News

Cel mai aprig contestatar al aderării României la Schengen a sosit în România. Karner: ”Sistemul nu funcționează”

Cel mai aprig contestatar al aderării României la Schengen a sosit în România. E vorba de ministrul austriac de interne Gerhard Karner.
26.04.2023 | 14:05
Cel mai aprig contestatar al aderarii Romaniei la Schengen a sosit in Romania Karner Sistemul nu functioneaza
Cel mai aprig contestatar al aderării României la Schengen. Foto: RTV
ADVERTISEMENT

Cel mai aprig contestatar al aderării României la Schengen a sosit în România. E vorba de ministrul austriac de interne Gerhard Karner, cel care a pus bețe în roate României atunci când țara noastră se visa în Schengen. Ministrul român de interne Lucian Bode e convins că după discuțiile avute cu omologul său austriac ”relațiile vor fi dezghețate”.

Cel mai aprig contestatar al aderării României la Schengen a sosit în România

Lucian Bode a transmis că pe agenda discuțiilor cu Karner se află subiectul deblocării aderării României la Schengen. ”Vizita de astăzi este o continuare firească a activităţilor desfăşurate de către structurile MAI din România şi din Austria, structuri care s-au întâlnit la nivel tehnic, pe parcursul acestui an.

ADVERTISEMENT

Vizita de astăzi este, dacă vreţi, o abordare pragmatică a temelor de interes pentru ţările noastre. Văzând abordarea din presă cu privire la această vizită, aş confirma că această vizită dezgheaţă relaţiile bilaterale dintre România şi Austria, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, relaţii care s-au răcit, după cum bine ştiţi, la sfârşitul anului trecut”, a declarat Bode.

Ministrul Bode e optimist că austriecii vor fi convinși de faptul că țara noastră merită să fie primită în spațiul Schengen, în ciuda opoziției de la Viena de anul trecut. Printre altele, Karner va fi plimbat la sediul Poliției de Frontieră din România, probabil pentru a se convinge că România nu are o problemă cu gestionarea migrației.

ADVERTISEMENT

”Agenda de astăzi, pe lângă temele de interes pentru ministerele noastre, de cooperare bilaterală, cuprinde evident subiectul deblocării procesului de aderare a României la spaţiul Schengen. La finalul acestei zile, acţiunile pe care le vom desfăşura spre să contribuie la atingerea acestui obiectiv de ţară al României, aderarea la spaţiul Schengen. Vom avea o întâlnire bilaterală în care vom discuta toate aceste aspecte, vom semna trei acorduri astăzi, între ministerele noastre, vom face o vizită la sediul Poliţiei de Frontieră Română, la centrul operaţional de comandă iar la finalul acestor activităţi vom prezenta concluziile”, a completat Bode, conform Digi 24.

În ciuda optimismului lui Bode, presa din Austria dă asigurări că ministrul Gerhard Karner a venit în România doar pentru a trage un nou semnal de alarmă și, în cel mai bun caz, va fi relansat un dialog cu România. Asta, pentru că austriecii cred în continuare, cu tărie, că țara noastră are o problemă reală cu migrația ilegală.

ADVERTISEMENT

De altfel, Karner a făcut o serie de declarații după ce a ajuns în România, lăsând să se înțeleagă că puține se pot schimba într-un timp atât de scurt. ”Ne preocupă foarte tare migrația ilegală, prinderea călăuzelor. Împreună cu Poliția Română am destructurat o grupare de traficanți de migranți, condusă de un cetățean român. Împreună trebuie să facem presiuni la Comisia Europeană ca să ne ajute să avem frontiere externe mai sigure. Un alt punct important e proiectul pilot lansat de România cu Comisia Europeană. Repet mesajul de ce nu am putut vota în 8 decembrie pentru aderarea României în Spațiul Schengen, avem un sistem care nu funcționează.

Există controale și la granița Germaniei cu Austria, Franța face la fel cu Germania. Aceasta e dovada că sistemul nu funcționează și interesul bilateral e să vedem că acest sistem începe să funcționeze, cu frontiere externe funcționale. Suntem parteneri apropiați care lucrează împreună pentru a atinge aceste obiective. Primii pași i-am reușit, mai avem multe de făcut împreună. Vă spun foarte deschis, din partea mea, nu pot să vă ofer azi o dată. În primul rând vreau să obținem împreună rezultate.

ADVERTISEMENT

Nu pot să vă vorbesc despre o dată, suntem încă departe de acel moment ca să susținem că sistemul e funcțional. Chiar mă lupt pentru un sistem mai bun/ În Austria am avut peste 110.000 solicitanți de azil, sunt cele mai multe solicitări de azil pe cap de locuitor din toată Europa. Așadar, sistemul nu funcționează. Nu lupt împotriva României sau a domnului Bode, ci lucrăm împreună ca să obținem îmbunătățirea sistemului“, a declarat ministrul austriac la sosirea în țara noastră.

Așadar, Austria nu pare să aibă nici cea mai mică intenție în a acorda undă verde României în Schengen, cel puțin până când Uniunea Europeană va accepta să construiască un gard imens la granițele pe unde vin migranții. Acest lucru are șanse nule de a se întâmpla, în condițiile în care Consiliul European a transmis deja, în repetate rânduri, că Europa e un continent care primește cu brațele deschise orice refugiat care are motive întemeiate să fugă din țara sa.

Austria, la fel ca Ungaria, este acuzată că ar face jocurile Rusiei și vrea să destabilizeze Uniunea Europeană. ”Votul împotrivă este un vot împotriva UE. Rusia se va bucura de încă o nedreptate făcută României”, transmitea, dezamăgit, ministrul Lucian Bode, în momentul în care Austria bloca aderarea României la Schengen în 2022.

ADVERTISEMENT