News

Cel mai puternic laser din lume se află în România, foarte aproape de București. Investiția gigant s-a ridicat la 320 de milioane de euro

România găzduiește, aproape de București, cel mai puternic laser din lume. Peste 300 de milioane de euro au fost investiți în proiect.
15.04.2024 | 19:46
Cel mai puternic laser din lume se afla in Romania foarte aproape de Bucuresti Investitia gigant sa ridicat la 320 de milioane de euro
Aproape de București se găsește cel mai puternic laser din lume, investiția gigant din România s-a ridicat la 320 de milioane de euro. Sursa foto: eli-np.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În România, foarte aproape de București, se află cel mai puternic laser din lume. Investiția gigant, încheiată în urmă cu câțiva ani, s-a ridicat la 320 de milioane de euro.

Aproape de București se găsește cel mai puternic laser din lume, investiția gigant din România s-a ridicat la 320 de milioane de euro

În 2013, în România se puneau bazele unui proiect de anvergură mondială. E vorba de laserul de la Măgurele, considerat cel mai mare proiect științific din țara noastră, în valoare totală de circa 320 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Finanțat de Comisia Europeană, proiectul denumit Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP, găzduiește cel mai puternic laser din lume – de 10PetaWatts. Anul inaugurării a fost 2019.

De asemenea, un Centru Științific a fost ridicat la Măgurele în jurul laserului. Acesta se întinde pe o suprafața de peste 30.000 mp. Găsim aici clădiri cu caracteristici tehnice speciale: radioprotecție, protecție la impulsuri electromagnetice, protecție la vibrații, camere curate etc.

ADVERTISEMENT

În 2020, fizicianul nuclear Nicolae-Victor Zamfir spunea că: ”Visul nostru este să avem propriul nostru sistem. Nu dorim doar să fim invitați, ci dorim să fim și noi gazde. Aici vrem să oferim comunității științifice un loc unde să funcționeze”.

De la an la an, proiectul a avansat. În august 2020, laserul de la Măgurele a ajuns la puterea de 10 petawaţi pe toată lungimea. Acesta este cel mai puternic laser din lume, dezvoltat după metoda care a luat premiul Nobel pentru Fizică în 2018. Acești 10 petawaţi reprezintă a zecea parte din toată puterea Soarelui.

ADVERTISEMENT

Laserul din Măgurele, o zonă foarte aproape de București, este operat de compania franceză Thales, care folosește invenții premiate cu Nobel, notează publicația Phys.

În 2018, francezul Gerard Mourou și canadianca Donna Strickland au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică 2018. Aceștia au exploatat puterea laserului pentru instrumente avansate de precizie în chirurgia corectivă a ochilor și în industrie.

ADVERTISEMENT

Fasciculele ascuțite de lumină laser ne-au oferit noi oportunități de a aprofunda cunoștințele noastre despre lume și de a o modela”, se arată în citatul Academiei Nobel.

Guvernul României: Beneficiile implementării proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple

Guvernul României a urmărit în ultimii ani implementarea proiectului ELI-NP. A fost asigurat întreg suportul necesar pentru finalizarea în condiții optime a acestuia, astfel încât să fie realizate toate obiectivele asumate.

”Avem toate motivele să ne mândrim cu faptul că oamenii de știință români, alături de specialiști de talie internațională au reușit construirea celui mai puternic laser din lume.

Beneficiile implementării proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple. Specialiștii au făcut un pas uriaș în căutarea unor răspunsuri practice în domenii importante precum înlocuirea tehnologiilor costisitoare în domeniul energiei sau cercetarea unor metode revoluționare în domeniul medical. Felicit echipa de cercetători de la ELI-NP și îi asigur de întreaga susținere a Guvernului”, a afirmat premierul din 2019, Viorica Dăncilă.

ADVERTISEMENT