News

CEDO, anunț important privind vaccinarea obligatorie: ”Este necesară într-o societate democratică”

08.04.2021 | 17:06
CEDO anunt important privind vaccinarea obligatorie Este necesara intro societate democratica
ADVERTISEMENT

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut un anunț extrem de important privind vaccinarea obligatorie, într-o perioadă extrem de delicată, în care imunizarea este la ordinea zilei în pandemia de Covid-19.

Instituția a fost sesizată recent de părinții unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniță în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinaţi.

ADVERTISEMENT

În această speță, CEDO a considerat că vaccinarea obligatorie este ”necesară într-o societate democratică”. Astfel, deși politica cehă a interferat cu dreptul la o viață privată, era nevoie de protejarea sănătății publice.

CEDO, anunț important privind vaccinarea obligatorie: ”Este necesară într-o societate democratică”

În decizia din Cehia, stat UE, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a mai decis că vaccinările obligatorii sunt legale în societățile democratice. Aceasta reprezintă prima hotărâre a CEDO cu privire la vaccinarea obligatorie împotriva bolilor copiilor, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Dat fiind contextul pandemic în care ne aflăm, unul în care campaniile de vaccinare se află în plină derulare, unii juriști consideră că această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligații de vaccinare.

Părerea a fost expusă Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, cel care a mai subliniat faptul că instituția la care lucrează va lăsa o ”marjă de apreciere statelor în politica lor de vaccinare”.

ADVERTISEMENT

”Hotărârea CEDO face constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control ştiinţific strict.

Curtea sprijină principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”, notează Herviu, conform DW.

ADVERTISEMENT

Decizia CEDO, un precedent?

Sursa citată mai notează că verdictul CEDO stabilește un precedent conform căruia vaccinările obligatorii nu pot contraveni Convenției europene a drepturilor omului, dar acest lucru nu înseamnă că țările europene vor obliga oamenii să fie vaccinați.

În ciuda faptului că hotărârea nu se referea direct la vaccinurile COVID-19, unii experți consideră că decizia ar putea avea implicații asupra actualelor campanii de vaccinare.

Revenind la cazul din Cehia, CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) nu constituie o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la ”dreptul la respectarea vieţii private”.

”Politica de vaccinare urmărește obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază CEDO.

ADVERTISEMENT