Life

Ce trebuie să ai în casă de Rusalii! Obiectul care te ferește de necazuri și spirite rele

Obiectul pe care trebuie să îl ai în casă în ziua de Rusalii. Te ferește de necazuri și spirite rele. Ce nu ai voie să faci.
04.06.2023 | 06:30
Ce trebuie sa ai in casa de Rusalii Obiectul care te fereste de necazuri si spirite rele
Ce trebuie neapărat să ai în casă de Rusalii ca să te ferești de necazuri și spirite rele
ADVERTISEMENT

În ziua de Rusalii e bine să respecți anumite tradiții și superstiții și să ai în casă un obiect care nu trebuie să lipsească, deoarece te poate feri de necazuri și de spiritele relele. În același timp, sunt și anumite lucruri pe care nu trebuie să le faci de această sărbătoare.

Ce nu trebuie să lipsească din casă în ziua de Rusalii

Sărbătoarea Rusaliilor, care mai este cunoscută și ca Pogorârea Sfântului Duh, este una foarte importantă în calendarul ortodox. Rusaliile au loc la 50 de zile după Paște și încheie, totodată, ciclul sărbătorilor pascale.

ADVERTISEMENT

Anul acesta, Pogorârea Sfântului Duh pică pe 4 iunie, iar luni, 5 iunie, este a doua zi de Rusalii. La fel ca fiecare sărbătoare importantă, și aceasta vine cu o serie de tradiții și superstiții.

Potrivit unei vechi credințe populare, Rusaliile sunt spirite rele, care au stat ascunse timp de o lună pe pământ. Acestea se mai numesc și Ielele și sunt fiicele lui Rusalim Împărat.

ADVERTISEMENT

Pentru a te apăra de necazuri și de spirite rele, conform tradiției, trebuie să duci la biserică frunze și ramuri de tei sau nuc pentru ca acestea să fie sfințite. Acestea se vor pune apoi la uși și la ferestre pentru ca gospodăria ta să fie protejate de fulgere și grindină, dar și de spiritele rele.

În același timp, frunzele trebuie puse și la icoane pentru a te feri de necazuri. Un alt obicei despre care se spune că îți apără casa de rele este să ungi ușile cu usturoi. E bine să ai în casă și frunze de pelin. Acestea se pun în băuturile pe care le consumi de Rusalii, în afară de apă, deoarece țin la distanță spiritele rele.

ADVERTISEMENT

Ce nu este bine să faci în ziua de Rusalii

La fel ca în cazul altor sărbători marcate cu cruce roșie, de Rusalii nu este bine să faci treburi casnice. Cu alte cuvinte, nu se spală, nu se calcă și nu se coase de Rusalii. Nu trebuie să lucrezi deloc. Ielele îi pedepsesc aprig pe cei care nu le onorează sărbătoarea.

O altă tradiție spune că nu este bine să mergi la câmp de Rusalii, altfel Ielele te pot prinde și te-ar putea pedepsi. Nu este permis să intri în vie sau să mergi în locuri întunecate și pustii, deoarece te poți întâlni cu spiritele rele.

ADVERTISEMENT

De Rusalii nu este bine nici să mergi la scăldat, deoarece ești în pericol mare de înec. Nu e bine să te cerți în această zi de sărbătoare. Se spune că vei avea probleme de sănătate dacă nu respecți acest lucru.

Totodată, nu e bine să te urci în copaci sau în alte locuri înalte, dar nici să călătorești departe de casă. În cazul în care vrei să pleci undeva, e bine să porți frunze de pelin în buzunar sau în sân pentru a te proteja de furia Ielelor.

ADVERTISEMENT