Life

Ce trebuie să ai în casă de Crăciun dacă vrei să îţi meargă bine în 2021

24.12.2020 | 16:00
Ce trebuie sa ai in casa de Craciun daca vrei sa iti mearga bine in 2021
ADVERTISEMENT

Lucrurile pe care trebuie să le avem în casă de Crăciun pentru a ne merge bine în anul următor sunt menționate în tradițiile și obiceiurile românești cu ocazia acestei mari sărbători. Nașterea Domnului este sărbătorită în religia creștin-ortodoxă în zilele de 25, 26 și 27 decembrie.

Perioada Crăciunului este una deosebită și poate cea mai așteptată sărbătoare a anului. Cu ocazia acesteia, românii fac pregătiri din timp, iar tradițiile ne aduc diverse informații cu privire la ce e bine să avem în casă în această zi sau ce e bine și ce nu e bine să facem cu ocazia acestei sărbători.

ADVERTISEMENT

Tradițiile și obiceiurile din ziua Nașterii Domnului sunt diverse pe suprafața țării noastre, însă unele sunt cunoscute pentru toată populația României.

Ce trebuie să avem în casă de Crăciun ca să ne meargă bine tot anul următor. Tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea Nașterii Domnului vine după o perioadă de aproximativ șase săptămâni de post pentru credincioșii creștin-ortodocși și este una marcată de belșug și bunătăți tradiționale. În data de 20 decembrie are loc Ignatul, care vine cu obiceiul cunoscut de toți românii: tăierea porcului.

ADVERTISEMENT

Astfel, ziua de Crăciun este una care aduce pe mesele românilor bunătăți tradiționale preparate din carnea de porc: sarmale, caltaboși, tobă, lebăr, cârnați și friptură. Acestora li se alătură alte mâncăruri preparate special cu această ocazie, ca pita, colacii, cozonacii, prăjiturile sau salatele. Putem spune că Nașterea Domnului este o sărbătoare a îndestulării și belșugului pe mesele din țara noastră.

Cu toate acestea, obiceiurile din diverse zone ale României spun că e bine să avem în case și alte lucruri care să ne aducă belșug în anul ce urmează. Unul dintre obiceiurile cele mai cunoscute se referă la punerea unei bucăți de pâine sub masa pe care se vor servi bucatele în ziua de Crăciun, pentru a avea noroc în anul care urmează.

ADVERTISEMENT

De asemenea, belșugul este atras de credincioșii români prin puterea plevei de grâu sub fața de masă. În plus, alte superstiții mai spun că e bine să punem usturoi și semințe de mac în toate cele patru colțuri ale mesei, pentru a ne feri de farmece și deochi.

Vâscul este și el un lucru nelipsit din casele românilor în ziua de Crăciun. Acesta are diverse semnificații, în unele zone se spune că atârnarea crenguțelor de vâsc în case aduce prosperitate în anul ce urmează, iar în alte zone aduce noroc în dragoste: cuplurile care se vor săruta sub respective crenguțe vor fi împreună toată viața.

ADVERTISEMENT

În zone din Banat, Oltenia și Muntenia, gospodinele obișnuiesc să prepare un aluat special, folosit pentru alungarea deochiului animalelor. Astfel, necuvântătoarele din gospodărie vor fi sănătoase pe tot parcusul noului an.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Cel mai cunoscut personaj al acestei sărbători este Moș Crăciun. Cei mici își așteaptă darurile în noaptea de 24 spre 25 decembrie, iar acestea vor fi lăsate de bătrânul cu plete dalbe sub bradul de Crăciun.

Împodobirea bradului este și ea un alt obicei cunoscut în întreaga lume, aceasta și-ar avea proveniența în Germania, iar, conform legendei, Sfântul Bonifaciu ar fi cerut tăierea stejarilor, arbori venerați de păgâni. În cădere, stejarii au distrus copacii din apropierea lor, singurii care au rămas în picioare fiind brazi. De atunci ei se împodobesc ca simbol al Crăciunului.

În plus, unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri din România, cu ocazia nașterii Domnului, este mersul cu colindul. În ziua de 25 decembrie, colindătorii merg la casele oamenilor cu steaua în mână și anunță nașterea Domnului. Conform tradiției, cei ce nu primesc colindătorii vor avea parte de sărăcie și ginion în noul an.

De asemenea, în Ajunul Crăciunului, în zone din Oltenia, oamenii rostesc un colind special în timp ce pornesc focul în sobe și îl ațâță cu un vreasc: „Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși, /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă. La anul și la mulți ani!”.

Sărbătoarea Nașterii Domnului aduce căldură în case și în familii. Oamenii se reunesc cu cei dragi în jurul mesei și se bucură de atmosfera deosebită a acestei zile. Nu sunt uitați nici cei aflați la depărtare, în data de 25 decembrie se trimit mesaje și urări de bine oamenilor apropiați.

ADVERTISEMENT