News

Ce tratament recomandă OMS pentru formele mai puțin severe de COVID-19. Cine are interzis la combinația de medicamente

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ”recomandă ferm” un antiviral produs de compania Pfizer pentru cei care prezintă forme mai puțin severe de Covid-19.
22.04.2022 | 20:30
Ce tratament recomanda OMS pentru formele mai putin severe de COVID19 Cine are interzis la combinatia de medicamente
ADVERTISEMENT

OMS recomandă tratamentul anti-Covid, produs de Pfizer, Paxlovid. Antiviralul este destinat celor cu forme mai puțin grave de Covid-19 și care ”au un risc mai ridicat de spitalizare.”

Tratamentul anti-Covid, recomandat de OMS, persoanelor nevaccinate și formă mai puțin severă de Covid-19

Totodată, OMS mai precizează că Paxlovid  ”este medicamentul potrivit” pentru pacienții neimunizați și care sunt în vârstă, dar pe lângă asta Organizația recomandă în continuare vaccinarea împotriva virusului.

ADVERTISEMENT

De altfel, OMS a emis și o ”recomandare limitată” de Remdesivir, pentru persoanele neimunizate prin vaccinare. Despre Paxlovid, OMS mai subliniază că ”reduce mai mult numărul de spitalizări în comparaţie cu alternativele, prezintă mai puţine riscuri potenţiale în comparaţie cu antiviralul Molnupiravir şi este mai uşor de administrat în comparaţie cu opţiuni intravenoase cum ar fi Remdesivir şi tratamentele pe bază de anticorpi”.

Cine nu are voie să ia Paxlovid

Sunt și contraindicații față de acest medicament: femeile însărcinate sau cele care alăptează nu au voie să se trateze de SARS-COV2 cu Paxlovid.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pacienții care au risc scăzut de complicații, la fel, nu li se recomandă să se trateze de Covid cu Paxlovid. Experții OMS nu au spus nimic despre cei care suferă de o boală cronică, din cauza ”lipsei datelor clinice.”

Cum se administrează Paxlovid

Paxlovid se administrează pe cale orală. Se ia vreme de cinci zile consecutiv şi la mai puțin de cinci zile de la apariția siptomelor de contaminare a coronavirusului. Cât despre Remdesivir se administrează până la şapte zile, după infectare.

ADVERTISEMENT

Între timp, virusul SARS-COV2 își face simțită prezența în continuare, în România. În ultimele 24 de ore, avem 974 cazuri noi, 9  decese și 218 persoane la Terapie Intensivă.

”În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 974 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 89 mai puțin față de ziua anterioară. 112 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare (…)

ADVERTISEMENT

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 1.249, cu 118 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 218 persoane, cu 11 mai puțin față de ziua anterioară. Dintre cei 218 pacienți internați la ATI, 191 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 83 sunt minori, toți fiind internați în secții, cu 6 mai puțin decât în ziua anterioară. Niciun minor nu este internat la ATI.

În intervalul 21.04.2022 (10:00) – 22.04.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 9 decese (3 bărbați și 6 femei), niciunul anterior intervalului de referință. Dintre cele 9 decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 de ani, 1 au fost înregistrate la categoria de vârstă 70-79 de ani și 5 la categoria de vârstă peste 80 de ani.”, a transmis Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT