News

Cea mai nouă metodă a hoților cu care sparg locuințe. S-a dovedit eficientă și împotriva ușilor blindate

Spărgătorii de locuinţe s-au perfecţionat şi sunt capabili să deschidă cele mai sofisticate încuietori, avertizează experţii în efracţii.
07.05.2023 | 15:40
Cea mai noua metoda a hotilor cu care sparg locuinte Sa dovedit eficienta si impotriva usilor blindate
Hoţii găsesc mereu metode eficiente care să facă încuietorile să cedeze
ADVERTISEMENT

Proprietarii investesc mulţi bani în a-şi securiza locuinţele, însă chiar dacă încuietorile uşilor au devenit din ce în ce mai sofisticate, hoţii se adaptează rapid şi găsesc mijloace de a deschide cele mai ferecate apartamente.

Acidul azotic este eficient pe majoritatea metalelor

O nouă metodă de spargere se răspândeşte cu rapiditate în Occident şi probabil mai este o chestiune de timp până când ea va fi „importantă” şi în România. Este vorba de folosirea acidului corosiv, despre care specialiştii avertizează că deblochează în timp record inclusiv încuietorile ușilor.

ADVERTISEMENT

Această tehnică de spargere este foarte răspândită în Germania, unde a luat amploare în ultimele luni, și exploatează puterea unor acizi capabili să dizolve metalele, după cum scrie portalul italian Supereva.

Printre cele mai utilizate este acidul azotic, foarte coroziv, care este eficient pe majoritatea metalelor cu excepția aurului și platinei. Această substanță incoloră cu miros înțepător reușește să se infiltreze în componentele metalice ale broaștei, dizolvând cilindrii și „neutralizând” ușa. După ce substanţa şi-a făcut treaba, hoţului nu-i mai trebuie decât o simplă şurubelniţă şi va intra nestinghetit în încăpere.

ADVERTISEMENT

În consecinţă, specialiştii avertizează să fiţi atenţi dacă simţiți în preajma uşii de la intrare mirosuri neobișnuite și foarte acre, deoarece acesta ar putea fi semnul unei tentative de spargere.

Companiile producătoare au luat deja act de amploarea fenomenului şi de breşa descoperită de spărgătorii de locuinţe şi lucrează deja la conceperea unor ferestre și uși mai sigure, rezistente la acizi. De exemplu, unele încuietori au un sistem din oțel care împiedică infiltrarea acidului, evitând astfel coroziunea și, în consecinţă, deschiderea ușii.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, experţii în efracţii avertizează că majoritatea încuietorilor obişnuite folosite de proprietarii de apartamente sunt deschise foarte simplu de hoţii specializaţi, cu mijloace improvizate.

ADVERTISEMENT

Cum spărgătorii obişnuiesc să cerceteze cu câteva zile înainte locul unde au de gând să dea lovitura, să observe obiceiurile proprietarului şi momentul în care acesta nu este acasă, sunt oferite câteva mijloace de protecţie.

De exemplu, există prize care se pornesc automat la un anumit interval de timp. Conectând o lampă la ele, aceasta se aprinde şi îi poate crea hoţului senzația falsă că în casă sunt oameni.