Fotbal intern

Ce va decide UEFA în cazul România – Norvegia! Precedentul care ne poate aduce trei puncte

15.11.2020 | 17:26
Ce va decide UEFA in cazul Romania  Norvegia Precedentul care ne poate aduce trei puncte
ADVERTISEMENT

Meciul România – Norvegia trebuia să se dispute duminică, de la ora 21:45, însă UEFA a anulat duelul, după ce selecţionata lui Lars Lagerback nu a mai putut să facă deplasarea. În prezent, forul continental are două alegeri de făcut: tricolorii câştigă la masa verde sau rezultatul final va fi decis printr-o tragere la sorţi.

FANATIK a analizat situaţia şi îţi prezintă precedentul prin care România ar putea să câştige la masa verde meciul cu Norvegia. Selecţionata nordică era pe punctul să plece spre Bucureşti, însă Ministerul Sănătăţii a blocat deplasarea în ultimul moment şi a pornit tot haosul din prezent.

ADVERTISEMENT

În vară, meciul Drita – Linfield, finala calificărilor pentru turul 1 preliminar din Liga Campionilor, nu s-a mai disputat, după ce jucătorii campioanei Kosovo au intrat în carantină în urma unei decizii a autorităţilor din Elveţia. Partida trebuia să se dispute la Nyon, însă Drita a avut două cazuri de COVID-19 în rândul jucătorilor.

Caz similiar în Liga Campionilor – rezultatul decis la masa verde

UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body a analizat cazul şi a omologat victoria lui Linfield la masa verde. Cu toate acestea, sentinţa s-a dat în baza Anexei I – Reguli speciale aplicabile pentru calificări şi play-off din cauza pandemiei cu COVID-19. În cazul de faţă, comisia UEFA a aplicat sancţiunea prevăzută în articolul I.2.1.

ADVERTISEMENT

“Dacă unul sau mai mulţi jucători sau oficiali ai unui club sunt testaţi pozitiv la COVID-19 în testele cerute de UEFA Return to Play Protocol, meciul va avea loc doar dacă autorităţile naţionale/locale nu introduc în carantină un grup mare de jucători sau tot lotul. Dacă cel puţin 13 jucători înregistraţi pe lista A (inclusiv cel puţin un portar) sunt valizi, meciul se va disputa la data stabilită.

Dacă mai puţin de 13 jucători de pe lista A sau niciun portar nu sunt valizi, UEFA poate permite amânarea meciului pentru o dată ulterioară, conform programului din paragraful I.3.1. (…) Dacă meciul nu poate fi reprogramat pentru una dintre datele din paragraful I.3.1, clubul din cauza căruia nu s-a putut disputa partida va fi responsabil pentru nedisputarea meciului şi va fi declarat, de către UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body, forfeit şi va pierde meciul cu scorul de 3-0″, se arată în articolul I.2.1.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu rezultatul final din România – Norvegia: masa verde sau tragere la sorţi

UEFA a clarificat situaţia, care în primă fază avea o doză de ambiguitate. S-a vorbit despre anularea rezultatelor obţinute de Norvegia în Liga Naţiunilor, ba chiar de o retrogradare a selecţionatei nordice. Forul continental a intervenit şi a prezentat pasajul de regulament care face referire la situaţia de faţă.

“Dacă partida nu poate fi reprogramată, UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body va lua o decizie. Federația care este responsabilă pentru nedisputarea partidei sau pentru imposibilitatea disputării acesteia până la finalul ei va fi declarată ca pierzătoare prin forfait de către UEFA Control, Ethics and Disciplinary Body.

ADVERTISEMENT

Dacă se ajunge la concluzia că ambele echipe sunt responsabile sau niciuna dintre ele nu este responsabilă pentru nedisputarea partidei sau imposibilitatea disputării acesteia până la finalul ei, nu poate fi declarat forfait. Dacă meciul nu poate fi declarat forfait, rezultatul partidei va fi decis prin tragere la sorți (1-0, 0-1 sau 0-0) de către administrația UEFA”, a anunţat forul continental.

Federaţia Norvegiană de Fotbal şi-a pregătit apărarea pentru comisia UEFA, astfel că nordicii vor încerca să dovedească faptul că vina pentru nedisputarea meciului este în curtea autorităţilor locale. Forul de la Oslo a apelat deja la Lise Klaveness, o fostă fotbalistă care a devenit avocat pe speţe sportive.

Când va da UEFA decizia în cazul meciului România – Norvegia

Comisia UEFA va trebui să dea o decizie în cazul meciului România – Norvegia până miercuri, când sunt programate ultimele meciuri din Grupa A-Divizia B (Liga Naţiunilor). În ultima etapă, tricolorii se vor duela cu Irlanda de Nord, în timp ce nordicii ar trebui să joace împotriva Austriei, însă şansele ca acest meci să se joace sunt minime.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,33 este cota pentru ”marchează oaspeţii” la meciul Irlanda de Nord – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: