News

Ce trebuie să facă un părinte înainte de a-şi trimite copilul la şcoală pe timp de pandemie. Reguli obligatorii

10.09.2020 | 12:17
Ce trebuie sa faca un parinte inainte de asi trimite copilul la scoala pe timp de pandemie Reguli obligatorii
ADVERTISEMENT

Începe noul an şcolar şi emoţiile sunt mari atât pentru copii cât şi pentru părinţi. Sistemul de învăţământ a suferit schimbări majore din cauza pandemiei de coronavirus.

Pentru ca elevii să poată preveni infecţia cu noul virus trebuie să se respecte cu stricteţe o serie de reguli. Măsurile nu se iau doar la şcoală. Părinţii trebuie să înceapă încă de acasă să-şi schimbe stilul de viaţă, să le explice copiilor cum se pot proteja de COVID-19 şi cum îi pot proteja şi pe cei din jur.

ADVERTISEMENT

Deşi mulţi se tem să se întoarcă în bănci, să se vadă din nou cu colegii, şcoala trebuie să înceapă din nou.

Ce trebuie să facă un părinte înainte de începerea noului an şcolar

În Ordinul publicat de Ministerul Educaţiei în care sunt prezentate normele prin care se va începe şcoala se recomandă, de asemenea, ca părinţii să îşi pregătească de acasă copiii pentru tot ce înseamnă acum învăţământ.

ADVERTISEMENT

Părinţii trebuie să vorbească cu copilul despre cum acesta se poate proteja, dar şi cum îi poate proteja pe cei din jur împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. Este important să-i explicaţi că viaţa lui se va schimba şi că şcoala nu mai este ca înainte, deoarece trebuie evitată răspândirea infecţiei cu noul virus. Starea mentală a copilului poate avea de suferit şi tocmai de aceea trebuie discutat cu copilul despre modificăriale stării lui emoţionale.

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a ţine boala la distanţă. Părinţii trebuie să-şi înveţe copiii cum să se spele pe mâini corect.  Este important ca toţi copiii să ştie că este esenţial să se spele pe mâini atunci când ajung la şcoală, când se întorc de la şcoală, înainte şi după servirea mesei, înainte şi după utilizarea toaletei şi ori de câte ori este necesar.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cei mici trebuie să ştie cum să poarte corect masca de protecţie şi să înţeleagă cât este de importantă şi necesară purtarea ei.

Din cauza coronavirusului, nu mai este voie ca la şcoală să se ofere bomboane sau sucuri cu ocazia zilelor de naştere. Este bine să vă învăţaţi copiii să nu consume în comun cu colegii mâncarea sau băuturile şi să nu schimbe cu alţi elevi telefoane, tablete, pixuri sau jucării. Chiar dacă alegeţi să facă şcoală online, în fiecare zi, trebuie să curăţaţi şi să dezinfectaţi telefonul, tabletă, computerul şi mouse-ul.

ADVERTISEMENT

Părinţii sunt obligaţi să evalueze zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală. Dacă observaţi că are febră, tuşeşte, are dificultăţi în respiraţie, diaree, vărsături, imediat contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz, şi nu duceţi copilul la şcoală.

De asemenea, dacă un copil se simte rău la şcoală, părintele trebuie să-l ia acasă şi să anunţe medicul de familie.

Pentru ca numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul virus să nu crească este nevoie ca părinţii să conştientizeze cât este de importantă izolarea la domiciliu atunci când copilul este bolnav.

Psiholog: Este nevoie să facem un efort să urmăm regulile şcolii. Disputele dintre părinţi şi şcoală au luat amploare

Nu o să fie uşor pentru niciun copil să se întoarcă la şcoală şi să fie obligat să stea la distanţă de colegi, să nu aibă voie să se joace, să se atingă, să respire printr-o mască şi să stea în permanenţă cu un dezinfectant în buzunar. Nu o să fie uşor nici pentru cei care vor învăţa de acasă. Şcoala nu înseamnă doar lecţii. Un profesor te învaţă să lucrezi în echipă, să te descoperi, să gândeşti creativ, să doreşti mereu să cunoşti mai mult.  Cum se poate face asta printr-o tabletă? Părinţii au acum o sarcină dificilă. Ei sunt cei care trebuie să-i ajute pe cei mici să facă faţă acestei situaţii.

“Părinţilor le-aş recomanda să nu ignore nevoile socio-emoţionale ale copiilor. Contextul pe care îl trăim nu este unul fericit, iar disputele dintre părinţi şi şcoală au luat amploare destul de mult. Decât să pândim greşelile şcolii, ale profesorilor, important este să ne preocupe sănatatea mentală a noastră şi a copiilor noştri. Este mai important să ne preocupe interacţiunile copiilor noştri cu cei de vârsta lor, apartenenţa lor la şcoală şi clasă, prieteni”, spune Marina Andrei, psiholog clinician şi logoped.

Când vine vorba de întoarcerea la şcoală, părerile sunt împărţite în rândul părinţilor. Mulţi se gândesc să-şi ţină copiii acasă, mai ales că Ministerul Educaţiei dă posibilitatea unor familii să aleagă învăţământ la distanţă.

“Dacă vrem să ţinem copiii la distanţă de şcoală, prieteni, copilărie, consecinţele vor fi unele cu impact negativ asupra lor. Cu multă grijă faţă de copiii noştri şi de ceilalţi, putem începe să reluăm şcoala, aşa încât toţi să fim în siguranţă. Este nevoie să facem un efort să urmăm regulile şcolii şi să le urmăm şi în afara ei”, mai spune psihologul.

Ministerul Educației a fost pusă în dezbatere structura anului școlar 2020-2021. Şcoala va începe pe 14 septembrie, , iar vacanța intersemestrială va fi în ianuarie-februarie.

ADVERTISEMENT