le are la dispoziție pentru a reînvia turismul, o adevărată industrie în zonă, una care a suferit de pe urma unui blocaj zdravăn în trecut.

Exotica Phu Quoc, cea mai mare insulă din Vietnam, se va deschide inițial pentru o perioadă de probă de șase luni. De remarcat că, în acest moment, Vietnam nu primește decât cetățenii și investitorii care se întorc în țară, cu unele reguli foarte stricte.

Mergând pe aceste coordonate, autorităţile au reuşit să țină virusul sub control şi să ridice încet, dar sigur mai toate restricțiile. Varianta Delta este cea care ar putea da peste cap toate planurile.

În ultimele trei luni, Vietnamul s-a confruntat cu o creștere a infecțiilor cauzate de această variantă. Lumea nu se sperie şi a înţeles că turismul trebuie repus pe o traiectorie. Astfel că, în următoarele trei luni, aproape zece mii de turiști vor veni cu zboruri charter și vor sta în anumite zone limitate de pe insulă.

Cum se apără Singapore de COVID-19

Guvernul din Singapore a anunțat în iunie că intenționează să schimbe din temelii întreaga situație și să se îndrepte spre o viață adaptată noilor cerințe. O viață în care coronavirusul este prezent, dar în care nu el face legea. În Singapore se încearcă un control al focarelor printr-o imunizare continuă și o atentă monitorizare a internărilor.

“Vestea proastă este că acest Covid-19 s-ar putea să nu dispară niciodată. Vestea bună este că este posibil să trăim normal cu el în mijlocul nostru”, au transmis oameni grei din Executivul țării.

Și așa s-a și întâmplat – autoritățile au început să ridice restricțiile la jumătatea lunii august și au permis persoanelor complet vaccinate să ia masa în restaurante și să se adune în grupuri de câte cinci.

A urmat însă o explozie a cazurilor, drept pentru care s-a decis o pauză pentru a nu se ajunge la o nouă reinstalare a restricţiilor. Reprezentanţii forţelor de lucru au admis că este nevoie de o urmărire mai agresivă a persoanelor care au intrat în contact cu cei deja infectaţi.

Strategia zero-Covid, aşa cum a fost numită, a venit însă şi cu veşti excelente. Singapore are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare  din lume, cu 81% din populație complet imunizată.

Thailanda, ţara în care vaccinare merge lent, dar porţile se deschid

Thailanda intenționează să redeschidă Bangkok-ul, dar și alte destinații populare vizitatorilor străini încă de luna viitoare. Culmea, ţara poziţionată în sud-estul Asiei încearcă să-și reînvie industria turistică în ciuda numărului crescut de infecții.

În cadrul programului extins, turiștii care sunt complet vaccinați împotriva COVID–19 și se angajează la un regim de testare vor putea intra în capitală, în Hua Hin, Pattaya și Chiang Mai.

Vă readucem aminte că insula Phuket s-a redeschis pentru vizitatori străini vaccinați încă de la la 1 iulie, fără cerințe de carantină. Apoi, pe 15 iulie, țara a lansat un program similar pe insulele Koh Samui, Koh Pha Ngan și Koh Tao.

Iniţial, Thailanda a menținut numărul infecțiilor scăzut în 2020. A reușit acest lucru și datorită măsurilor de izolare implementate la sânge. Anul acesta, situaţia s-a schimbat destul de mult, mai ales că, rata de vaccinare a rămas una destul de mică. Nici măcar 20% din populația thailandeză nu a fost complet vaccinată împotriva coronavirusului, o rată considerată mică în întreaga lume.

Africa de Sud, liberă de restricţii

Africa de Sud a început să ridice din ce în ce mai multe restricții pe măsură ce rata de infectare scade în țară. De altfel, alerta de noapte a fost redusă la nivel naţional şi adunările de oameni se pot face acum şi până la 250 de persoane în interior și 500 în aer liber.

Interesant este că restricțiile privind comerţul de alcool au fost diminuate şi președintele Cyril Ramaphosa a transmis că reuşita întregii ţări este una remarcabilă. Vă readucem aminte că în Africa de Sud, autorităţile au luat măsuri destul de dure.

Ramaphosa a avertizat că un al treilea val devastator de infecții cauzate de varianta Delta nu s-a încheiat, dar a adăugat că țara are acum suficiente doze de vaccin pentru a acoperi întreaga populație adultă. Şeful statului i-a încurajat pe toți să se vaccineze și să respecte restricțiile rămase pentru a permite țării să revină la normal.

„Al treilea val nu s-a încheiat încă și doar prin acțiunile noastre individuale și colective vom putea reduce numărul de noi infecții”, a mai spus preşedintele Africii de Sud.

Chile, ţara care aşteaptă turişti

Chile a fost lăudată la nivel internațional pentru campania sa de vaccinare. Astfel, potrivit celor mai recente rapoarte ale ministerului sănătății, aproape 87% dintre cei eligibili sunt complet imunizaţi.

Mai mult decât atât, autorităţile şi-au dat de curând acordul pentru utilizarea vaccinului chinez Sinovac în cazul copiilor cu vârsta de șase ani și peste. Astfel că, în ciuda amenințării reprezentate de varianta Delta, guvernul a decis redeschiderea țării către turismul internațional de la 1 octombrie.

Ar fi la timp pentru sezonul estival, unul pe care chilienii îl așteaptă cu interes. Nerezidenții străini vor putea intra în țară, dar cu condiția să îndeplinească anumite cerințe și să se izoleze timp de cinci zile la sosire.

“Faptul că turiștii străini pot veni în Chile este un pas important pentru întreaga țară”, a declarat subsecretarul pentru turism, José Luis Uriarte. „Este important să subliniem că acesta este primul pas și vom putea continua să înaintăm pe această linie atât timp cât menținem condițiile de sănătate potrivite”, a mai zis oficialul.

ADVERTISEMENT