News

Cel mai mare producător de bijuterii renunță la diamantele provenite din minerit. Ce conflicte sunt legate de prețioasele minerale

06.05.2021 | 15:12
Cel mai mare producator de bijuterii renunta la diamantele provenite din minerit Ce conflicte sunt legate de pretioasele minerale
Cel mai mare producător de bijuterii renunță la diamantele provenite din minerit. Ce conflicte sunt legate de prețioasele minerale Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Diamantele sunt pietre încărcate de sens și pline de controverse care au dominat piața inelelor de logodnă în ultimii 70 de ani. Însă mulți iubitori de bijuterii preferă să nu susțină efectele secundare negative fie ele culturale, de mediu sau sociale care vin odată cu mineritul acestor pietre prețioase. În schimb, diamantele cultivate în laborator au devenit o alternativă populară.

Brandul de bijuterii Pandora a anunțat că va înceta să mai vândă diamante provenite din minerit și se va axa pe cele cultivate în laborator și marți a lansat prima sa colecție cu diamante de cultură. Acestea din urmă nu doar că rezolvă o serie de probleme etice, dar vor face și prețul bijuteriilor mai accesibil.

ADVERTISEMENT

Ducând lucrurile și mai departe, o companie americană creează diamante din aer, mai precis din aerul poluat. Aether Diamonds captează poluarea cu dioxid de carbon din atmosferă și o transformă în pietre prețioase.

Cel mai mare producător de bijuterii renunță la diamantele provenite din minerit. Ce conflicte sunt legate de prețioasele minerale

De ce să depui eforturi mari pentru a crea diamante în laborator atunci când acestea cresc deja în pământ? Principalele probleme ale afacerii cu diamante încep în faza de extracție.

ADVERTISEMENT

De exemplu, extracția haotică de diamante din Angola a dus la defrișări, eroziunea solului și relocarea forțată a locuitorilor. Minerii au construit diguri și au redirecționat râurile pentru a expune albii, afectând în mod negativ peștii și alte animale sălbatice.

În Sierra Leone, minerii au lăsat în urmă mii de gropi abandonate, lăsând terenul nepotrivit pentru habitatul faunei sălbatice sau pentru agricultură.

ADVERTISEMENT

Nici condițiile pentru lucrători nu sunt bune. În unele țări africane, minerii câștigă doar un dolar pe zi. Munca este adesea forțată, inclusiv munca copiilor. Lucrătorii sunt supuși abuzurilor fizice și sexuale, iar bolile sunt răspândite în locuințele insalubre.

Apoi este problema “diamantelor însângerate” sau diamantelor de conflict, exploatate în zonele de război pentru a finanța războaiele civile sau traficul de droguri și luptele dintre grupările rebele.

ADVERTISEMENT

Pandora, primul mare bijutier care întoarce spatele diamantelor provenite din minerit

Compania a anunțat trecerea la pietre cultivate în laborator, lucru care face ca bijuteriile cu diamante să devină mai accesibile.

Producătorul de bijuterii, cunoscut mai ales pentru brățările sale cu pandantive, a lansat Pandora Brilliance, pe care a descris-o drept „prima colecție cu diamante create în laborator”. Gama, care include cercei, coliere și inele, incorporează pietre cultivate în laborator fabricate în Marea Britanie, cu prețuri începând de la 250 de lire sterline, circa 1.425 lei.

Preocupările legate de mediu și practicile de lucru din industria minieră au dus la o cerere tot mai mare de alternative la diamantele extrase. Pandora vinde 85 de milioane de piese pe an, dar numai 50.000 dintre acestea au diamante, fiind un jucător mic pe piața pietrelor prețioase.

Un comunicat al companiei Pandora precizează că cererea de diamante cultivate în laborator crește mai repede decât piața generală a bijuteriilor cu diamante. Pietrele – identice cu cele extrase prin minerit în ceea ce privește caracteristicile optice și chimice – sunt clasificate după aceleași standarde ca extrase din sol cunoscute sub numele de „4C” – tăietură (cut n.r.), culoare, claritate și carate.

În 2020, producția mondială de diamante cultivate în laborator a crescut până la 6-7 milioane de carate. Producția de diamante extrase a scăzut la 111 milioane de carate anul trecut, atingând punctul culminant la 152 de milioane în 2017, potrivit unui raport al World Diamond Center (AWDC) și al companiei de consultanță Bain. Producția a scăzut cel mai mult în Rusia, Canada, Botswana și Australia.

Pandora, care se preocupă și de sustenabilitatea producției, a anunțat anterior că din 2025 că va folosi doar aur și argint reciclate.

Gama Brilliance, care va fi comercializată mai întâi în Marea Britanie, este promovată ca fiind neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, deoarece diamantele sunt fabricate cu 60% energie regenerabilă, iar emisiile rămase sunt compensate.

Când va fi pusă în vânzare pe alte piețe anul viitor, se așteaptă ca diamantele să fie fabricate cu energie 100% regenerabilă.

Statele Unite, cea mai mare piață cu amănuntul a diamantelor cultivate în laborator, se concentrează mai mult pe utilizarea energiei regenerabile. Cel mai mare producător american, Diamond Foundry, susține că procesul său este „100% hidroelectric, ceea ce înseamnă zero emisii”.

Totuși, între 50% și 60% dintre diamantele cultivate în laborator provin din China, unde sunt realizate într-un proces cunoscut sub numele de „tehnologie de înaltă presiune și temperatură înaltă” și unde utilizarea energiei electrice produsă folosind cărbuni este larg răspândită.

Diamantele însângerate, o mare preocupare pentru clienți

Specialiștii din industrie spun că proveniența diamantelor este încă o mare preocupare pentru clienții din diferite grupe de vârstă.

Diamantele de conflict sunt diamante comercializate ilegal, fiind folosite pentru finanțarea conflictelor, în special în Africa centrală și occidentală. Majoritatea diamantelor de conflict sunt produse în zone controlate de forțele rebele.

Aceste pietre sunt apoi traficate prin granițele internaționale și vândute pe piețele comerciale de diamante ca pietre legitime. Fondurile acumulate din vânzarea acestor diamante sunt utilizate pentru finanțarea activităților teroriste, a comerțului cu arme și a sindicatelor criminalității organizate.

Probleme legate de drepturile omului asociate diamantelor însângerate

Violenţă

Deși războaiele civile din țările africane s-au încheiat, asta nu înseamnă că s-au încheiat complet conflictele. Apariția și dezvoltarea grupărilor rebele în mai multe țări le-au reîntețit.

Diamantele însângerate joacă un rol esențial pentru a finanța vărsarea de sânge și crimele. În schimbul pietrelor prețioase la prețuri ieftine, care au o valoare ridicată pe piața comercială, mai multe companii și contrabandiști plătesc sume importante.

Muncă forțată

Munca copiilor și munca forțată constituie o temă de îngrijorare pentru comunitatea internațională încă de la primul război mondial.

Numeroase instrumente internaționale, inclusiv celebra Convenție internațională privind drepturile civile și politice, au abordat această problemă, dar lipsa aplicabilității a făcut puține diferențe la fața locului.

Munca copiilor și munca forțată din comunitățile sărace din țările africane bogate în diamante este extinsă pentru extragerea diamantelor de conflict. În plus, acești muncitori sunt subplătiți, în așa fel încât nu reușesc să mențină un nivel minim de viață și deseori mor de foame.

Agresiune sexuală

Agresiunea sexuală este o problemă majoră a încălcării drepturilor omului asociată diamantelor însângerate.

Potrivit rapoartelor Organizației Internaționale a Muncii, aproximativ 4.500 de persoane au fost exploatate sexual în regiunea Madre de Dios din Peru în 2015, unde 97% din operațiunile miniere sunt ilegale sau neorganizate.

Din cauza foametei provocate de munca forțată și forțată, multe femei și copii sunt ademeniți sub promisiunea angajării și ajung în traficul sexual și sclavia sexuală. Femeile și copiii sunt, de asemenea, asaltați în lagărele miniere, în special de către membrii grupurilor rebele.

Distrugerea mediului

Activitățile miniere ilegale duc la săparea haotică a pământului pentru extragerea diamantelor. Acest lucru are ca rezultat degradarea mediului, întrucât persoanele implicate în astfel de afaceri nu planifică și nu reglementează în mod adecvat zonele exploatate.

Acest lucru duce la poluarea corpurilor de apă din jurul câmpurilor miniere, eroziunea solului și defrișări. De asemenea, obligă populațiile indigene să se mute.

Compania care produce diamante din aer

Compania americană Aether folosește colectoare atmosferice pentru a extrage poluanții din atmosferă și a-i colecta în filtre speciale. Lucrătorii sintetizează carbonul captat într-o materie primă utilizabilă pentru hidrocarburi, potrivită pentru creșterea diamantelor în reactoare.

Pe măsură ce atomii de carbon se aliniază în formă cristalină, diamantele cresc cu câte un fractal. După ce diamantele ies din reactor, acestea sunt gata să fie tăiate și lustruite, la fel ca diamantele extrase.

Potrivit companiei, creațiile sale sunt primele diamante care folosesc carbon dintr-o sursă non-subterană.

„Suntem dedicați alchimiei moderne fără precedent de a transforma poluarea aerului în pietre prețioase”, a declarat Ryan Shearman, CEO al Aether, într-o declarație, „și ne-am angajat să servim drept călăuză pentru integritate și transparență în industria diamantelor, acolo unde este așa mulți alții nu au respectat această promisiune pentru consumatori.”

ADVERTISEMENT