News

Cea mai ieftină poliță RCA, în 2024. Cât costă și cine poate beneficia de ea

Vești proaste pentru șoferii români, la începutul anului 2023. Polițele obligatorii RCA se scumpesc din nou, deși se aflau oricum va valori-record.
20.12.2023 | 08:43
Cea mai ieftina polita RCA in 2024 Cat costa si cine poate beneficia de ea
Prețul asigurărilor RCA obligatorii au crescut enorm în ultimii ani / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asigurările RCA se scumpesc din nou, la începutul anului 2023. Semnalul a fost dat chiar de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care tocmai a publicat noile tarife de referință la polițele RCA.

Ce înseamnă tarife re referință la asigurările RCA

Tarifele de referință publicate periodic de ASF nu au rol obligatoriu pentru firmele de asigurări, însă, în general, acestea își orientează prețurile după acest indice. Astfel, dacă tarifele de referință cresc cu un anumit procent, scumpirea se va regăsi și în prețul final, aplicat de asiguratori.

ADVERTISEMENT

Firmele de asigurări iau în calcul și alți indici, atunci când ofertează un client. Astfel, la prețul final al poliței RCA, se ia în calcul istoricul de daune al șoferului, rata daune, localitatea în care este înregistrată mașina, precum și aplicarea sistemului malus-bonus, potrivit Promotor.

Șoferii tineri plătesc cel mai mult

În 2024, asigurarea auto obligatorie va costa mai mult decât în anul precedent. Creșterea este de câteva procente, în funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a autoturismului.

ADVERTISEMENT

Astfel, cea mai mare creștere de tarif o vor avea șoferii care au vârste mai mici de 30 de ani și conduc o mașină cu motor de sub 1.200 cmc. Pentru ei, tariful de referință va fi mai mare cu 6,4% decât în 2023 și a fost stabilit de ASF la 1.939 lei.

Cea mai mare valoare de referință este la asigurările RCA pe care le vor încheia șoferii tineri, de până în 30 de ani, care conduc mașini puternice, cu motoare de peste 2.500 cmc. Aceștia vor scoate din buzunar, anual, 4.737 de lei.

ADVERTISEMENT

Se ieftinesc polițele RCA la mașini puternice

De cealaltă parte șoferii cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani, posesori ai unor vehicule sub 1.200 cmc, vor achita cel mai mic tarif de pe piață, cu o valoare de referință de 1.100 lei.

Posesorii de mașini electrice își vor putea încheia polițe de asigurare obligatorie la sume cuprinse între 1.427 lei și 2.804 lei.

ADVERTISEMENT

Șoferii cei mai avantajați de noile tarife de referință sunt cei care au între 31 și 40 de ani și conduc mașini puternice, cu motoare de peste 2.500 cmc. Aceștia vor plăti mai puțin decât anul trecut: 2.793 de lei, față de 2.832, în 2023.

ADVERTISEMENT
Tags: