News

Guvernul a stabilit noile prețuri plafonate la energie electrică și gaze naturale. Nicolae Ciucă: ”98% dintre gospodării vor beneficia de această plafonare și compensare”. Update

Guvernul României a publicat joi proiectul de OUG pentru compensarea facturilor la energie și gaze naturale și a stabilit astfel noile prețuri plafonate.
01.09.2022 | 17:09
Guvernul a stabilit noile preturi plafonate la energie electrica si gaze naturale Nicolae Ciuca 98 dintre gospodarii vor beneficia de aceasta plafonare si compensare Update
Cât vor plăti românii pentru energie electrică și gaze naturale după anunțul Guvernului României. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
01-09-2022
17:23

Nicolae Ciucă susține populația va fi protejată de creșterile prețurilor la energie și gaze naturale

La începutul ședinței de guvern, premierul Nicolae Ciucă a dezvăluit că modificările aduse OUG 27/2022 vor extinde măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei faţă de creşterile de preţ la energie şi gaze naturale.

Liderul Guvernului României a mai precizat că de această plafonare şi compensare la energie și gaze naturale vor beneficia 98% dintre gospodării.

Deși am întârziat aproximativ trei ore ședința de guvern, doresc să menționez că această întârziere este din cauza procedurilor tehnice de avizare. A trebuit să avem îndeplinite toate procedurile, pe parcursul de avizare, la fiecare minister care a avizat proiectul de ordonanță de urgență și am considerat că este important să avem toate elementele de conținut clare, fără să fie nevoie să revenim pe ordonanță.

Practic, prin modificările pe care le vom aduce ordonanței de guvern numărul 27 nu facem altceva decât să consolidăm și să extindem măsurile de protecție a populației și economiei de creșterile la prețul energiei și gazelor naturale.

Totodată, doresc să fac mențiunea că, odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, începând cu această zi am extins și perioada de valabilitate a acestei ordonanțe. Practic, am prelungit cu un an și va fi valabilă până la data de 31 august 2023.

Am avut în vedere să asigurăm, așa cum spuneam, protejarea populației și a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare și compensare la energie și apreciem că astfel vor fi ferite de creșterile prețurilor la energie electrică și gaze.

Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens și, de asemenea, am luat măsuri pentru a ne asigura că piața internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale și avem funcționale toate sursele de producere a energiei electrice, astfel încât să putem să trecem cu bine iarna 2022-2023.

Desigur, prin măsurile luate astăzi, vom descuraja comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale. Totodată, suntem pregătiți ca, în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene, să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre și să integrăm deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene”, a declarat prim-ministrul.

La finalul ședinței de guvern, Nicolae Ciucă a avut un dialog scurt cu jurnaliștii, care l-au întrebat despre mai multe subiecte la zi. Printre ele, conflictul apărut între PNL și PSD după declarațiile ministrului muncii despre mărirea pensiilor și a salariilor.

Ciucă a fost întrebat dacă fiecare liberal poate răspunde criticilor lansate de social-democrați la adresa PNL. ”PNL este un partid democratic și fiecare membru are libertatea să acționeze și să reacționeze în funcție de situație”, a fost replica premierului.

Altfel, prim-ministrul a fost întrebat și dacă jaloanele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru al treilea trimestru al anului sunt în întârziere. ”Am stabilit, atunci când am încheiat jaloanele şi ţintele din trimestrul doi, ca pentru trimestrul trei, la jumătatea celei de-a treia luni din trimestru, să avem jaloanele şi ţintele încheiate. Ca atare, mai avem două săptămâni de zile şi atunci vom avea şi ţintele şi jaloanele încheiate”, a răspuns Nicolae Ciucă.

Altfel, el a fost întrebat și despre ironiile lansate de Alexandru Rafila la adresa lui Raed Arafat. Ministrul sănătății a declarat că ”pacienții sunt tratați de pompieri”.

Serviciul SMURD este unul care funcționează și am văzut cu toții care este eficiența intervențiilor acestor echipaje. Ca atare, atunci când ceva funcționează, cred că nu se cade să intervenim și să-l transferăm, sau să facem în așa fel încât să nu mai fie la fel de eficient.

Nu știu ce a declarat domnul ministru Rafila, nu am primit această informație, dar eu vă pot spune cu certitudine că serviciul SMURD funcționează foarte bine și le mulțumesc pentru modul în care acționează”, afirmat Nicolae Ciucă.

01-09-2022
14:59

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a explicat rolul noilor măsuri anunțate de Guvernul României

Înaintea începerii ședinței de guvern, premierul Nicolae Ciucă a declarat că România are asigurată cantitatea necesară de gaze naturale pentru sezonul rece:

Am luat măsuri pentru a ne asigura că piața internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale astfel încât să putem trece cu bine iarna. Prin măsurile luate azi vom descuraja comportamentul speculativ din piața energiei și a gazelor naturale.”

Practic, românii au aflat că plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică scade la 255 kWh de la 300 kWh/lună, cât era înainte. Astfel, cei mai afectați vor fi cei care consumă lunar între 200 și 300 kWh. Totodată, schema de plafonare a fost prelungită din aprilie 2023 până în august 2023.

Guvernul României a transmis noile prețuri plafonate

Proiectul ordonanței de urgență pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale a fost publicat înaintea ședinței de guvern. În rest, consumatorii casnici au fost informați că pentru ei, prețurile plafonate rămân la același nivel fixat în ordonanța adoptată în martie 2022.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar la locul de consum în 2021 a fost între 0 și 100 KWh, preţul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclusă.

În același context, clienții care la locul de consum au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar între 100,01 și 300 kWh vor plăti maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclusă, pentru un consum lunar care va ajunge la maximum 255 kWh.

ADVERTISEMENT

Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate”, se arată în documentul citat.

Ce se întâmplă cu IMM-urile

Pentru IMM-uri, companiile din industria alimentară și instituțiile publice, plafonul va fi de 1 leu/kWh. Atenție! Plafonul este valabil doar pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021.

ADVERTISEMENT

Conform proiectului de OUG, acele entități care nu au istoric de consum în anul 2021 vor beneficia de plafon pentru 85% din consumul realizat lunar.

Nu vor mai beneficia de plafonare ceilalți consumatori noncasnici, dar spitalele, unitățile de învățământ, creșele și furnizorii de servicii sociale vor plăti maximum 1 leu/kWh, fără limită de consum. Toate modificările din proiect pot fi consultate pe energie.gov.ro.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește gazele naturale, vor fi menținute aceleași prețuri plafonate anterior. Adică 0,31 lei/kWh pentru casnici și 0,37 lei/kWh pentru consumatorii noncasnici cu un consum anual de gaze naturale în anul 2021 de cel mult 50.000 MWh.

Mai departe amintim că OUG pentru modificarea şi completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale (n.r. – în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023), precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, va intra la aprobare în Guvern României.

ADVERTISEMENT