Sport

Cei mai buni șahiști români au primit wildcard-uri la primele etape din Grand Chess Tour, competiția fondată de Garry Kasparov. Bogdan Deac joacă la Superbet Chess Classic

Bogdan Deac și Constantin Lupulescu, cei mai buni șahiști români conform clasamentului FIDE, au primit wildcard-uri pentru a evolua în primele două etape din Grand Chess Tour,
14.04.2022 | 15:35
Cei mai buni sahisti romani au primit wildcarduri la primele etape din Grand Chess Tour competitia fondata de Garry Kasparov Bogdan Deac joaca la Superbet Chess Classic
Bogdan Deac va participa la Superbet Chess Classic 2022. E singurul șahist din competiție care a primit wildcard
ADVERTISEMENT

Grand Chess Tour, circuit fondat de Garry Kasparov, care adună la start cei mai buni șahiști ai planetei, va lua startul și în 2022 tot la București. Superbet Chess Classic România, 4-15 mai, va avea la start și un jucător din România. Bogdan Deac (59 mondial) a primit un wildcard din partea organizatorilor.

Bogdan Deac și Constantin Lupulescu au primit wildcard-uri pentru primele etape din Grand Chess Tour. Deac joacă la București, în Superbet Chess Classic

Bogdan Deac a jucat și la ediția din 2021 a Superbet Chess Classic și a făcut câteva partide de excepție contra celor mai buni șahiști ai lumii. De altfel, jucătorul de 21 de ani este singurul wildcard din turneul de la București din acest an. Ceilalți 9 participanți sunt jucători care vor evolua pe parcursul întregii competiții.

ADVERTISEMENT

Organizatorii circuitului internațional de șah Grand Chess Tour, a cărui ediție 2022 va debuta la București, pe 4 mai, anunță șapte wildcard-uri pentru primele  două etape din Europa: Superbet Chess Classic România și Superbet Rapid & Blitz Polonia. Printre cei șapte mari maeștri (GM) selectați se află și cei mai buni doi jucători români de șah, potrivit clasamentului FIDE (Federația Internațională de Șah), și anume: Bogdan-Daniel Deac (locul 59 mondial) și Constantin Lupulescu (locul 151 mondial).

Alireza Firouzja, Ian Nepomniachtchi și Leinier Dominguez, numele noi care vin la București pentru Suberbet Chess Classic, față de ediția din 2021

Un wild-card merge și către multiplul campion mondial Viswanathan Anand, care va juca și el în turneul din Varșovia. În afară de Lupulescu și Anand, Kiril Shevchenko, Jan-Krysztof Duda, Radoslaw Wojtaszek și Anton Korobov sunt ceilalți jucători care au primit wildcard-uri pentru Superbet Rapid & Blitz Polonia, programată în perioada 17-24 mai.

ADVERTISEMENT

Superbet Chess Classic 2022, la București, în perioada 3-15 mai, se anunță un spectacol de zile mari. În afara lui Bogdan Deac vor fi prezenți alți 9 dintre cei mai buni jucători ai lumii: Alireza Firouzja, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Wesley So, Shakhriyar Mamedyarov, Ian Nepomniachtchi, Richard Rapport, Maxime Vachier-Lagrave, Leinier Dominguez.

Bogdan Deac, un uriaș talent al șahului românesc. Devenea mare maestru la 14 ani și 7 luni, cel mai tânăr GM din lume la acea vreme

A obținut titlul de mare maestru internațional la doar 14 ani și 7 luni, devenind la vremea respectivă cel mai tânăr  mare maestru din lume. A fost selecționat pentru prima dată în naționala României la numai 14 ani. În iulie 2019 a  fost cotat de către FIDE ca fiind al 8-lea junior din lume. Astăzi este cel mai bun șahist al României, cu ELO 2656.  La Campionatul European din noiembrie 2021 a reușit a patra cea mai bună performanță ELO la prima masă.

ADVERTISEMENT

Constantin Lupulescu, o carieră întreagă la cel mai înalt nivel. Remiză cu Magnus Carlsen la Olimpiada de la Baku și victorie cu Firouzja în 2019!

Este al doilea cel mai bun șahist al României, la ora actuală, mare maestru internațional, ELO 2622. Multiplu  Campion Național al României de seniori, în 2011 a pătruns pentru prima data în Top 100 mondial. A fost egalul  campionului mondial, Magnus Carlsen, la Olimpiada de la Baku din 2016, reușind o remiză, iar astfel echipa  României a învins naționala Norvegiei. A câștigat puternicul turneu de la Reykjavik în 2019, unde l-a învins pe unul  dintre cei mai promițători juniori ai lumii, Alireza Firouzja. S-a născut în Buftea, în 1984, și a fost inițiat în tainele  șahului, la doar 8 ani, de către bunicul său.

Constantin Lupulescu este cel mai titrat șahist român

350.000 de dolari, fondul de premiere pentru Superbet Chess Classic 2022, la București. 1,4 milioane de dolari, fondul total de premiere la Grand Chess Tour

Împreună cu Grand Chess Tour, căreia i se alătură doi sponsori din România, One United Properties  și First Bank, Fundația Superbet va organiza două din cele cinci etape ale turneului mondial: cele de la  București și Varșovia. Premiile întregului circuit ajung la suma de 1,4 milioane de dolari, din care  350.000 de dolari pentru etapa de șah clasic și 175.000 de dolari pentru cele de șah rapid and blitz. În  fiecare etapă ale acestui turneu se înfruntă zece șahiști – aflați printre cei mai buni din lume.

ADVERTISEMENT

“Toate aceste suporturi organizatorice și financiare fac posibilă îndeplinirea misiunii Grand Chess Tour  de a populariza șahul în toate colțurile lumii”, a apreciat și directorul executiv al Grand Chess Tour,  Michael Khodarkovsky.

Cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour sunt următoarele: Superbet Chess Classic  Romania (3-15 mai), Superbet Rapid & Blitz Polonia (17-24 mai), SuperUnited Rapid & Blitz  Croatia (18-25 iulie), Saint Louis Rapid & Blitz (24-31 august) și ultima etapă, Sinquefield Cup (31  august-13 septembrie), ce va avea loc chiar în Saint Louis (Missouri, USA).

Federația Română de Șah este co-organizator și partener al etapei din România. În prezent, România  se situează pe locul 27 din 186 de țări, la nivel mondial, în clasamentul FIDE.

Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah

Fundația Superbet, partener strategic al turneului Grand Chess Tour, fondat de Garry Kasparov, cel mai mare șahist al tuturor timpurilor

Începând cu ediția din 2022, Fundația Superbet devine partener strategic al turneului Grand Chess  Tour, fondat de cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, multiplu campion mondial, Garry  Kasparov, împreună cu miliardarul american Rex Sinquefield, supranumit și “mogulul șahului”. Aceasta  este cea mai onorantă colaborare internațională a Fundației, care se alătură, astfel, numelor mari care  au susținut circuitul de șah GCT în primii săi ani, printre care: Vivendi SA, Saint Louis Chess Club, Tata  Steel India, Lohia Foundation sau DeepMind (compania de Artificial Intelligence a Google).

“Suntem extrem de bucuroși că cei mai buni doi șahiști români, Bogdan Deac și Constantin Lupulescu, joacă din nou în acest prestigios turneu care, pentru al treilea an consecutiv, aduce elita șahului mondial  la București. Văzând impactul extraordinar avut asupra comunității autohtone de șah și dorind să facem  din acest sport o componentă esențială în educația copiilor și tinerilor, din acest an, organizăm turneul și în Polonia, unde Grupul Superbet are operațiuni directe din 2017.

Misiunea Grand Chess Tour este  de a duce șahul în toate colțurile lumii, iar noi ne propunem să creștem interesul pentru acest sport,  care dintre toate sporturile, este poate cel mai strâns legat de performanța socială și profesională a  celor ce-l practică”, a declarat președinta Fundației Superbet, Augusta Dragic.

Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet

GCT este un circuit internațional care aliniază cei mai buni jucători de șah ai lumii. Legendarul Garry Kasparov,  unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului, la nivel global, a inspirat înființarea Grand Chess Tour și, totodată, a contribuit la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

ADVERTISEMENT