News

Ce taxă vor plăti românii care merg la vară în Grecia. Suma îi va nemulțumi pe turiști

Guvernul elen introduce o nouă taxă pentru turiști. Ce sumă vor trebui să scoată din buzunare oamenii care merg în Grecia la vară
17.02.2024 | 14:40
Ce taxa vor plati romanii care merg la vara in Grecia Suma ii va nemultumi pe turisti
O noua taxă turistică în Grecia pentru rezistența la schimbările climatice. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii care merg la vară în Grecia vor plăti o nouă taxă introdusă de autoritățile elene. Este vorba despre o taxă turistică privind schimbările climatice.

Taxă turistică pentru adaptarea la schimbările climatice

Noua taxă a fost introdusă în scopul finanțării eforturilor de reconstrucție în urma dezastrelor naturale, precum și a incendiilor forestiere și inundațiilor grave, provocate de schimbările climatice.

ADVERTISEMENT

Tariful este perceput pe baza unei scheme de plată în trepte, ce variază în funcție de categoria unității de cazare și se aplică numai în lunile turistice, mai exact din martie până în octombrie.

Ce sumă trebuie să scoată românii din buzunare

Conform noii reglementări, turiștii cazați în apartamente și hoteluri de una-două stele vor fi taxați cu 1,50 euro, în timp ce cei care aleg unități de trei stele vor plăti 3 euro.

ADVERTISEMENT

Taxa se ridică la 7 euro pentru sejururile la hotelurile de patru stele și la 10 euro pentru cele de lux de cinci stele. Aceste taxe suplimentare nu sunt incluse în tarifele stabilite de operatori sau agenții de turism și trebuie achitate la fața locului în moneda locală, euro.

Autoritățile grecești estimează că introducerea acestei taxe va genera venituri suplimentare de până la 300 de milioane de euro în 2024, contribuind astfel la dublarea bugetului rezervelor speciale.

ADVERTISEMENT

Guvernul elen vrea creșterea rezervelor speciale

De asemenea, taxa va fi aplicată și chiriilor pe termen scurt rezervate prin intermediul platformelor online, înlocuind taxa de cazare anterioară.

Premierul grec, Mitsotakis, a subliniat că această măsură va asigura creșterea rezervelor speciale de la 300 de milioane de euro la 600 de milioane de euro începând cu anul 2024.

ADVERTISEMENT

El a menționat, de asemenea, că Grecia își va respecta obiectivele fiscale, indiferent de costurile economice ale dezastrelor naturale, precum incendiile și inundațiile, subliniind determinarea țării de a-și îmbunătăți economia și de a-și consolida infrastructura turistică, conform GreekCityTimes.

ADVERTISEMENT