News

Cea mai scumpă proprietate cumpărată anul acesta în Londra. Casa cumpărată de miliardarul supranumit „prințul vaccinurilor”

Presa de la Londra scrie că cea mai mare tranzacție imobiliară urmează să fie finalizată până la Crăciun, fiind vorba de o casă istorică, în centrul orașului
16.12.2023 | 16:12
Cea mai scumpa proprietate cumparata anul acesta in Londra Casa cumparata de miliardarul supranumit printul vaccinurilor
Cea mai scumpă tranzacție în piața imobiliară de lux din Londra. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Miliardarul indian Adar Poonawalla, supranumit “prințul vaccinurilor”, a ajuns la un acord pentru cea mai scumpă vânzare de locuințe din Londra din acest an, acceptând să plătească aproximativ 138 de milioane de lire sterline pentru o vilă de peste 2.000 de metri pătrați din Mayfair.

138 milioane de lire pentru o casă din centrul Londrei

Aberconway House, o vastă casă din anii 1920, situată în apropiere de Hyde Park, își va schimba proprietarul, după ce Dominika Kulczyk, fiica regretatului om de afaceri Jan Kulczyk, care a fost cel mai bogat om din Polonia, a fost de acord cu vânzarea.

ADVERTISEMENT

Proprietatea va fi achiziționată de Serum Life Sciences, o filială din Marea Britanie a Serum Institute of India, deținut de familia Poonawalla, au declarat persoane familiare cu tranzacția pentru Financial Times. Prețul face din Aberconway House a doua cea mai scumpă casă vândută vreodată în Londra și cea mai mare tranzacție a anului, potrivit agențiilor imobiliare de lux.

Piața imobiliară de lux a Londrei rămâne imună la impactul costurilor mai mari ale împrumuturilor, care au încetinit anul acesta piața imobiliară britanică în general, deoarece puțini cumpărători se bazează pe ipoteci.

ADVERTISEMENT

Proprietățile trofeu din Londra au rămas atractive pentru cumpărătorii internaționali, în ciuda noilor măsuri de transparență introduse pentru a ajuta la direcționarea banilor ruși după războiul din Ucraina și a perspectivei unor modificări fiscale în cazul în care Partidul Laburist va câștiga următoarele alegeri generale din Marea Britanie.

O persoană apropiată de Serum Life Sciences a declarat pentru Financial Times că familia Poonawalla nu are “niciun plan” de a se muta permanent în Marea Britanie, dar că această “casă va servi drept bază pentru companie și familie atunci când se află în Marea Britanie”.

ADVERTISEMENT

Impresionanta reședință din cărămidă roșie poartă numele lui Henry Duncan McLaren, Baron Aberconway, un industriaș de la începutul secolului trecut care a construit conacul din Grosvenor Square. Casa are o suprafață totală de 2.117 mp, la care se adaugă o a doua proprietate adiacentă, cu rol de casă pentru oaspeți, cu o suprafață de 803 mp.

Anterior, proprietatea fusese vândută în anul 2007 pentru suma de 46 milioane de lire sterline.

Următoarea cea mai mare vânzare din 2023, potrivit agenților, a fost achiziționarea celebrului Hanover Lodge, în valoare de 113 milioane de lire sterline. Biroul familiei miliardarului Essar Group, Ravi Ruia, a cumpărat conacul din Regent’s Park, care fusese legat de investitorul imobiliar rus Andrey Goncharenko.

ADVERTISEMENT

Cea mai scumpă casă vândută la Londra a fost 2-8a Rutland Gate, vândută în ianuarie 2020 de către fostul prinț moștenitor al Coroanei Arabiei Saudite, Sultan bin Abdulaziz, pentru suma record de 210 milioane de lire sterline. Cumpărătorul acestei proprietăți a fost Hui Ka Yan, fondator și președinte al Evergrande, gigantul imobiliar din China. Anul trecut proprietatea a fost pusă din nou la vânzare după ce compania chineză a intrat în faliment.

Cine este „prințul vaccinurilor”

Adar Poonawalla, născut la 14 ianuarie 1981 este un om de afaceri indian, director executiv (CEO) al Serum Institute of India și președinte al Poonawalla Fincorp. Fondat în 1966 de tatăl său, Cyrus Poonawalla, este cel mai mare producător de vaccinuri din lume după numărul de doze produse

Afacerea de la Londra urmează unor investiții de mai multe milioane de lire sterline în facilități de cercetare și producție de vaccinuri în apropiere de Oxford, a adăugat persoana respectivă. În 2021, familia a promis 50 de milioane de lire sterline universității Oxford pentru o nouă clădire de cercetare în domeniul vaccinurilor Poonawalla. Institutul Serum a fabricat sute de milioane de doze de vaccin Oxford/AstraZeneca.

Poonawalla, care a preluat conducerea Institutului Serum de la tatăl său în 2011, a închiriat în 2021 imobilul clasat pe lista de gradul II pentru mai mult de 50.000 de lire sterline pe săptămână, a relatat Bloomberg la acea vreme.

ADVERTISEMENT