Life

Ce trebuie să faci pentru a scăpa de insomnii. Cele mai bune metode pentru a-ți îmbunătăți somnul

Cum poți să scapi de insomniile care îți dau bătăi de cap și care sunt cele mai bune metode pentru a-ți îmbunătăți somnul.
07.05.2023 | 18:58
Ce trebuie sa faci pentru a scapa de insomnii Cele mai bune metode pentru ati imbunatati somnul
Insomniile. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Insomniile pot deveni extrem de neplăcute, mai ales dacă ne dau bătăi de cap pe timp îndelungat. Cu siguranță mulți dintre noi ne-am confruntat la un moment dat cu probleme ale somnului, iar a doua zi ne-am trezit obosiți și fără energie. Somnul este esențial pentru o bună funcționare a organismului. Ce putem face pentru a scăpa de insomnie? FANATIK are răspunsul de la psihologul Cristina Zaharia.

Ce sunt insomniile

Insomniile sunt tulburări de somn caracterizate prin dificultatea de a adormi, de a rămâne adormit sau de a obține un somn odihnitor. Această afecțiune este destul de comună și poate afecta oamenii de toate vârstele și stilurile de viață. Aproximativ 40% dintre adulți suferă de insomnie la un moment dat în viața lor, iar această afecțiune poate fi cauzată de mai mulți factori.

ADVERTISEMENT

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să aibă insomnii. De asemenea, vârsta poate fi un factor, deoarece riscul de insomnie crește odată cu înaintarea în vârstă.

Oamenii care suferă de insomnie pot avea o producție anormală de melatonină, un hormon care ajută la reglarea somnului. Acest lucru poate duce la dificultăți de adormire și la treziri nocturne.

ADVERTISEMENT

Care sunt cauzele insomniei

Există mai multe cauze posibile pentru insomnia, inclusiv stresul, anxietatea, depresia, durerea, anumite medicamente sau boli. Alte cauze posibile includ consumul excesiv de alcool sau cafeină, programul de somn neregulat sau un mediu de somn neprietenos.

“Cortizolul este hormonul stresului. Acesta, secretat în cantități foarte mare afectează calitatea somnului, durata somnului. Problema apare a doua zi, când omul se trezește poate mai obosit decât atunci când s-a culcat. Avem somn întrerupt peste noapte, sunt persoane care declară că se trezesc de minim două ori pe noapte și avem și un somn insuficient.

ADVERTISEMENT

Pentru că a doua zi trebuie să ne ducem la muncă și gândurile ne acaparează, atunci este clar, calitatea somnului este afectată. Să nu uităm internetul, care unora dintre noi ne mănâncă o mare parte din timp. Nu ne culcăm la ora la care ar trebui, iar un creier obosit nu se poate odihni”, a declarat psihologul Cristina Zaharia pentru FANATIK.

Cum scăpăm de insomnii

Pentru a combate insomnia, este important să identificăm cauza și să luăm măsuri pentru a o trata. În unele cazuri, simpla schimbare a obiceiurilor de somn poate fi suficientă pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

ADVERTISEMENT

În alte cazuri, medicamentele sau terapia pot fi necesare pentru a ajuta la ameliorarea insomniilor. Specialiștii au câteva recomandări și sugestii, care ne-ar putea ajuta să scăpăm de insomnii.

“O sugestie ar fi suplimentele cu melatonină, este un compus natural care îmbunătățește calitatea somnului. Eu întotdeauna am promovat sportul. Dacă persoana respectivă nu își permite să meargă la o sală de sport, poate face măcar în weekend-uri plimbări îndelungate, sau jogging.

Mai există și varianta să facă exerciții acasă, pentru că internetul abundă de exerciții și antrenamente pentru începători. Sportul ajută creierul să secrete acele substanțe benefice, mai precis serotonina, dopamina, oxitocina. Sunt acei compuși chimici care îmbunătățesc starea funcționării creierului și implicit calitatea somnului”, a mai spus psihologul Cristina Zaharia pentru FANATIK.

Alte metode simple care ne ajută să avem un somn odihnitor

Mai există câteva trucuri simple care vă pot ajuta să combateți insomnia. Stabiliți un program regulat de somn. Încercați să vă culcați și să vă treziți la aceleași ore în fiecare zi, chiar și în weekend. Creați un mediu de somn confortabil. Asigurați-vă că dormitorul dumneavoastră este întunecat, liniștit și la o temperatură confortabilă.

Evitați activitățile stimulatoare înainte de culcare. Nu utilizați dispozitivele electronice, și evitați să vizionați programe la televizor sau să lucrați înainte de a merge la culcare.

Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditația și yoga, pot ajuta la reducerea stresului și anxietății și la îmbunătățirea somnului. Uleiul esențial de lavandă este cunoscut pentru efectele calmante și relaxante. Uleiul de lavandă induce somnul și reduce simptomele de depresie și oboseală.

Valeriana este o plantă foarte des folosită în lupta cu insomniile. Fie că este consumată ca supliment ori ceai, sau sub formă de ulei esențial, valeriana este benefică pentru inducerea somnului.

Consultați medicul dumneavoastră dacă insomnia persistă sau se agravează. Este important să discutați cu un specialist despre posibilele cauze și opțiunile de tratament.

ADVERTISEMENT