News

Cea mai premiată fotografie portret din lume, expusă la Oradea. Cine este artistul care a realizat-o

Fotografia realizată în 2009 i-a adus artistului fotograf peste 600 de premii internaționale în 58 de țări. De sâmbătă, poate fi văzută la Oradea
21.11.2022 | 15:34
Cea mai premiata fotografie portret din lume expusa la Oradea Cine este artistul care a realizato
Fotografia i-a adus autorului peste 600 de premii în 58 de țări Foto: Facebook Centrul InfoEuropa
ADVERTISEMENT

Fotografia intitulată “Yelena” o are ca protagonistă pe o fetiță din Maramureș.

Cea mai premiată fotografie portret din lume, expusă la Oradea

Fotografia este realizată de Kerekes István, artist fotograf originar din Târgu Mureş. Din 2007, Kerekes István s-a stabilit în Ungaria, locuind în Mosonmagyaróvár împreună cu familia, unde lucrează ca profesor de educație fizică.

“Yelena”, i-a adus peste 600 de premii internaţionale în 58 de ţări din întreaga lume. Realizată în 2009, fotografia a doborât recordul mondial de cea mai premiată imagine din lume, titulatura fiind valabilă şi în prezent, se arată într-o postare pe Facebook a Centrului InfoEuropa.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre un record mondial, arată datele Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP).

“Când am văzut-o pe această fetiţă, se legăna pe veranda casei familiei sale. Privirea ei inocentă, unicitatea expresiei feţei, frumuseţea şi farmecul irezistibil mi-au atras atenţia în acele momente”, şi-a descris fotograful subiectul pe site-ul său oficial, relatează Digi24.ro.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 19 noiembrie, a avut loc la Oradea vernisajul expoziției personale Kerekes István sub titlul ”Lumină bună!/ Good light!”, expoziție în cadrul căreia este expusă și fotografia portret “Yelena”.

Expoziția este organizată la Galeria ”Euro Foto Art”, Centrul Expozițional FIAP Oradea – România, din cadrul secției Muzeului Orașului Oradea, aparținătoare Muzeului ”Țării Crișurilor”- Complex Muzeal.

ADVERTISEMENT

Toate exponatele pot fi vizionate și pe site-ul Asociației ”Euro Foto Art”.

Artistul fotograf expozant este posesorul a peste 3.000 de premii şi medalii naţionale şi internaţionale. Subiectele sale preferate sunt socio-fotografia şi portretele.

În vara anului 2018 a primit de la FIAP cea mai înaltă distincţie a Federaţiei internaţionale recunoscute de UNESCO: distincţia Artist Excelent de diamant, gradul 3 (EFIAP d/3).

ADVERTISEMENT

În perioada în care a preluat distincţia, în lume existau doar cinci artişti fotografi cu asemenea distincţie, Kerekes István fiind cel mai tânăr dintre ei. Tot în anul 2018 a fost distins cu Meritul de Stat Crucea de Aur a Ungariei.

ADVERTISEMENT