Există niște alimente pe care trebuie să le ai neapărat pe masa de Rusalii. Acestea îți curăță trupul, dar și sufletul de păcate, spune tradiția. Două dintre ele au la bază legume și de altfel sunt și extrem de delicioase.
Trei alimente trebuie să fie puse neapărat pe masa de Rusalii. Este vorba despre ciorba de legume, sărmăluțele în foi de viță și tocana de legume. Acestea au la bază legume de sezon și se spune că îți curăță trupul în această zi de mare sărbătoare.
Cum prepari rețeta pentru sărmăluțele în foi de viță? În primul rând ai nevoie de carne de porc și de vită. Asigură-te că ai achiziționat și legume din belșug, pentru că lista lor este una destul de lungă. Ingredientele necesare pentru sărmăluțele din foi de viță care nu trebuie să lipsească de pe masa de Rusalii sunt următoarele:
În ceea ce privește modul de preparare, acesta este unul deloc complicat. Prima oară se pun în apă fierbinte foile de viță alături de sare. După ce se opăresc se scot pe un șervețel și se lasă să se scurgă. Ulterior curățăm ceapa, o tocăm și o călim într-o tigaie.
Se adaugă apoi și orezul, se amestecă, iar mai apoi se lasă la răcit. Carnea de vită și de porc o tocăm și o amestecăm alături de legumele tocate, sare, piper, orez și ceapă. Acum urmează împăturirea lor.
Luăm foile de viță și le umplem cu o parte din compoziția făcută anterior, după ochi. Acestea vor fi puse într-o oală, ușor acoperite cu apă, alături de bulion. Se lasă la fiert o oră și jumătate, iar mai apoi pot fi puse la cuptor pentru a obține o crustă delicioasă.
A doua rețetă care nu trebuie să lipsească de pe masa de Rusalii este cea pentru ciorba de legume. Ne purifică organismul, iar dacă avem norocul să găsim și legume proaspete, va fi cu atât mai delicioasă. Nu durează mai mult de o oră să fie gata, iar ingredientele necesare sunt următoarele:
Pentru a prepara această rețetă spălăm prima oară bine legumele, iar apoi punem trei litri de apă la fiert într-o cratiță mai generoasă. Prima oară adăugăm spanacul, după ce apa a început să fiarbă. Urmează apoi salata verde, iar după trei minute acestea se mută într-un vas cu apă rece.
Punem apoi la încins puțin ulei într-o cratiță, iar mai apoi călim ceapa alături de usturoi. Acestea trebuie tocate mărunt și se călesc până când devin moi. Adăugăm lingura de făină, amestecăm bine, iar apoi punem și laptele călduț.
Totul se lasă la fiert, iar apoi salata și spanacul verde, care s-au scurt, se taie mărunt și se adaugă în compoziție. Punem și apă, sare și piper după gust și lăsăm la fiert. La final se adaugă smântâna cu gălbenușul de ou, alături de mărarul tocat.
Iar ultima rețetă care nu trebuie să lipsească de pe masa de Rusalii este cea de tocană de legume. E o mâncare ușoară și de altfel extrem de delicioasă și sănătoasă. Ingredientele necesare sunt următoarele:
Lucrurile nu sunt deloc complicate aici. Într-o tigaie cu ulei se prăjesc ceapa și morcovii tăiate mărunt. Adăugăm apoi ardeiul tăiat cubulețe, dar și roșiile decojite. Punem sare și piper după gust și de abia la final ardeiul iute.
Vasul se lasă la foc mic timp de 20 de minute și se mai amestecă din în când. Ulterior adăugăm dovleceii și vinetele, tăiate la dimensiuni potrivite. Acestea vor sta la foc alte 10 minute, iar la final adăugăm pătrunjelul tăiat. Rețeta este una rapidă și de altfel și extrem de delicioasă.
Dincolo de alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Rusalii, este important să știm și ce tradiții și superstiții avem de respectat. Această sărbătoare este una cu mult mai strică decât altele din Calendarul Ortodox.
În primul rând de Rusalii se dă de pomană. De asemenea, în Duminica de Rusalii preotul și credincioșii obișnuiesc să meargă pe câmp unde fac sfeștania. Agheasmă se folosește mai apoi pentru stropirea câmpului, în speranța că va aduce roade.
În alte zone din țară în schimb există obiceiul „spălatului pe picioare” cu pelin. Tradiția spune că acest obicei are rolul de a aduce sănătate și de a alunga spiritele rele. Printre altele, tot pentru a se apăra de spiritele rele, în sâmbăta Rusaliilor, oamenii obișnuiesc să arboreze la poartă sau la intrarea în casă ramuri verzi de tei.
Despre această plantă se spune că ar avea proprietăți de talisman. Un alt obicei din Oltenia este Dansul Călușarilor. Tinerii colindă din casă în casă și dansează, iar acest joc se spune că aduce noroc, dar și sănătate.
În Ardeal în schimb, de Rusalii are loc ”udatul nevestelor”. Bărbații aruncă cu apă peste șotiile lor. Acestea vor fi sănătoase și frumoase întreg anul, spune tradiția. În ceea ce privește superstițiile de Rusalii, se spune că ușile de la casă trebuie unse cu usturoi pentru a alunga spiritele rele.
De asemenea, creștinii poartă frunze de nuc și de tei sfințite în buzunar pentru a fi în siguranță. De Rusalii este interzis mersul la câmp, munca, spălatul rufelor, dar și oricare alte treburi casnice.
Totodată, este interzisă intrarea în vie, mersul în locuri pustii, ori călătoriile departe de casă. Cine face acest lucru ar putea să se întâlnească cu spiritele rele. Tot de Rusalii nu este bine să te cerți, pentru că riști să ai probleme de sănătate restul anului.