News

Elena Udrea a ajuns în țară și a fost încarcerată în Penitenciarul Târgşor. Update

La mijlocul acestei săptămâni, CEDO a refuzat să suspende mandatul european de arestare pe numele Elenei Udrea. Fostul ministru al dezvoltării urmează să ajungă în țară, în această săptămână.
16.06.2022 | 08:01
Elena Udrea este condusa in interiorul unei cladiri pentru formalitatile de transfer din Bulgaria in Romania, urmand a fi transportata la Penitenciarul Targsor, 16 iunie 2022. Inquam Photos George Calin
ADVERTISEMENT
16-06-2022
17:01

Elena Udrea a ajuns la Penitenciarul Târgşor

Adusă în România joi după-amiaza, pe la Vama Giurgiu, Elena Udrea a fost preluată de autoritățile române. Ulterior, după completarea actelor necesare procedurii de extrădare, ea a fost transportată spre Penitenciarul de Femei Târgşor.

În jurul orei 19:20, ea a fost băgată în celulă de  reprezentanții Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

16-06-2022
12:46

Elena Udrea va fi predată autorităților din România

Elena Udrea este adusă în țară și va merge la Penitenciarul Târgșor. Astfel, aventura Elenei Udrea în Bulgaria se apropie de sfârșit.

Fostul politician a fost adusă într-o dubă a Poliției din Bulgaria la vamă și va fi predată instituțiilor abilitate din România.

Elena Udrea a acuzat că va face dezvăluiri în urma încarcerării sale, lucru pe care avocatul Veronel Rădulescu l-a criticat.

Aflată în Bulgaria, acolo de unde așteaptă să fie repatriată pentru executarea pedepsei din dosarul Gala Bute, Elena Udrea primește o nouă lovitură.

Elena Udrea a pierdut la CEDO. Ea formulase o cerere privind suspendarea executării mandatului european de arestare

Miercuri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a refuzat să suspende mandatul european de arestare pe numele Elenei Udrea, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

În iunie 2018, Udrea a fost condamnată definitiv pentru fapte de corupţie, când încă era fugită în Costa Rica. Ulterior, recursul său în anulare a fost respins pe 7 aprilie, iar în prezent se află în curs o altă cale de atac extraordinară împotriva sentinței.

Tot pe 7 aprilie, autorităţile române au emis pe numele fostei titulare a ministerului turismului şi dezvoltării regionale (2009-2012) un mandat de arestare, se arată într-un un comunicat al CEDO. Udrea a fost reținută în aceeaşi zi în Bulgaria, în timp ce încerca să ajungă în Grecia, mai transmite instanţa de la Strasbourg.

ADVERTISEMENT

După ce mandatul european a fost confirmat de magistrații din Bulgaria, Udrea a sesizat marţi, 14 iunie, CEDO. Ea a solicitat suspendarea de urgenţă a executării mandatului european de către autorităţile din Bulgaria. Astfel, a cerut să nu fie extrădată în România.

În sesizarea ei, Udrea a invocat o serie de prevederi din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. A încercat să demonstreze că va fi încarcerată în condiţii necorespunzătoare, din cauza supraaglomerării penitenciarelor din România.

ADVERTISEMENT

În plus, Udrea a afirmat şi că a primit ameninţări cu moartea în timp ce se afla în arest preventiv. Fostul ministru a mai susţinut că a primit o condamnare de la o instanţă constituită nelegal, care nu a fost independentă şi imparţială, a mai reţinut CEDO.

Din păcate pentru fostul ministru, niciunul dintre argumente nu a avut impact în judecata magistraţilor europeni. Astfel, cei de la CEDO ”au decis să respingă aplicarea măsurii provizorii”.

ADVERTISEMENT

Când va fi adusă în țară Elena Udrea

În aceste condiții, după vestea de la CEDO, fostul ministru al dezvoltării ar urma să ajungă cât de curând în țară. Conform G4Media, Udrea va fi adusă chiar în cursul zilei de joi, 16 iunie.

  • 6 ani de închisoare cu executare a primit Elena Udrea în dosarul Gala Bute

Vineri, 10 iunie, Curtea de Apel de la Sofia a decis că Elena Udrea va fi extrădată în România, după aproape două luni în care fostul ministru al dezvoltării a fost arestat pe teritoriul Bulgariei.

ADVERTISEMENT