News

Cea mai banală escrocherie amenință conturile bancare ale românilor. Sfaturile poliției pentru a evita fraudele

Infractorii din online au noi metode de înșelăciune prin care încearcă să obțină acces la datele personale. O banală escrocherie amenință conturile bancare ale românilor.
12.02.2023 | 20:39
Cea mai banala escrocherie ameninta conturile bancare ale romanilor Sfaturile politiei pentru a evita fraudele
Alertă de la Poliție! O banală escrocherie amenință conturile bancare ale românilor. Mesajele la care trebuie să fim atenți. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Poliția Capitalei atrage atenția cu privire la o nouă campanie de înșelăciune în mediul online. După ce în trecut recurgeau la mailuri, infractorii încearcă să obțină acces la datele personale ale cetățenilor prin intermediul mesajelor pe WhatsApp.

Alertă de la Poliție! O banală escrocherie amenință conturile bancare ale românilor. Mesajele la care trebuie să fim atenți

Noi modalități de ”phishing” depistate în România. Atacurile online prin care infractorii încearcă să vă fure banii sau identitatea, făcându-vă să le transmiteți informații personale, cum ar fi numere de cărți de credit, informații bancare sau parole, etc, revin în forță.

ADVERTISEMENT

Într-o alertă postată duminică pe contul oficial de Facebook, Poliția Capitalei trage un semnal de alarmă cu privire la tentativele din ce în ce mai întâlnite de fraudă din mediul online.

Printr-o banală escrocherie demarată prin intermediul unor mesaje, escrocii amenință conturile bancare ale românilor. Oamenii legii explică pe larg cum procedează infractorii și ce trebuie să facem pentru a nu cădea în plasa lor.

ADVERTISEMENT

Conform autorităților, persoanele care vând produse pe platformele de specialitate sunt sfătuite să nu acceseze link-urile trimise de așa-zișii clienți și să opteze pe cât posibil pentru plata ramburs a bunurilor.

”Ai auzit de phishing? E cea mai frecventă fraudă din mediul online prin care infractorii încearcă să obțină acces la datele tale personale. Fii atent la “cumpărătorii” care intenționează să-ți plătească online pentru produsele pe care le ai la vânzare și nu accesa niciodată link-urile trimise de ei!
Plata ramburs rămâne cea mai sigură metodă de plată!”, avertizează Poliția Capitalei.

ADVERTISEMENT

Cum procedează infractorii. Ce mesaje trimit oamenilor care vând produse pe internet

Reprezentanții Poliției expun apoi, tot pe Facebook, un caz real în care un escroc a încercat să fure datele persoanele de la un cetățean care vindea jante și cauciucuri pe un site de vânzări.

Pașii urmați de infractori sunt extrem de convingători. Într-o primă fază, aceștia pun întrebări despre produse pentru a părea și mai credibili. Urmează apoi răspunsul afirmativ prin care anunță că sunt convinși de produs și vor să-l cumpere.

ADVERTISEMENT

Din acest punct intervin problemele pentru omul de bună credință care vinde. Acestuia i se spune că plata se va face către un cont bancar, însă pentru asta vânzătorul trebuie să acceseze un cont. Acesta este momentul care face diferența și în care datele bancare și personale pot fi furate.

Sfatul celor de la Poliția Municipiului București este să nu accesați astfel de linkuri dubioase și, cel mai sigur, dacă un client vi se pare nesigur, să solicitați plata prin sistemul ramburs.

ADVERTISEMENT