News

Ce urmează după Artemis I. NASA a început deja pregătirile pentru următoarele misiuni

După succesul Artemis I, NASA pregătește misiunile cu astronauți la bord din 2024 și 2025. Între timp, plănuiește o serie de aterizări lunare fără echipaj.
12.12.2022 | 15:43
Ce urmeaza dupa Artemis I NASA a inceput deja pregatirile pentru urmatoarele misiuni
NASA își propune să ducă astronauți pe lună în 2025 Foto: NASA, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nava spațială Orion a NASA a amerizat duminică în Oceanul Pacific, finalizând un pas important în vederea întoarcerii astronauților pe suprafața lunară, cu o misiune de testare reușită a unei capsule concepute pentru a transporta oameni pe orbita Lunii și pentru a se întoarce în siguranță pe Pământ.

Succesul Artemis I

Orion a amerizat în Oceanul Pacific la ora 12:40, ora Europei de Est, în largul coastei Baja California, Mexic. Întoarcerea navei spațiale Orion a avut loc la 50 de ani de la ziua în care nava spațială Apollo 17 a aterizat pe suprafața lunară în 1972, ultima misiune umană pe Lună.

ADVERTISEMENT

Potrivit agenției spațiale, succesul misiunii anunță o serie de misiuni viitoare care vor fi pilotate de o nouă generație de astronauți NASA în cadrul programului Artemis al agenției spațiale.

Zborul a fost întârziat în repetate rânduri din cauza unor probleme tehnice la masiva rachetă Space Launch System și la nava spațială. Dar misiunea de 26 de zile și 2,4 milioane de kilometri a decurs “extrem de bine”, au declarat oficialii NASA, după lansarea sa din 16 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Aceasta a zburat la aproximativ 129 de kilometri de suprafața lunară în timpul călătoriei sale și direct deasupra locului de aterizare a lui Apollo 11.

Acum că nava spațială este în siguranță acasă, NASA va începe imediat să evalueze datele colectate în timpul zborului și să se pregătească pentru misiunea Artemis II – care ar urma să pună un echipaj de astronauți pe nava spațială pentru o nouă călătorie pe orbita Lunii.

ADVERTISEMENT

Agenția speră ca această misiune să aibă loc încă din 2024, iar o aselenizare să aibă loc în 2025 sau 2026. Aceasta ar marca prima dată când oamenii au pășit pe Lună de la ultima misiune Apollo, în 1972.

Ce urmează după Artemis I?

După succesul amerizării și recuperării Orion, NASA intenționează să trimită astronauți în următorul zbor, Artemis II, care ar urma să orbiteze tot în jurul Lunii. Dar acest lucru s-ar putea să nu se întâmple pentru o vreme.

ADVERTISEMENT

Misiunea este programată pentru 2024. Dar NASA mai trebuie să finalizeze a doua rachetă Space Launch System și nava spațială Orion. Și, deoarece unele dintre componentele de pe Orion vor fi reutilizate, acestea trebuie să fie extrase de pe nava spațială și instalate și testate pe următoarea capsulă.

NASA spune că mai are ca obiectiv o aterizare umană pe Lună în 2025. Dar pentru asta este nevoie ca misiunea Artemis II să decurgă bine și ca SpaceX să își pregătească și nava spațială Starship. În timp ce Orion îi va duce pe astronauți pe orbita Lunii, planul este ca Starship să îi transporte pe aceștia pe suprafața lunară și înapoi.

La bordul Artemis II vor fi patru astronauți. Trei vor fi de la NASA, iar unul va fi canadian, parte a acordului care precizează participarea Agenției Spațiale Canadiene la programul Artemis. NASA nu a anunțat încă cine va zbura în cadrul misiunii.

Traiectoria lui Artemis II va fi destul de simplă. După lansare, cea de-a doua etapă a sistemului de lansare spațială va împinge Orion pe o orbită eliptică care va face o buclă până la 2.000 de kilometri deasupra Pământului, oferindu-le astronauților timp să vadă cum funcționează sistemele lui Orion.

Apoi, când Orion va accelera din nou, motorul său va porni pentru a-l trimite spre Lună. Pentru Artemis II, nava spațială Orion nu va intra pe orbită în jurul Lunii; în schimb, va folosi gravitația lunară pentru a se întoarce pe Pământ și a ateriza în Oceanul Pacific. Întreaga călătorie ar trebui să dureze aproximativ 10 zile.

Artemis III ar urma să ducă astronauți pe Lună

Marele eveniment va fi Artemis III, programat în prezent pentru 2025. Modul de aterizare pentru Artemis III va fi o versiune a unei rachete Starship construită de SpaceX. Nava lunară Starship va fi lansată separat. Alte nave Starship vor fi lansate apoi pentru a umple rezervoarele de propulsie ale navei lunare Starship înainte ca aceasta să părăsească orbita Pământului.

Pe Lună, nava spațială Starship va intra pe ceea ce se numește o orbită cu halo aproape rectiliniu, sau N.R.H.O.

Orbitele halo sunt influențate de gravitația a două corpuri – în acest caz, Pământul și Luna – care ajută la obținerea unei orbite foarte stabile, minimizând cantitatea de propulsor necesară pentru a menține o navă spațială în jurul Lunii. De asemenea, o navă spațială aflată pe această orbită nu trece niciodată în spatele Lunii, unde comunicațiile cu Pământul sunt întrerupte.

Odată ce Starship se va afla pe orbită în jurul Lunii, racheta Space Launch System va trimite patru astronauți într-o capsulă Orion pe aceeași orbită halo aproape rectilinie. Orion se va andoca cu Starship.

Doi dintre astronauți se vor deplasa la racheta Starship, aterizând undeva în apropierea Polului Sud al Lunii, în timp ce ceilalți doi astronauți vor rămâne pe orbită în Orion.

După aproximativ o săptămână la suprafață, cei doi astronauți care vor merge pe Lună vor decola cu Starship și se vor întâlni cu Orion pe orbită. Orion îi va duce apoi pe cei patru astronauți înapoi pe Pământ.

În august, NASA a anunțat 13 potențiale locuri de aterizare în apropierea polului sud al Lunii.

NASA colaborează cu SpaceX și Blue Origin

Astronauții de la bordul Artemis IV se vor îndrepta spre Gateway, un avanpost asemănător unei stații spațiale pe care NASA îl va construi pe aceeași orbită halo aproape rectilinie folosită pentru Artemis III. Această misiune va folosi o rachetă Space Launch System cu o a doua etapă îmbunătățită, care va furniza suficientă energie pentru transporta modulul de habitat al lui Gateway.

Inițial, NASA plănuia ca Artemis IV să se concentreze pe construcția Gateway. Dar, în acest an, a decis ca misiunea să includă și o călătorie pe suprafața lunară. Luna trecută, NASA a anunțat că SpaceX va furniza modulul de aterizare pentru Artemis IV.

Pentru Artemis V și misiunile ulterioare, modulul de aterizare lunar va fi andocat la Gateway. Astronauții vor ajunge la Gateway pe Orion, apoi se vor deplasa către modulul de aterizare pentru călătoria spre suprafața lunară.

În prezent, NASA ia în considerare ofertele pentru ca o altă companie să furnizeze modulul de aterizare pentru Artemis V.

Printre companiile care ar putea depune oferte pentru a construi un astfel de modul se numără Blue Origin, compania de rachete înființată de Jeff Bezos, fondatorul Amazon.

NASA ar urma să organizeze o competiție pentru viitoarele module de aterizare lunară, similar cu modul în care a angajat companii pentru a transporta încărcături și astronauți către Stația Spațială Internațională.

Celelalte misiuni lunare fără echipaj

În timp ce programul Artemis este conceput pentru a readuce în cele din urmă oamenii pe Lună, NASA plănuiește, de asemenea, o serie de aterizări lunare fără echipaj pentru a livra experimente științifice și echipamente către satelitul natural al Pământului.

În cadrul unui program numit Commercial Lunar Payloads Program, NASA colaborează cu mai multe companii pentru a efectua misiuni pe Lună. Nicio entitate comercială nu a aterizat vreodată o navă spațială pe Lună, dar două dintre ele spun acum că speră să o facă anul viitor.

Astrobotic Technology, cu sediul în Pittsburgh, a declarat că nava sa spațială Peregrine va fi lansată în primul trimestru al anului 2023. Intuitive Machines, cu sediul în Houston, a declarat că speră să o lanseze cândva între martie și mai anul viitor.

Astrobotic Technology este, de asemenea, sub contract pentru a trimite un rover de 1.000 de kilograme pentru a căuta gheață la polul sud al Lunii.

Denumit VIPER, un acronim pentru Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, acesta a fost programat inițial să aterizeze pe Lună la sfârșitul anului viitor, dar a fost amânat până în 2024, pentru ca firma să poată face mai multe teste pe nava spațială care îl va transporta la suprafață.

ADVERTISEMENT
Tags: