Life

Cea mai misterioasă structură de pe Pământ. Ochiul Saharei e vizibil și din spațiu și unii îl consideră rămășițele Atlantidei

Care este cel mai spectaculos fenomen de pe glob. Ochiul Saharei poate fi observat inclusiv din spațiu și e văzut ca relicva Atlantidei.
23.01.2024 | 15:18
Cea mai misterioasa structura de pe Pamant Ochiul Saharei e vizibil si din spatiu si unii il considera ramasitele Atlantidei
Care este cel mai spectaculos fenomen de pe glob. Ochiul Saharei poate fi observat inclusiv din spațiu și e văzut ca relicva Atlantidei. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Cea mai misterioasă structură de pe Pământ. Ochiul Saharei e vizibil și din spațiu și unii îl consideră rămășițele Atlantidei. Cum s-a format acesta, care este denumit de specialiști Structura Richat sau Guelb er Richat.

Care este cel mai spectaculos fenomen de pe glob. Ochiul Saharei poate fi observat inclusiv din spațiu și e văzut ca relicva Atlantidei

Care este cel mai spectaculos fenomen de pe glob. Ochiul Saharei poate fi observat inclusiv din spațiu și e văzut ca relicva Atlantidei. Acesta are o culoare albastră și este, de fapt, o formațiune geologică din mijlocul deșertului Sahara din Mauritania.

ADVERTISEMENT

Are un diametru de 50 kilometri și este format dintr-o serie de ondulații uniforme. Anomalia este asemănătoare cu un crater. Peisajul hipnotizant are forma unui ochi ce amestecă în spirala lui o cromatică psihedelică.

A trezit fascinația comunității științifice încă de la primele misiuni spațiale. În urmă cu multe decenii se credea că este rezultatul căderii unui meteorit, datorită formei sale circulare, însă ulterior, cercetările au ajuns la altă concluzie.

ADVERTISEMENT

Unii spun că Ochiul Saharei este o structură simetrică a unui dom anticlinal. Pe de altă parte, foarte mulți experți din lumea întreagă consideră că structura reprezintă, de fapt, rămășițele orașului Atlantida. Specialiștii sunt de părere că forma sa circulară seamănă cu terenul descris de filozoful Platon.

Cum s-a format Ochiul Saharei

Ochiul Saharei a fost fotografiat pentru prima oară de astronauții Gemeni în anii 1960, care l-au luat drept reper pentru a urmări progresul secvențelor de aterizare. Mai târziu, satelitul Landsat a realizat imagini suplimentare.

ADVERTISEMENT

În plus, formațiunea a oferit informații despre dimensiunea, înălțimea și întinderea sa. Geologii au crezut că este un crater de impact, însă cel mai probabil s-a format printr-un proces de ”pliere”, rezultând ceea ce se numește un anticlinal simetric.

Această pliere apare atunci când forțele tectonice care acționează din ambele părți comprimă rocile sedimentare. În cazul în care roca este rece și fragilă, atunci se poate fractura. Dacă este suficient de caldă se transformă într-un pliu.

ADVERTISEMENT

Pliurile care se formează în sus sunt denumite de specialiști anticlinal, iar cele în jos se numesc sinclinal. În centrul său Ochiul Saharei are un melanj din roci de carbonați (calcar și dolomit), care acoperă un segment de timp geologic întins între Proterozoic și până la Ordovician.

Structura geologică este una complexă și impresionantă. În 2020 formațiunea a devenit printre primele 100 de situri de patrimoniu geologic, recunoscute de Uniunea Internațională de Științe Geologice (IUGS).

În altă ordine de idei, mulțumită dimensiunii sale vaste, Ochiul Saharei poate fi văzut cel mai bine de la altitudini foarte mari. Cu toate acestea deocamdată oamenii se pot bucura numai de imaginile din satelit.

ADVERTISEMENT