News

Cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată la nivel mondial. 2024 începe cu noi recorduri de temperatură

După valuri de căldură și incendii devastatoare anul trecut, 2024 începe cu cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată. Criza climatică, mai accentuată ca în 2023?
09.02.2024 | 08:07
Cea mai calda luna ianuarie inregistrata vreodata la nivel mondial 2024 incepe cu noi recorduri de temperatura
După un an marcat de incendii catastrofale și temperaturi record, criza climatică continuă și în 2024 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ianuarie 2024 a fost cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată la nivel mondial și, pentru prima dată, bariera de 1,5°C de încălzire față de era preindustrială a fost depășită timp de 12 luni consecutive, potrivit datelor observatorului european Copernicus.

„Acesta este un avertisment dur”

După căldura record din 2023, aceeași tendință pare să continue și în 2024: niciodată o lună ianuarie nu a fost atât de caldă și, pentru prima dată, planeta a depășit pragul de încălzire de 1,5°C față de era preindustrială timp de 12 luni consecutive. Între februarie 2023 și ianuarie 2024, temperatura aerului la suprafața globului a fost cu 1,52°C mai mare decât în perioada 1850-1900, potrivit datelor observatorului european Copernicus.

ADVERTISEMENT

„Acest lucru nu înseamnă că am depășit pragul de 1,5°C stabilit la Paris în 2015, în încercarea de a limita încălzirea globală și consecințele acesteia”, subliniază Richard Betts, director al studiilor privind impactul climatic la National Met Office din Marea Britanie. Pentru ca acest lucru să se întâmple, limita ar trebui să fie depășită în mod stabil pe parcursul mai multor decenii.

„Cu toate acestea, aceasta este încă o reamintire a schimbărilor profunde pe care le-am făcut deja în climatul nostru global și la care trebuie să ne adaptăm acum”, a adăugat el. „Acesta este un avertisment dur cu privire la urgența de a lua măsuri pentru a limita schimbările climatice”, a declarat Brian Hoskins, director al Institutului Grantham pentru Schimbări Climatice de la Imperial College din Londra.

ADVERTISEMENT

„Acesta este un semnal foarte important și dezastruos (…), un avertisment pentru omenire că ne apropiem de limita de 1,5 grade mai repede decât ne așteptam”, a declarat pentru AFP Johan Rockström, de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK).

Valuri de căldură și temperaturi record

Climatul actual s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2°C față de perioada 1850-1900. Iar în ritmul actual al emisiilor, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, grupul de experți ai ONU car eevaluează riscurile încălzirii globale) preconizează că pragul de 1,5°C are șanse egale de a fi atins în medie până în 2030-2035, scrie France 24.

ADVERTISEMENT

Cu o temperatură medie de 13,14°C, ianuarie 2024 este cea mai caldă lună ianuarie înregistrată de la începutul măsurătorilor. Este cu 0,12°C mai cald decât recordul anterior, stabilit în ianuarie 2020, și cu 0,70°C mai cald decât normalul pentru perioada 1991-2020. Iar în comparație cu era preindustrială, este cu 1,66°C mai cald.

Ianuarie este a opta lună consecutivă pentru care recordul lunar de căldură a fost depășit, potrivit Copernicus. Luna a fost marcată de un val de căldură în America de Sud, cu temperaturi record și incendii devastatoare în Columbia și Chile, soldate cu zeci de morți în regiunea Valparaiso.

ADVERTISEMENT

În ciuda unor valuri de frig și a unor precipitații abundente în unele părți ale lumii, vremea a fost excepțional de blândă în Spania și în sudul Franței, precum și în unele părți din Statele Unite, Canada, Africa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

2024, mai rău decât 2023?

Suprafața oceanelor se află în supraîncălzire, cu o nouă temperatură medie record de 20,97°C în ianuarie.  Această valoare este a doua cea mai caldă pentru toate lunile combinate, mai puțin de 0,01 °C față de recordul anterior din august 2023 (20,98 °C).

Această căldură a continuat și după 31 ianuarie, atingând noi recorduri absolute și depășind cele mai mari valori din 23 și 24 august 2023, potrivit Copernicus. Și asta într-un moment în care fenomenul climatic El Nino încetinește în Pacificul ecuatorial, ceea ce în mod normal ar trebui să ajute la scăderea temperaturii.

Anul 2024 „începe cu o altă lună record”, deplânge Samantha Burgess, șefa adjunctă a Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S). „O reducere rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră este singura modalitate de a stopa creșterea temperaturilor globale”. La jumătatea lunii ianuarie, Organizația Meteorologică Mondială și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) avertizau deja că anul 2024 ar putea depăși recordul de căldură stabilit anul trecut.

Potrivit NOAA, există o șansă din trei ca anul 2024 să fie mai cald decât 2023 și o șansă de 99% ca acesta să se numere printre cei mai fierbinți cinci ani din istorie. Cu toate acestea, potrivit lui Johan Rockström, există însă și o șansă ca, la sfârșitul acestui „al treilea super-eveniment El Nino”, întărit de activitatea umană, temperaturile să „scadă, așa cum au făcut-o în 2016 și 1998”.

ADVERTISEMENT