Încearcă această rețetă de cartofi gratinați foarte simplă și nu vei mai încerca să-i faci în alt mod. Ingredientul surpriză din acest preparat le oferă un gust deosebit. Toată familia va fi impresionată.
Dacă nu știi ce să mai gătești pentru familia ta sau urmează să ai invitați la masă, încearcă această rețetă simplă de cartofi gratinați cu care îi vei de gata pe toți. Sunt moi, delicioși și se fac repede, dar pentru a fi chiar mai gustoși, ai nevoie de un ingredient secret.
Pentru dressing vei avea nevoie de 3 linguri de maioneză, 2 linguri de lapte bătut, 2 linguri de smântână, o lingură de oțet, un cățel de usturoi pisat și o lingură de chives tocat. La acestea se adaugă o lingură de pătrunjel tocat, sare, piper, jumătate de linguriță de mărar uscat, un sfert de pudră de ceapă.
De altfel, pentru restul rețetei îți trebuie 5 cartofi, spălaţi, curăţaţi şi tăiaţi bucăţi, o ceapă mare, feliată, o cană din dressingul menționat anterior, 3/4 cană caşcaval (Emmentaler sau şvaiţer), răzuit, sare piper 375 g bacon, tăiat în bucăţi.
Acum tot ce îți mai rămâne de făcut este să te apuci de gătit. Începe cu dressingul, care, de altfel este foarte ușor de obținut. Amestecă toate ingredientele într-un vas și, dacă dorești sau mai este nevoie, pune mai mult lapte bătut.
Compoziția astfel obținută se păstrează la frigider până când va fi nevoie de ea. Între timp, pune cartofii la fiert și lasă-i pe foc cam 20 de minute. Când s-au gătit, scoate-i din apă, scurge-i bine și lasă-i la răcit.
Într-o tigaie, pune ceapa la caramelizat la foc mediu- acesta este și ingredientul secret- împreună cu baconul. Când vezi că ceapa începe să se înmoaie, iar carnea este bine pătrunsă, ar trebui să dureze cam 10-12 min, oprește focul.
După ce ai terminat cu asta, încinge cuptorul. Apoi unge o tavă cu puțin ulei și asează cartofii într-un strat uniform pe fundul vasului. Pe deasupra, pune amestecul de ceapă și bacon pe care l-ai pregătit anterior.
La final, toarnă și dressingul pe care l-ai ținut la rece și presară cașcavalul răzuit. Lasă cartofii gratinați pentru 20-25 de minute sau până când observi ca s-a topit cașcavalul și începe să se rumenească. Preparatul se servește fierbinte.