Life

Cea mai mare greșeală pe care o faci când pui murături asortate! Nu e în regulă!

E sezonul în care multe gospodine pun murături asortate! Care este greșeala pe care trebuie să o eviți dacă vrei să ai cele mai bune murături?
07.10.2023 | 14:06
Cea mai mare greseala pe care o faci cand pui muraturi asortate Nu e in regula
Greșeala pe care o faci când pui murături asortate. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Când te apuci de murături asortate, trebuie să ții cont de niște reguli. Cele mai pricepute gospodine știu care sunt secretele unor gogoșari murați delicioși ori cum pot rezista castraveciorii sau alte legume ce pot fi murate cât mai mult timp.

Murături asortate: greșeala pe care trebuie s-o eviți

Toamna e anotimpul în care în casele românilor miroase a prune fierte pentru gem sau a legume bine tocate încălzite în oală pentru zacuscă! Din lista pregătirilor pentru cămară nu lipsesc și borcanele cu murături asortate.

ADVERTISEMENT

Care sunt lucrurile de care trebuie să ținem cont atunci când punem legumele la murat și mai ales ce fel de ingrediente pot fi folosite încât rețeta să nu ne dea prea multe bătăi de cap?

Ei bine, de departe, cea mai mare greșeală când vine vorba de murături este folosirea unei cantități inadecvate de sare sau oțet în soluția pentru murare. Dacă nu folosești proporțiile corecte, atunci există o serie de riscuri pentru sănătate, notează portalul acasă.ro.

ADVERTISEMENT

Printre consecințe e vorba de dezvoltarea unor bacterii (în cazul unei concentrații prea mici de sare ori oțet de mere) ori un gust imposibil de suportat (asta dacă ți-a scăpat cutia cu sare în borcan).

Rețetă clasică de murături

Un alt aspect important este ca borcanele în care pui murături asortate să fie bine sterilizate înainte ca să minimizezi riscul de contaminare. Care sunt, așadar, proporțiile corect? Îți redăm, mai jos, o rețetă clasică de murături. Poate servi drept exemplu pentru orice variantă de murături asortate la care te-ai gândit deja.

ADVERTISEMENT

Potrivit site-ului specializate în rețete culinare, lauralaurențiu.ro, ai nevoie de următoarele ingrediente pentru murături asortate:

  • castraveți, gogonele, conopidă, varză, sfeclă roșie (orice alte legume dorești, dar să fie în cantități potrivite, nici prea mari, nici prea mici);
  • rădăcină de hrean proaspăt;
  • bețe de măr uscat;
  • frunze de țelină;
  • ardei iute;
  • ceapă și usturoi în funcție de gust;
  • sare specială pentru murături (se găsește în comerț);
  • piper boabe;
  • boabe de muștar;
  • 3-4 mere.
ADVERTISEMENT

Câtă sare se pune, de fapt, într-un borcan cu legume murate

Cantitățile diferă în funcție de legumele cu care vreți să umpleți borcanele sau butoiașele. E bine să știți că, indiferent de varianta aleasă ca recipient pentru murături, e bine să lăsați un spațiu între capac și recipient. La un borcan normal, distanța trebuie să fie de 4-5 centimetri.

Și acum să răspundem la dilema prezentată mai sus! Ne referim la misterul cu privire la cantitatea de sare folosită pentru a evita greșeala cea mai mare când puneți murături asortate. De regulă, într-un vas cu un volum de 10 litri, după ce ați așezat legumele, trebuie să încapă aproximativ 5 litri de apă. La fiecare litru de apă adăugați o lingură cu vârf de sare. Acesta e, așadar, trucul ca murăturile să iasă ca la carte!

 

 

ADVERTISEMENT